Πιθανή υπερβάλλουσα επιβάρυνση (άρα ζημία) του ΕΟΠΥΥ ύψους άνω του 300 χιλιάδων ευρώ διαπιστώνει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία 1997-2014 από την παράνομη υπερτιμολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης.
Healthpharma.gr
Σύμφωνα με όσα τονίζει, η διερεύνηση της υπόθεσης παρέχει ισχυρότατες ενδείξεις ότι, πέραν από την κατάφωρα αντιδεοντολογική συμπεριφορά συγκεκριμένων αξιωματούχων, αποτελεί ένα τυπικό δείγμα διαπλοκής, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και σε κάθε περίπτωση πλημμελούς υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, φαινόμενα που συνετέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία εκρηκτικών ελλειμμάτων και στο χώρο της Υγείας κατά της προηγούμενες δεκαετίες και που οδήγησαν την Ελλάδα στην υπερχρέωση.
Για τους ανωτέρω λόγους, όπως ανέφερε ο Α. Μιχαηλίδης η πρόταση της πλειοψηφίας θα επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης και επιστροφής των ποσών που αξιολογούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα στον ΕΟΠΥΥ.
Θέσεις ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΣΥΡΙΖΑ
Από πλευράς τους, ΝΔ και ΔΗΣΥ εκτιμούν πως δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα υπουργών, αναφορικά με την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, που κατέθεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αναφορικά με την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων και τις τυχόν ευθύνες κυρίως του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά και εμπλεκόμενους τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τον προέδρο του ΕΟΠΠΥ Δημήτρη Κοντό, τον προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργο Πατούλη και πρώην υφυπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι ο Μάριος Σαλμάς ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης για πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο του ΚΕΣΥ.
«Η διερεύνηση του ζητήματος όπως αποτυπώνεται καταδεικνύει την ύπαρξη προβλημάτων νομιμότητας, κατά τη λήψη της απόφασης και υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας όπως και ζημίας του δημοσίου. Αναφορικά με τον Μάριο Σαλμά ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά και σχετικά με τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη ελέγχεται για πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο του ΚΕΣΥ», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος δε στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη σημείωσε πως «δημιουργεί την εντύπωση ότι είχε έναν κρίσιμο ρόλο στην υπόθεση σχετικά με την κοστολόγηση της συγκεκριμένης μεθόδου αρθροσκόπησης».
Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης συνοψίζοντας είπε ότι από τον πόρισμα της πλειοψηφίας «προκύπτουν ισχυρότατες ενδείξεις επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντας και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ο τρόπος κοστολόγησης της συγκεκριμένης αρθροσκόπησης», ενώ για τους πολιτικούς Βορίδη και Σαλμά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι από την πλευρά της πλειοψηφίας ζητείται «να επιστραφούν στο ακέραιο τα ποσά που εκταμιεύτηκαν και να αναζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές όλη η κίνηση των λογαριασμών των μετόχων της εταιρείας που ενεπλάκη στη υπόθεση».
Αυθαίρετες και ανυπόστατες εικασίες
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, είπε ότι «δεν προκύπτει πολιτική ευθύνη στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη συγκεκριμένη υπόθεση». Αναφορικά με τον Μάκη Βορίδη, ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι «αποδέχτηκε μία ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ καθώς ένας υπουργός Υγείας δεν είναι υποχρεωμένος να έχει ειδικές γνώσεις».
Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε επίσης πως ο ισχυρισμός ότι όσοι ενεπλάκησαν έχουν σχέση με τη ΝΔ «είναι αυθαίρετος και ανυπόστατος» και προσέθεσε: «Το ΚΕΣΥ δεν είναι κομματικό όργανο και επιπλέον δεκάδες μέλη που συμμετείχαν σε 4 διαφορετικές κυβερνήσεις, 6 υπουργών Υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν συνεννοηθεί για την υλοποίηση της απόφασης των αρθροσκοπήσεων».
«Κομματικές σκοπιμότητες»
Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για «κομματικές σκοπιμότητες» που διαφαίνονται από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και αναζητηθούν ευθύνες στο ΚΕΣΥ και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για την ανακοστολόγηση της συγκεκριμένης εξέτασης το 2015. «Θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες ζημίας του Δημοσίου από την ανακοστολόγηση» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ και συνέχισε λέγοντας: «Όσον αφορά τη υποτιθέμενη ζημιά του Δημοσίου είναι γνωστό ότι δεν επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός τους ΕΟΠΥΥ».
Η εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου με τη σειρά της δήλωσε ότι η θέση του κόμματό της είναι «η περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη» αλλά τόνισε ότι, κατά τη γνώμη τους δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα υπουργών.
«Η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά περίπλοκη όσον αναφορά την διαπίστωση και περιγραφή συγκεκριμένου ποινικού αδικήματος. Η πράξη αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά, σοβαρές υπόνοιες, για συμπαιγνία και μεθοδεύσεις ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί το αδίκημα της απιστίας για τα πρόσωπα και για τις υπηρεσίες», τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ αναφορικά με τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη, είπε: «Είναι αλήθεια ότι αυτή η απόφασή του έπασχε. Υπάρχει πρόβλημα αλλά από την άλλη δεν μπορείς να πεις ότι ο υπουργός γνώριζε όταν είχε μία ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ».
Οι 3 «προβληματικές» περιοχές
Το τμήμα του πορίσματος που συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αφορά το ζήτημα της κοστολόγησης της ιατρικής πράξης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης. Τα τρία εξόχως προβληματικά ζητήματα, όπως υπογράμμισε ο Α. Μιχαηλίδης εκπροσωπώντας την πλειοψηφία, της εν λόγω υπόθεσής είναι τα εξής:
Πρώτον, στην ίδια την τιμολόγηση μιας εξέτασης 20 λεπτών που διενεργείται στο ιατρείο με το υπερβολικό ποσό των 1.500 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο των αρθροσκοπήσεων που διενεργούνται στο νοσοκομείο, απαιτούν χειρουργείο και νοσηλεία δύο ημερών. Το ποσό αυτό, βεβαίως, κλήθηκε να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ εν μέσω των γνωστών ασφυκτικών οικονομικών δεδομένων. Η Απόφαση της τιμολόγησης υπογράφηκε από τον τότε (Δεκέμβριος 2014) Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη.
Δεύτερον, ο μοναδικός ιατρός που εφάρμοσε τη μέθοδο της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο ήταν ο κ. Σαλμάς, βουλευτής της ΝΔ, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και πρώην Υφυπουργός Υγείας. Κατά την αδειοδότηση μάλιστα του ιατρείου όπου διενεργούνταν οι εξετάσεις, καθώς και κατά την έκδοση των παραπεμπτικών, έχουν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σειρά παρατυπιών.
Τρίτον, παρότι διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας επισήμαναν από τους πρώτους μήνες του 2015 τα ανωτέρω προβλήματα με προεξάρχον αυτός της υπερτιμολόγησης, η σημαντική μείωση της τιμής αποζημίωσης της εξέτασης (στα 300 ευρώ πλέον) κατέστη δυνατή μόνο μετά την αλλαγή των επικεφαλής των αρμοδίων οργάνων, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και του ΕΟΠΥΥ, που είχαν οριστεί επί της διακυβέρνησης ΝΔ.
Εκτίμηση κόστους
Από την παράνομη υπερτιμολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης έχει προκύψει πιθανή υπερβάλλουσα επιβάρυνση (άρα ζημία) του ΕΟΠΥΥ ύψους άνω του 300 χιλιάδων ευρώ.
Η διερεύνηση της υπόθεσης παρέχει ισχυρότατες ενδείξεις ότι, πέραν από την κατάφωρα αντιδεοντολογική συμπεριφορά συγκεκριμένων αξιωματούχων, αποτελεί ένα τυπικό δείγμα διαπλοκής, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και σε κάθε περίπτωση πλημμελούς υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, φαινόμενα που συνετέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία εκρηκτικών ελλειμμάτων και στο χώρο της Υγείας κατά της προηγούμενες δεκαετίες και που οδήγησαν την Ελλάδα στην υπερχρέωση.
Για τους ανωτέρω λόγους, όπως ανέφερε ο Α. Μιχαηλίδης η πρόταση της πλειοψηφίας θα επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης και επιστροφής των ποσών που αξιολογούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα στον ΕΟΠΥΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου