Σελίδες

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Υψηλές οι νοσοκομειακές δαπάνες στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαικη ενωσηΣυντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Στην κορυφή της λίστας των κρατών-μελών σε επίπεδο ενδονοσοκομειακών δαπανών, ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης για την Υγεία βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση «Η κατάσταση της υγείας με ματιά: Ευρώπη», που συνέταξε ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 25% των δαπανών αναλογεί στο εξωνοσοκομειακό φάρμακο.

Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση στο νόμο 4368/2016 για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, με το οποίο έκλεισε ένα κενό 10% ακάλυπτου πληθυσμού.

Κατάσταση της Υγείας: Ελλάδα

Μια πρώτη επεξεργασία της έκθεσης, που βασίζεται κυρίως σε δεδομένα του 2016, δείχνει πως το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 84 έτη για τις γυναίκες και στα 78,9 έτη για τους άνδρες, όταν ο μ.ο. στην Ε.Ε. είναι στα 83,6 έτη και στα 78,2 έτη, αντίστοιχα.

Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη χαμηλότερη θέση στη θνησιμότητα από πνευμονία (9,5 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, όταν ο μ.ο. της Ε.Ε. είναι 28,1).

Αντιθέτως, η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό δηλωθέντων κρουσμάτων ιλαράς, με περισσότερα από 9 ανά 100.000 πληθυσμού (μ.ο. Ε.Ε. 2.2). Ωστόσο, η χώρα είναι μεταξύ των τριών κρατών-μελών με τα χαμηλότερα ποσοστά φυματίωσης το 2016 (4,1 ανά 100.000 πληθυσμού).

Σε ό,τι αφορά τις νέες λοιμώξεις HIV, μπορεί το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει λόγο για σταθερό αριθμό νέων διαγνώσεων, αλλά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση, η αναλογία των καθυστερημένων διαγνώσεων, μεταξύ των νεοδιαγνωσθέντων ατόμων, είναι μια από τις υψηλότερες στην Ελλάδα (37%), ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τις χώρες που έχουν καλύτερη επίδοση.

Παράλληλα, κατέχουμε τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών στους ενήλικες καπνιστές (27% όταν ο μ.ο. της Ε.Ε. είναι 20%). Ωστόσο, έχει πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση, κατά 13% από το 2006!

Καλές είναι οι επιδόσεις μας και στην κατανάλωση αλκοόλ, με τη χώρα μας να βρίσκεται μεταξύ των τριών κρατών-μελών με τα χαμηλότερα ποσοστά. Βρισκόμαστε στα 6,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά ενήλικα (μέση ευρωπαϊκή κατανάλωση 9,8 λίτρα).

Αντιθέτως, διατηρούμαστε υψηλά στα ποσοστά παχυσαρκίας, ειδικά στους ανήλικους. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των 4 χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε παιδιά ηλικίας 7-8 ετών, με 1 στα 5 παιδιά να είναι παχύσαρκα. Ωστόσο, έχουμε επιδείξει σημαντικά σημάδια μείωσης μεταξύ 2007-2008 και 2015-2017.

Δαπάνες

Ειδικά, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι η κρίση προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ανάπτυξη των δαπανών υγείας. Κατά την περίοδο 2009-2013, η κατά κεφαλή δαπάνη υγείας στην Ελλάδα σημείωσε μια διάμεση ετήσια «βουτιά» 8,7%.

Ωστόσο, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο μερίδιο ενδονοσοκομειακής δαπάνης(συμπεριλαμβανομένων και ημερών νοσηλείας) στο σύνολο των δαπανών για την υγεία, μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, αποτελεί το 42% των συνολικών δαπανών.

Αξιωματούχοι του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους οποίους συνομίλησε το Virus στις Βρυξέλλες, εξήγησαν πως βασικός ανασταλτικός παράγοντας στον εξορθολογισμό των δαπανών, που συνδέεται και άμεσα με το μεγάλο ποσοστό νοσοκομειακών δαπανών, είναι η απουσία αποτελεσματικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Κυρίως, η απουσία Γενικών Ιατρών, αλλά και λειτουργικών δομών θεωρείται από τους Ευρωπαίους σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη μιας ΠΦΥ, που θα καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού και θα βοηθήσει και στη μείωση των δαπανών, αποτρέποντας αχρείαστες νοσηλείες και κατάχρηση των εξωτερικών ιατρειών.


Κατά μέσο όρο τα φάρμακα (εξαιρώντας τα νοσοκομειακά) συνιστούν περισσότερο από το 25% των συνολικών δαπανών υγείας της Ελλάδας (μέσος όρος Ε.Ε. 17%). Στην έκθεση υπογραμμίζεται και η «πρωτιά» της χώρας μας στην κατανάλωση αντιβιοτικών, όπως είχε γράψει πρόσφατα και το Virus. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν, στους Έλληνες αντιστοιχούν 36 ημερήσιες δόσεις ανά 1000 πληθυσμού την ημέρα. Πρόκειται για 3,6 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση από την αντίστοιχη της Ολλανδίας, που έχει τη χαμηλότερη αναλογία, στις 10 ημερήσιες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου