Σελίδες

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Πατσουράκος: «Το κράτος δεν πληρώνει και οι γιατροί δουλεύουν δωρεάν”

Στην ομιλία του αναφέρθηκε ξεχωριστά, σε όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το ΕΣΥ, όπως είναι η υποχρηματοδότηση, η κακοδιαχείριση, η έλλειψη παροχής κινήτρων προς τους γιατρούς
IATRONET

“Διδαχθείτε από τα λάθη μας”, ήταν η παρότρυνση του Καρδιολόγου Αρχιάτρου ε.α., Προέδρου ΠΟΣΚΕ και ΕΕΚΕ και ταμία ΔΣ ΙΣΑ κ. Φώτιου Ν. Πατσουράκου, προς τους συναδέλφους του γιατρούς του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίοι τον προσκάλεσαν να καταθέσει την εμπειρία του από το Ελληνικό ΕΣΥ, με αφορμή το νέο υπό ίδρυση Σύστημα Υγείας της Κύπρου (ΓΕΣΥ).

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Λευκωσία και ενώπιον 1.000 και πλέον γιατρών, ο Αρχίατρος καρδιολόγος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των κλινικοεργαστηριακών γιατρών παρέθεσε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, με τίτλο “Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας: Παράδειγμα προς αποφυγή;” και αναφέρθηκε σε όλα τα τρωτά σημεία, τις στρεβλώσεις και τις κακοδαιμονίες που στάθηκαν αιτία αποτυχίας του Ελληνικού ΕΣΥ. Ο κ. Πατσουράκος δεν μάσησε τα λόγια του: “Αξίζουν συγχαρητήρια στους 'Έλληνες γιατρούς γιατί δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, που θυμίζουν συνθήκες πολέμου. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης. Στηρίζεται στην καλή προαίρεση των γιατρών και στις φιλότιμες προσπάθειες μερικών υπαλλήλων”, είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο γιατρός αναφέρθηκε ξεχωριστά, σε όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το ΕΣΥ, όπως είναι η υποχρηματοδότηση, η κακοδιαχείριση, η έλλειψη παροχής κινήτρων προς τους γιατρούς, ενώ είπε, ότι “ο μόνος τομέας στον οποίο έχουμε πετύχει σημαντικούς στόχους ως χώρα, είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων”.
Η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ

Παραθέτοντας στους Κύπριους συναδέλφους του στοιχεία για το ελληνικό μοντέλο οικονομίας κλίμακας που ακολουθείται στο ΕΣΥ, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ τόνισε ότι για να αντεπεξέλθει ο ΕΟΠΥΥ στον ελλειμματικό προϋπολογισμό του - που οφείλεται κυρίως στην μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών από τα επιμέρους ταμεία και στην υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (500 εκατ. ευρώ) - μπήκαν σε εφαρμογή οι άδικοι όροι του clawback και του rebate. “Έτσι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του 2012, κάθε δαπάνη που υπερβαίνει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ επιστρέφεται στους παρόχους”, είπε και τόνισε ότι: “Με άλλα λόγια το κράτος κουρεύει αφού δεν έχει να πληρώσει κι εμείς οι γιατροί δουλεύουμε δωρεάν”.

Στη συνέχεια, ο γιατρός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ένα καρδιολογικό εργαστήριο, για παράδειγμα, με 9 ώρες ημερήσιας λειτουργίας και επί 5 ημέρες την εβδομάδα, δεν μπορεί να εμφανίσει καθαρό κέρδος μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ μηνιαίως: “Όταν το τεστ κοπώσεως κοστολογείται από το κράτος 11 ευρώ, το τρίπλεξ καρδιάς στα 25 ευρώ και το holder ρυθμού στα 5 ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει ένα εργαστήριο”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει βιώσιμος, ώστε να πληροί τις υποχρεώσεις του και όχι να υποτιμά τις υπηρεσίες”.
Η δυσπιστία γιατρών και ασθενών απέναντι στο ΕΣΥ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ τόνισε ότι “στην Ελλάδα και σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης κρίσης που έπληξε έντονα τις δομές και λειτουργίες του κοινωνικού κράτους συνολικά, της Υγείας ειδικότερα, αλλά και περιόρισε σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες του συνόλου των ελληνικών νοικοκυριών” επικρατεί σήμερα μεγάλη δυσπιστία και απαξίωση του ΕΣΥ τόσο από τους ασθενείς, όσο και από τους ίδιους τους γιατρούς. “Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η πολιτεία την υγεία των Ελλήνων πολιτών αποτυπώνεται ανάγλυφα στο νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης”, είπε χαρακτηριστικά και παρέθεσε στοιχεία από πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, ανάμεσα

σε γιατρούς και ασθενείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν 9 στους 10 ασθενείς (86%) δεν έχουν κάνει ακόμη εγγραφή στον οικογενειακό τους γιατρό, ενώ σχεδόν οι 7 στους 10 (66%) δεν έχουν καν ενημερωθεί για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όσον αφορά στους γιατρούς; Οι 7 στους 10 (72%) δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στην πρωτοβάθμια, ενώ οι 8 στους 10 υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς για αυτούς αμοιβές και επαγγελματικές συνθήκες.
Το Ελληνικό ΕΣΥ συνθλίβει ασθενείς και γιατρούς

1 στους 2 Έλληνες πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και οι 4 τους 10, τη δαπάνη τους για τα φάρμακα, σύμφωνα με την έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας που παρουσίασε ο ταμίας του ΙΣΑ. Επίσης, 1 στους 2 (49%) δυσπιστούν σε σχέση με το Δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες τους θα πρέπει να πληρώσουν. “Οι παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί, απέχοντας πολύ από εκείνες της Ευρώπης”, σχολίασε και συμπλήρωσε ότι “μπορεί να υπάρξουν ακόμα και κίνδυνοι για τους ασθενείς και υπεύθυνη για αυτό είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε στην Υγεία, την οποία οι πολίτες κρίνουν έντονα αρνητικά”.

Κύριο εύρημα της έρευνας είναι και η έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου, τόσο για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας, όσο και για τη θέση των ίδιων των γιατρών, σε επίπεδο συνθηκών, αμοιβών και δυνατότητας να παρέχουν την ποιότητα υπηρεσιών που θα ήθελαν στους πολίτες. “Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας της έχουν επιδεινωθεί, ενώ θλιβερή συνέπεια αυτών των πολιτικών είναι το brain drain”, τόνισε ο κ. Φώτιος Πατσουράκος: “Όταν η αμοιβή ενός γιατρού Διευθυντή για 8ωρη εφημερία αποζημιώνεται με 70 ευρώ, όταν οι 4 στους 10 γιατρούς (39%) δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους και όταν οι αμοιβές στα δημόσια νοσοκομεία, οι γιατροί (8 στους 10) δηλώνουν ότι επιδεινώθηκαν, τότε δεν χρειάζεται να απορεί κανείς που σχεδόν ο 1 στους 3 (46%) σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό”, είπε ο ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση ανάμεσα στους επιστήμονες, που η ίδια η πατρίδα τους τους διώχνει: “Το Brain Drain συνεχίζεται και είναι κρίμα, ιατρικό δυναμικό που έχει σπουδάσει στην Ελλάδα με έξοδα των Ελλήνων πολιτών να φεύγει από τον τόπο, που πλήρωσε μέσω της φορολογίας, για την εκπαίδευσή του”.

Οι όποιες παρεμβάσεις στην Υγεία πρέπει να έχουν σαν γνώμονα την Υγεία των πολιτών και την άσκηση της Ιατρικής στα πλαίσια της Ιατρικής Δεοντολογίας χωρίς λογιστικά κριτήρια, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, “διότι Υγεία χωρίς Ιατρούς ή με εξαθλιωμένους Ιατρούς δεν γίνεται”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

2 σχόλια: