1200 κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι φορέων από 120 χώρες συναντήθηκαν στην Αστάνα του Καζακστάν για επανα-θεμελιώσουν τις αρχές της πρωτοβάθμιας φροντίδας, 40 χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Άλμα-Ατα.
Onmed.gr
Η διακήρυξη είχε υπογραφεί στην ομώνυμη πόλη του Καζακστάν το 1978, ήταν η πρώτη αναγνώριση της σημασίας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και περιλάμβανε τη δέσμευση των κυβερνήσεων για πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας.
Στη διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πως «σήμερα η Υγεία δεν είναι για όλους αλλά για κάποιους» και επεσήμαναν την ανάγκη ισχυρής πολιτικής δέσμευσης για μια πρωτοβάθμια φροντίδα που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
Συζητήθηκε και η οικονομική διάσταση του θέματος, με τους ειδικούς να τονίζουν πως η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει πολλαπλά οφέλη, αφού μειώνει τις δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης και το κόστος αντιμετώπισης χρόνιων παθήσεων.
Η ελληνική πραγματικότητα
Ο Έλληνας υπουργός Ανδρέας Ξανθός υποσχέθηκε καθολική υγειονομική κάλυψη, στην εποχή μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Εντός συνόρων, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται ότι μέχρι στιγμής η «δεξαμενή» οικογενειακών γιατρών είναι μειωμένη και δεν επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη του θεσμού. Γι’ αυτό και το νέο σύστημα παραπομπών αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη των νέων γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και η υπογραφή των νέων συμβάσεων οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, θα υπάρχουν διαθέσιμοι στο σύστημα υγείας περίπου 1.200 οικογενειακοί γιατροί (500 στις ΤΟΜΥ και 700 συμβεβλημένοι).
Δεν πήγε ο Μπαταχτσίμης γιατί δεν ξέρει αγγλικά!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ.:Ούτε και ιατρική βέβαια!!!!