http://patrastimes.gr/
Ο Νόμος 3754/2009 αποτέλεσε και αποτελεί έναν σημαντικό Νόμο σταθμό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ στα 131 Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στην ΠΦΥ. Ο Νόμος αυτός επιτεύχθηκε μετά από πολυετείς αγώνες και διαπραγματεύσεις τόσο των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών πανελλαδικά, όσο και της ΟΕΝΓΕ και αποτελεί για τις εργασιακές σχέσεις και την εξέλιξη των Ιατρών του ΕΣΥ το δεύτερο σημαντικότερο Νόμο μετά τον Ιδρυτικό Νόμο του ΕΣΥ.
Από το 2009 μέχρι σήμερα σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν γίνει χιλιάδες κρίσεις ιατρών και εξελίξεις που επικυρώθηκαν από το ΥΥΚΑ, στηριζόμενες στο θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό ορίζεται από το Νόμο 3754/2009.
Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα παρατηρούμε μια προσχηματική προσπάθεια αλλοίωσης της ερμηνείας του Νόμου, από την νέα Διοικήτρια του ΠΓΝΠ κα Π. Μαμμή, σε σχέση με τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι εξελίξεις των ιατρών του ΕΣΥ. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τακτική κωλυσιεργίας της κας Διοικήτριας που προσπαθεί να δώσει σε ένα Νόμο που εφαρμόζεται εδώ και 9 χρόνια διαφορετική ερμηνεία, καθυστερώντας έως και ακυρώνοντας κρίσεις και εξελίξεις ιατρών ΕΣΥ.
Οι βαθμολογικές εξελίξεις των ιατρών του ΕΣΥ γίνονται, μετά από εισηγήσεις, από τη συνέλευση του εκάστοτε νοσοκομειακού Τομέα (Παθολογικός, Χειρουργικός, Εργαστηριακός) των ιατρών του ΕΣΥ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, όπως και στα υπόλοιπα. Η κα Διοικήτρια με διάφορες προφάσεις επιβάλλει την de facto παρουσία μελών ΔΕΠ – ενώ κάτι τέτοιο ρητά απαγορεύεται απ’ το νόμο – στις διαδικασίες κρίσεων και εξελίξεων.
Την πληροφορούμε ότι η ΕΙΝΑ ήταν από τους πρώτους που συμμετείχε στις επιτροπές διαμόρφωσης του εν λόγω Νόμου, ο οποίος επιτεύχθηκε μετά από κινητοποιήσεις, αγώνες και σκληρές διαπραγματεύσεις και με διαφορετικές ηγεσίες του ΥΥΚΑ.
Ομοίως, η ΕΙΝΑ πρωτοστάτησε από χρόνια στον αγώνα για την αυτονόμηση των γιατρών του ΕΣΥ στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, προκειμένου να μην υπάρχουν εξαρτήσεις ή άλλες παρεμβολές στο ιατρικό τους έργο. Ρωτούμε την κα Διοικήτρια, η εμμονή της σε μια «άλλη» ερμηνεία του νόμου 3754, έχει μήπως σχέση με την πρόθεση κύκλων του Υπουργείου να ανατρέψει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και να επιβάλλει τους Πανεπιστημιακούς ως θέση προϊσταμένους και κριτές των ιατρών του ΕΣΥ; Μια τέτοια προσπάθεια από το Υπουργείο καταγγέλθηκε δημόσια από την Ένωσή μας πριν από δύο χρόνια (http://www.eina.gr/?p=5551).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου