Σελίδες

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Η Ελλάδα δαπανά λιγότερα από τα 2/3 του μέσου όρου της EE για την υγιειονομική περίθαλψη

Θάνος Ξυδόπουλος - zougla.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Θεσμοί πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να πορεύεται με τόσο χαμηλό ποσοστό δημόσιων δαπανών υγείας.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου στο 14 Συνέδριο για την Διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.

Ο κ. Μπασκόζος παρουσίασε ένα διάγραμμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δαπανά λιγότερο από τα 2/3 του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγιειονομική περίθαλψη.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας είπε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και πάταξη της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Τόνισε ότι οι μη μεταδοτικές χρόνιες ασθένειες και πολυνοσηρότητες κυριαρχούν και ότι το 7-12% του ΑΕΠ χάνεται ετησίως λόγω των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ο κ. Μπασκόζος σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό δημοσιονομική επιτήρηση και χρειαζόμαστε ειδική πολιτική τιμών και διευκολύνσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση των νέων καινοτόμων φαρμάκων από αυτούς που τα έχουν ανάγκη, και πρέπει οι πολιτικές επιθετικής προώθησης και αθέμιτου επηρεασμού της συνταγογράφησης να σταματήσουν άμεσα».


Αναφερόμενος στον έλεγχο των συνταγογραφήσεων, υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε ενίσχυση των εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για έλεγχο και αποτροπή κακών πρακτικών συνταγογράφησης με χρήση επιστημονικά αποδεκτών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατό ταχύτερη αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου και του ΕΟΠΥΥ και την ίδια στιγμή να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα και την ανάπτυξη της έρευνας και των κλινικών μελετών με νέους σαφείς κανόνες για όλους».

Σχετικά με τις προκλήσεις του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, επεσήμανε τις κατωτέρω:

Η συνεχιζόμενη υψηλή συμβολή των ιδιωτικών δαπανών στις συνολικές δαπάνες για την υγεία.

Οι διαφορές στην κατανομή των πόρων συνεπάγονται διαφορετικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ
Ανισότητες στην πρόσβαση λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Ανισοκατανομή υγειονομικού προσωπικού.
Μειωμένες δαπάνες για τη δημόσια υγεία.Σύμφωνα με τον κ.Μπασκόζο, οι προτεραιότητες για την αναβάθμιση της πολιτικής υγείας είναι οι εξής:

  • Καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού, άρση των ανισοτήτων στην Υγεία.
  • Διεύρυνση του Δημόσιου χώρου, προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη.
  • Στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), την πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία ως στρατηγική απάντηση στην κρίση του Συστήματος Υγείας.
  • Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική (τιμολόγηση, αξιολόγηση, διαπραγμάτευση, συνταγογράφηση, παραγωγική προοπτική).
  • Ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών.
  • Ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας , διαφανής διακυβέρνηση, θεσμική εξυγίανση στο χώρο των προμηθειών και του φαρμάκου, υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη διαφθορά στον τομέα της Υγείας που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
  • Ανθρωποκεντρική φροντίδα με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών - περιορισμός των «άτυπων πληρωμών» στις υπηρεσίες υγείας και της οικονομικής εκμετάλλευσης των ασθενών.
  • Οργανωτική ανασυγκρότηση του Συστήματος Υγείας.
  • Συνέργεια δημόσιων πόρων (γενική φορολογία - κοινωνική ασφάλιση) για τη βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας - διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για επαρκή και αξιόπιστη κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών και υπέρβαση των οικονομικών εμποδίων για την καθολική κάλυψη.
  • Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και προώθηση ενός κοινού στρατηγικού σχεδίου με το Υπουργείο Εργασίας – Κοινωνικής Πρόνοιας για την αποϊδρυματοποίηση όσων – ψυχικά ασθενών ή ΑμεΑ – ζουν σε ασυλικά περιβάλλοντα.
  • Νέα στρατηγική για τις εξαρτήσεις (που συμπεριλαμβάνει αλκοόλ, διαδίκτυο, τζόγο) - λειτουργική διασύνδεση δομών για την πρόληψη, μείωση της βλάβης, υποκατάσταση, απεξάρτηση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επανένταξη.
  • Συνέργεια με τις κοινωνικές δομές του Κράτους και των ΟΤΑ για ένα αναβαθμισμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών αποθεραπείας-αποκατάστασης, ψυχοκοινωνικής φροντίδας, γηριατρικής φροντίδας, δομών για Αλτσχάιμερ και άνοια, κατ’ οίκον φροντίδας και παρηγορητικής φροντίδας.
  • Ενιαίο κυβερνητικό σχέδιο και διυπουργικές δράσεις και για την τροποποίηση των κοινωνικών προσδιοριστών της ασθένειας (ανεργία, φτωχοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός, «ανθυγιεινές» συνθήκες του φυσικού-εργασιακού-κοινωνικού περιβάλλοντος, εξαρτήσεις, κάπνισμα, παχυσαρκία, τροχαία δυστυχήματα, εργατικά ατυχήματα κλπ).
  • Η Υγεία ως κρίσιμος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας - συμβολή του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας στην υγειονομική ασφάλεια και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, στην κοινωνική συνοχή , στην αξιοπρέπεια και ισοτιμία των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου