Σελίδες

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Αριστοτέλους σε γιατρούς ΠΕΔΥ: Η δυνατότητα επιλογής δεν είναι απόλυση

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Τέλος στο μακρύ μεταβατικό διάστημα για την ενσωμάτωση στο ΕΣΥ και των τελευταίων ιατρών, που διατηρούσαν ιδιωτικό ιατρείο σημαίνει, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η απόρριψη της προσφυγής τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα διατηρούσαν τις θέσεις τους και τα ιατρεία τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για ιατροί ΠΕΔΥ

Σε ανακοίνωση του Ανδρέα Ξανθού μετά την πρωινή συνάντηση με τους πρώην ιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ σημειώνεται ότι «δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται ως «απόλυση» η επιλογή κάποιων γιατρών (ευελπιστούμε ότι θα είναι η μειοψηφία) να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ με πλήρη δικαιώματα- και μάλιστα στο βαθμό του Διευθυντή οι περισσότεροι- επειδή αρνούνται να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο όπως έκαναν και οι χιλιάδες άλλοι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας».

«Από 1-1-2019 δεν απολύονται γιατροί από το ΕΣΥ αλλά λήγει ένα ιδιαίτερα «απλόχερο» μεταβατικό διάστημα 4 ετών που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση (όπως ακριβώς ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και σε αντίθεση με τον «εκβιασμό της 1 εβδομάδας» το 2014) για την ομαλή ενσωμάτωση στο ΕΣΥ και της τελευταίας ομάδας γιατρών που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο», σημείωσε ο ο κ. Ξανθός.

«Το Υπουργείο Υγείας εξάντλησε όλα τα περιθώρια νομοθέτησης ευνοϊκών ρυθμίσεων που δημιουργούν κίνητρα παραμονής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Έχουμε ήδη προβλέψει τη δυνατότητα για τους γιατρούς που έχουν “νοσοκομειακές” ειδικότητες να έχουν ενεργό συμμετοχή στην πρωινή και απογευματινή λειτουργία, αλλά και στην εφημερία των όμορων νοσοκομείων. Έτσι αναιρείται το επιχείρημα της επιστημονικής απαξίωσης των ειδικευμένων γιατρών της ΠΦΥ και της απαγόρευσης άσκησης κλινικού έργου που δεν μπορεί να προσφερθεί σε επίπεδο ΠΦΥ» είπε ο κ. Ξανθός. Όπως υποστηρίζεται, με την τελευταία προκήρυξη 455 ειδικευμένων γιατρών για τα ΚΥ αστικού και αγροτικού τύπου, υπογραμμίζεται η αναγκαιτότητα και των υπόλοιπων ειδικοτήτων, πέραν των οικογενειακών γιατρών, σε ένα αναπτυγμένο και ολοκληρωμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ .

Κατά τον κ. Ξανθό, αυτό που κλείνει οριστικά από 1-1-2019 είναι ένα στρεβλό, ξεπερασμένο και τελικά αναποτελεσματικό σύστημα και επεσήμανε ότι η δημόσια περίθαλψη θέλει γιατρούς αφοσιωμένους στο ΕΣΥ και απερίσπαστους στη διαρκή προσπάθεια για την καθολική, ισότιμη και δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν τη διαχρονική προσφορά όλων των γιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές Υγείας, αλλά έχουν και την υποχρέωση να διασφαλίσουν περιβάλλον ισονομίας και ενιαίων εργασιακών σχέσεων σε όλους , χωρίς διακρίσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας επιλογή : η παραμονή με τους ίδιους όρους, με τα ίδια δικαιώματα αλλά και με τις ίδιες υποχρεώσεις, όσων γιατρών επιθυμούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην αναδιοργάνωση της Δημόσιας ΠΦΥ στη χώρα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Η ηγεσία του Υπ. Υγείας υπενθυμίζει ότι αυτή η εκκρεμότητα δημιουργήθηκε όταν το 2014 περίπου 3000 γιατροί εξωθήθηκαν σε αποχώρηση από τις δημόσιες δομές (πολυιατρεία ΙΚΑ) , με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στις νέες δομές (ΠΕΔΥ) γιατροί δύο ταχυτήτων: τα 2/3 περίπου όσων έμειναν (1400) έκλεισαν τα ιατρεία τους και εντάχθηκαν στο ΕΣΥ ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (με μισθολογική-βαθμολογική εξομοίωση με τους γιατρούς ΕΣΥ) και το 1/3 ( περίπου 700) παρέμεινε, λόγω ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει στο παρελθόν, στο προηγούμενο καθεστώς διατηρώντας το ιδιωτικό τους ιατρείο. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας νομοθέτησαν, μετά από μια πολυετή μεταβατική περίοδο που κλείνει στις 31-12-2018 , τη δυνατότητα πλήρους ένταξης τους στο ΕΣΥ με την ενιαία εργασιακή σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) και, φυσικά, με την προϋπόθεση διακοπής της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.

7 σχόλια:

  1. Το μέτρο της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης πρέπει να επεκταθεί παντού. Όχι μόνο οι πανεπιστημιακοί και οι στρατιωτικοί αλλά να καταργηθούν και τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία. Επίσης οι γιατροί να μην μπορούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ή με τις ΤΟΜΥ διατηρώντας παράλληλα το ιδιωτικό τους ιατρείο. Πρέπει όλοι να μπουν στις κρατικές δομές πλήρως και αποκλειστικώς! Όσοι θέλουν. Όσοι δεν θέλουν θα δουλέψουν ιδιωτικά χωρίς τον ανταγωνισμό του κρατικού γιατρού. Δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να ευνοούν επιλεκτικά όσους νταραβερίζονται με το κράτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πληρωνοντας......αγγουρια καραγκιοζηδες του ΣΥΡΙΖΑ ολοι εκτος κρατους θα ειναι!

      Διαγραφή
    2. Το μέτρο της αποκλειστικής απασχόλησης πρέπει να καταργηθεί από παντού. Και οχι μόνο.Πρέπει να καταργηθεί και η μονιμότης.
      Από τότε που το επέβαλαν έγινε η αιτία της διαφθοράς. Είναι άδικο και επαχθές γιά τους λίγους τίμιους και εφαλτήριο γιά τους επιτήδειους.Πόσο μάλλον στη σημερινή εποχή που η αμοιβή είναι προσβλητική για το έργο του γιατρού. Για το λόγο αυτό υπάρχει και απροθυμία στελέχωσης των δημοσίων δομών από άξιους και ικανούς.
      Θα πρέπει να διορίζεται όποιος θέλει στίς δημόσιες δομές και στα νοσοκομεία με αυστηρά κριτήρια , με σύμβαση ορισμένου χρόνου,πχ μιά 5/ετία και με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.
      Εάν κάποιος θέλει να εργασθεί μόνο ιδιωτικά στο ιατρείο του θα είναι ή επιλογή του,ή λόγω μη επιτυχίας του σε κάποια δημόσια δομή.
      Ετσι θα διακριθούν και οι άξιοι.
      Τα περί αθέμιτου ανταγωνισμού κλπ είναι ανιπόστατα εφ'όσον όλοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα.

      Διαγραφή
    3. ΜΠΡΑΒΟ.ΕΙΠΕΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.

      Διαγραφή
  2. Οι υπόλοιποι 800 περίπου που αρνηθήκαμε τις νέες΄συμβάσεις(ΕΣΥ), και δεν κερδίσαμε τα ασφαλιστικά μέτρα, στην πυρά. Δυστυχώς το κράτος "μπουρδέλο" θριάμβευσε πάλι απέναντι στούς εχθρούς:Ιατρούς και Ασφαλισμένους!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο θεσμός του οικογενειακόυ γιατρού ξεκίνησε με επιτυχία!το δεκαρικακι για συνταγή η παραπεμπτικο συνεχίζεται κανονικά όπως και επί συμβάσεων εοπυυ ενώ ο μισθός κανονικα τους πρώτους 6 μήνες ακόμα κι αν δεν δεις κανέναν ως οικογενειακος στο ιατρείο σου! Ελλάς το μεγαλείο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατροί είχαν μείνει μέσα στα πρώην ΙΚΑ για 4 χρόνια και τώρα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του κράτους η να μείνουν με το ιατρείο τους? Κοροιδευομαστε νομίζω. Πολλοί από αυτούς είχαν και σύμβαση με τον εοπυυ στα ιατρεία τους δύο μισθοί δηλ. Και τώρα τι θα κάνουν? Ότι και πολλοί από αυτούς που δήθεν είχαν μείνει πλήρους και αποκλειστικής.Θα συνεχίσουν μέσα,με παράνομα ιατρεία έξω. Τόσο απλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή