Σελίδες

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Περισσότερες δόσεις, αυστηρότερα κριτήρια - Το σχέδιο για πάγια ρύθμιση οφειλών



Πακέτο ρυθμίσεων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο να περιορισθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται σε ένα γενικότερο κύμα παροχών με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Ωστόσο, οι ρυθμίσεις που σχεδιάζονται, στο παρελθόν είχαν απορριφθεί από τους δανειστές της χώρας και ήδη έχουν διατυπωθεί συστάσεις προκειμένου οι όποιες αλλαγές να μην οδηγήσουν στο ξήλωμα όσων επιτεύχθηκαν με κόπο τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η αύξηση των δόσεων (σήμερα είναι 12) της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, που ενδεχομένως να συμπαρασύρει και την αντίστοιχη πάγια ρύθμιση που ισχύει στα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως αναφέρουν πηγές της Καραγεώργη Σερβίας, οι αλλαγές που θα επέλθουν από το 2019 θα είναι συνδεδεμένες με τη δυνατότητα του φορολογουμένου ή της επιχείρησης να αποπληρώσει τα χρέη, ενώ θα προβλέπονται και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ουσιαστικά, η βιωσιμότητά τους θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη στις αυξημένες δόσεις της πάγιας ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσία τους υπουργείου Οικονομικών και στελεχών της φορολογικής διοίκησης προκειμένου να εξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αύξηση των δόσεων. Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των δόσεων, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι δόσεις θα ανέλθουν στις 24 και υπό προϋποθέσεις θα φθάνουν τις 36 και ενδεχομένως και περισσότερες. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ανάλογα με την προέλευση της οφειλής θα παρέχονται συγκεκριμένες δόσεις. Για παράδειγμα, για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ κάποιος θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του κατά ανώτατο όριο σε 24 δόσεις, ενώ για χρέη που προκύπτουν από κληρονομιές οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και της δυνατότητας του φορολογουμένου να ανταποκριθεί στη ρύθμιση.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι θα χρειασθεί χρόνος για να υλοποιηθεί το ανωτέρω σχέδιο και υπολογίζουν ότι, εφόσον συμφωνήσουν και οι θεσμοί, θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του πρώτου διμήνου του 2019.

Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης, όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι πολλές επιχειρήσεις θέλουν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά αδυνατούν ταυτόχρονα να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Σωρευτικά, όπως αναφέρουν, το ποσό που πρέπει να δίνουν κάθε μήνα στην εφορία καθιστά αδύνατη τη λειτουργία της επιχείρησης. Στην περίπτωση όμως που δοθεί η δυνατότητα περισσότερων δόσεων κυρίως για τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση τους βοηθά ουσιαστικά για να καταφέρουν να αποπληρώσουν παλαιά και νέα χρέη. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής

Δημοσίων Εσόδων, οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περίπου ένα δισ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον τον Σεπτέμβριο, ενώ τα μισά από αυτά (507,3 εκατ. ευρώ) προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν κατάφεραν να πληρώσουν 173,6 εκατ. ευρώ που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν 203,1 εκατ. ευρώ ΦΠΑ, καθώς και πρόστιμα ύψους 47 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τον Οκτώβριο δεν πληρώθηκαν φόροι 972 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους στα 8,8 δισ. ευρώ.

Σκέψεις για διεύρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Τη διεύρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων και επιχειρήσεων εξετάζει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε απορριφθεί το σχέδιο από τους πιστωτές της χώρας.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει νέα έκτακτη ρύθμιση, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων του εξωδικαστικού.

Η ρύθμιση θα λειτουργήσει στα πρότυπα του εξωδικαστικού και ο αριθμός των δόσεων θα είναι ανάλογα με το ύψος της οφειλής του οφειλέτη, παρέχοντας τη δυνατότητα ακόμη και για 120 δόσεις. Ελάχιστη μηνιαία θα ήταν τα 50 ευρώ. Η ένταξη των μικροοφειλετών σε αυτή έχει ως προϋπόθεση την εξόφληση ή τη ρύθμιση των τρεχουσών υποχρεώσεων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,2 εκατ. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,7 εκατομμύρια είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Από τα στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι σε 1.143.308 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

Ακατάσχετος λογαριασμός για τους επαγγελματίες

Στη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για τους επαγγελματίες που υποχρεώνονται να διαθέτουν συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών POS προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Ουσιαστικά, πρόκειται για υλοποίηση παλαιότερης εξαγγελίας του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το 2016, η οποία είχε απορριφθεί από τους πιστωτές της χώρας. Μετά τους αγρότες, για τους οποίους αποφασίσθηκε και θεσμοθετήθηκε η αύξηση του ακατάσχετου ποσού για τις ενισχύσεις που λαμβάνουν από την Ε.Ε., σχεδιάζεται και η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού. Η υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, που οδηγεί τις εισπράξεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε όσους χρωστούν και έχουν εναντίον τους επιβληθεί κατασχέσεις καθώς δεν βλέπουν τις εισπράξεις τους, οι οποίες κατάσχονται αυτόματα.

Σύμφωνα με παλαιότερη πρόταση της ΕΣΕΕ, στον λογαριασμό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, μισθοδοσία και ενδεχομένως προμηθευτές. Αν και η ΕΣΕΕ ζητούσε ο λογαριασμός να είναι ακατάσχετος στο σύνολό του, αυτό δεν φαίνεται ούτε να γίνεται δεκτό τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους πιστωτές της χώρας. Και αυτό καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε μία επιχείρηση να δημιουργήσει τον ειδικό αυτό λογαριασμό και ταυτόχρονα να χρωστάει μικρά ή μεγάλα ποσά στο ελληνικό Δημόσιο. Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί πλέον να κλείσει η συμφωνία για ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό σε ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 60%-80%.

Στη μελέτη της ΕΣΕΕ, που είχε παρουσιασθεί στο παρελθόν, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηριζόταν ότι η καθιέρωση αυτού του λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ, καθώς θα έβαζε φρένο στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι είναι ευκολότερο πλέον να δημιουργηθεί ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, καθώς με την επέκταση των POS στο σύνολο σχεδόν της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία, μπορούν να ελέγχονται πληρέστερα οι συναλλαγές των επιχειρήσεων και κατ’ επέκτασιν να περιορισθεί η φοροδιαφυγή.

Μάλιστα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδοθεί νέα απόφαση για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα, με στόχο σταδιακά να ενταχθεί το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών έχουν εξετασθεί διάφορα σενάρια για το ποιοι κλάδοι θα ενταχθούν και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί υποχρεωτικά στα θέατρα, στα ταξί και στα περίπτερα μεταξύ άλλων. Παράλληλα, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και την αύξηση των συναλλαγών μέσω «πλαστικού χρήματος», καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγχονται καλύτερα οι επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου