Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο (βασιζόμενο σε στοιχεία της Eurostat) σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στην υγεία και την κοινωνική μέριμνα στη χώρα μας.
ygeionomikoi.gr
Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ο αριθμός των εργαζομένων στη χώρα μας σε αυτούς τους τομείς ανά 100.000 κατοίκους είναι 2.524 έναντι 5.973 που υπηρετούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες στις χώρες της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα η μελέτη του Δημοσιονομικού συμβουλίου αναφέρει:
«Αναφορικά με τον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας (Διάγραμμα 5), παρατηρείται σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, καθώς οι απασχολούμενοι στον τομέα ανά 100.000 κατοίκους περιορίζονται σε λιγότερους από τους μισούς (42%) σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης (2.524 άτομα στην Ελλάδα έναντι 5.973 στην ευρωζώνη κατά το 2017). Σημειώνεται πως η απόκλιση αυτή διατηρείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα καθόλη την περίοδο 2009-2017, παρά τη μικρή άνοδο του σχετικού αριθμού κατά τα τελευταία έτη από τα 2.254 άτομα το 2014 στα 2.524 το 2017.»
Τα στοιχεία αυτά αναιρούν τους Κυβερνητικούς ισχυρισμούς νησης για ανάταξη του Συστήματος Υγείας, αφού η χώρα μας βρίσκεται «κάτω από τη Βάση» στον αριθμό των εργαζομένων στην υγεία με ποσοστό 42% έναντι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Καταρρίπτουν επίσης τους μύθους που καλλιεργούν διάφοροι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι για την γιγάντωση του δημοσίου και την επιχείρηση συρρίκνωσης του προσωπικού που ακολουθήθηκε όλη τη μνημονιακή περίοδο.
Αποδεικνύουν ότι η χαμηλή στελέχωση είναι βασική αιτία για τις χαμηλές υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πολίτες σε υπηρεσίες υγείας και για την ταλαιπωρία που υφίστανται όταν προσεγγίζουν το σύστημα.
Αναδεικνύουν το πρόβλημα των συνθηκών εργασίας κάτω από τις οποίες παρέχουν υπηρεσίες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σύστημα υγείας.
Τέλος θέτουν επί τάπητος το αίτημα για μαζικές προσλήψεις προσωπικού στις μονάδες υγείας με στόχο να καλυφθεί τεράστια απόσταση που έχει η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν έγκαιρα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου