Σελίδες

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

355.000 λιγότεροι οι Έλληνες, την τελευταία δεκαετία



Η Ελλάδα από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης σε πολιτικές στήριξης της οικογένειας.

Onmed.gr

Την τελευταία δεκαετία, ο ελληνικός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 355.000 άτομα. Για πρώτη φορά, την περίοδο 2015 - 2017 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις στη χώρα. 

Τις τάσεις εξέλιξης του ελληνικού δημογραφικού προβλήματος παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και επαγγελματικής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Ραχιώτης, στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ.Ραχιώτη, οι γεννήσεις άρχισαν να μειώνονται στην Ελλάδα ήδη από τις δεκαετίες 1970 και 1980, χωρίς ωστόσο να μειώνετια ο πληθυσμός (λόγω της μετανάστευσης). Όμως η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ανέτρεψε τις δημογραφικές ισορροπίες, οι γεννήσεις μειώθηκαν δραστικά ενώ παρατηρήθηκε και μεγάλο κύμα εξόδου Ελλήνων προς το εξωτερικό. 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η δημογραφική «ανισορροπία» είναι αισθητή σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές: Ενδεικτικά, όπως είπε, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις. Σημαντικά μειωμένες (έναντι των θανάτων) είναι οι γεννήσεις και στον Έβρο, όπως και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τελευταίοι στη στήριξη της οικογένειας

Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει σε μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την εφαρμογή πολιτικών για τη στήριξη της μητρότητας και των γεννήσεων (π.χ. επιδοματική πολιτική, φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ).

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ειδικοί προτείνουν να δρομολογηθεί σχέδιο για την επάνοδο των νέων παραγωγικής ηλικίας, αλλά και να θεσπιστούν κίνητρα για μητρότητα και τις γεννήσεις, όχι μόνο για τρίτεκνους και πολύτεκνους, αλλά και για το πρώτο και δεύτερο παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου