Σελίδες

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Νέα παραδοχή Ξανθού για τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας



Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε τις ανεπάρκειες, αλλά έσπευσε να χαρακτηρίσει ανυπόστατη τη σχετική κριτική της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε πως 16 μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, λειτουργούν 110 από τις 239 προβλεπόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), και αυτές με προβλήματα!

Onmed.gr

«Όντως υπάρχουν προβλήματα και όντως δεν υπάρχει επάρκεια του προσωπικού, αλλά αυτό που καταφέραμε σε 16 μήνες ήταν άθλος», είπε ο υπουργός...

Και δεσμεύθηκε πως το επόμενο διάστημα οι ΤΟΜΥ θα έχουν 500 γιατρούς και 1000 άτομα λοιπό προσωπικό. Οι γιατροί αυτοί μάλιστα θα «ονομαστούν» οικογενειακοί ώστε να ενταχθούν στον περιβόητο θεσμό, ο οποίος θεωρητικά ισχύει από 1ης Ιανουαρίου, αλλά στην πράξη η πλειονότητα των ασφαλισμένων του έχουν γυρίσει την πλάτη.

Άλλοι 700 οικογενειακοί γιατροί συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ο υπουργός ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούν οι όροι ώστε να αυξηθούν οι συμβεβλημένοι. 

Ο ίδιος ο υπουργός είπε πως 1,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στον οικογονειακό γιατρό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα σημαντικό το ποσοστό.

Ωστόσο, στο σύνολο των ασφαλισμένων, η πλειονότητα δεν έχει ακόμη επιλέξει οικογενειακό γιατρό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στις ΤΟΜΥ έχουν γίνει 350.000 δωρεάν επισκέψεις, ενώ 150.000 ασθενείς έχουν ήδη αναπτυγμένο ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Ο ερωτών βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η ίδια έβαλε ψηλά τον πήχη της πρωτοβάθμιας και στη συνέχεια πέρασε από κάτω!

2 σχόλια:

  1. Αριστεροί, σταματηστε το ταξικο μισος που εχετε απεναντι στου ιατρικο κοσμο και βαλτε γερα το χερι στην τσεπη και πληρωστε τους γιατρουε!
    Πρωτοβαθμια περιθαλψη με τους αξιολυπητους καυκάσιους γέροντες δεν νοείται,ουτε επισης ουτε με νεους χωρις προοπτικη που πανε στις ΤΟΜΥ για ενα κόκκαλο, για ενα ξεροκόμματο της μιζέριας και της φτωχολογιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσο δεν αντιλαμβάνεται το υπουργείο,οτι έχει αλλάξει το εργασιακό περιβάλλον από την παλιά εποχή, προ ΕΟΠΥΥ ,τόσο θα ψάχνει να βρεί γιατρούς για τις ΤΟΜΥ , με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
    Από την εποχή του ΕΟΠΥΥ , και της ,για όλους τους γιατρούς, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ,είναι πλέον πολύ εύκολο να εργασθεί ο γιατρός σε ιδιωτικό ιατρείο.
    Αρα,για τις δημόσιες δομές, που είναι απαραίτητες για ένα κράτος, θα πρέπει ,εφ'όσον και οι αμοιβές δεν είναι παχυλές,να καταργηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση και φυσικά και η μονιμότης.
    Θα πρέπει να διορίζονται,στις δημόσιες δομές,γιατροί με σύμβαση ορισμένου χρόνου,για καθορισμένο ωράριο , με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή