Σελίδες

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Τα ράντζα έφτασαν στο υπουργείο


Οι εικόνες ντροπής στους διαδρόμους του «Αττικόν» την Τρίτη.

Νέο μοντέλο για τις εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ στο Λεκανοπέδιο Αττικής αναζητεί το υπουργείο Υγείας. Οι πρόσφατες εικόνες ντροπής στο νοσοκομείο «Αττικόν» το οποίο την περασμένη Τρίτη γέμισε με ράντζα, λίγες ώρες μετά την έναρξη της εφημερίας του, αλλά και η κραυγή αγωνίας «δεν πάει άλλο» των εργαζομένων, ήταν η αφορμή για να εντατικοποιηθούν οι επαφές του υπουργείου Υγείας με τις αρμόδιες 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για την αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος εφημεριών των νοσοκομείων. Στο μικροσκόπιο των υπευθύνων θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες σε διαδοχικές συσκέψεις ο αριθμός των νοσοκομείων που θα εφημερεύουν κάθε μέρα και η γεωγραφική κατανομή τους, ο τρόπος λειτουργίας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών αλλά και η διαχείριση των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο ως έκτακτα περιστατικά σε κάθε εφημερία.

Το βασικό πρόβλημα που έχει να επιλύσει το υπουργείο αφορά την υπερφόρτωση συγκεκριμένων νοσοκομείων και κλινικών με επείγοντα περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Αττικόν» σε κάθε εφημερία του δέχεται περί τα 900 περιστατικά και γίνονται 200-250 εισαγωγές ασθενών, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί νοσηλεύονται σε ράντζα. Είναι ενδεικτική η εικόνα της περασμένης Τρίτης, όταν κατά την εφημερία του «Αττικόν» αναπτύχθηκαν 121 ράντζα, και εισήχθησαν συνολικά 210 ασθενείς. Μάλιστα, η εικόνα αυτή χαρακτηρίστηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου μία «τυπική εφημερία χειμερινής περιόδου», αφού το «έμφραγμα» στο «Αττικόν» ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, όταν δηλαδή εισήλθε το νοσοκομείο σε σύστημα πλήρους εφημερίας. Την περασμένη Τρίτη πρόβλημα είχε και ο «Ευαγγελισμός», ο οποίος επίσης εφημέρευε. Στο νοσοκομείο αναπτύχθηκαν 70 ράντζα, συν τα 15-20 ράντζα που βρίσκονται μονίμως στην ψυχιατρική κλινική.

Τι ισχύει σήμερα

Τώρα, ισχύει ένα περίπλοκο σύστημα εφημεριών σύμφωνα με το οποίο τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου εφημερεύουν σε τέσσερις ομάδες (η κάθε ομάδα έχει νοσοκομεία γενικής, μερικής και ειδικής εφημερίας), που σημαίνει ότι το σύνολο του πληθυσμού της Αττικής για ένα επείγον σοβαρό πρόβλημα υγείας περιορίζεται στο ένα τέταρτο των νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά. Το δε σημαντικό έλλειμμα σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδηγεί ακόμα και απλά περιστατικά να απευθύνονται σε τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και στη γεωγραφική κατανομή των εφημερευόντων νοσοκομείων ειδικά στην περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας. Είναι ενδεικτικό ότι το «Αττικόν» σε κάθε του εφημερία ανά τέσσερις ημέρες εξυπηρετεί πληθυσμό μεγαλύτερο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων (Δυτική Αθήνα, Πειραιάς, νησιά Αιγαίου), χωρίς ουσιαστική βοήθεια από άλλη κοντινή μονάδα υγείας, ειδικά μετά και το «κλείσιμο» του νοσοκομείου Αγίας Βαρβάρας. Αλλο παράδειγμα αφορά την κάλυψη των νοτίων προαστίων: υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες για τον κάτοικο π.χ. Βούλας το πλησιέστερο νοσοκομείο που εφημερεύει είναι ο «Ευαγγελισμός» ή το «Αττικόν».

Τέλος, αδυναμίες εντοπίζονται και στην προετοιμασία των νοσοκομείων πριν από τη γενική εφημερία. Σε πολλά νοσοκομεία δεν τηρείται η υποχρέωση οι κλινικές τους να έχουν σε ποσοστό 25% διαθέσιμες κενές κλίνες κατά την έναρξη της εφημερίας, που σημαίνει ότι συχνά ξεκινούν την εφημερία έχοντας ήδη πληρότητα. Κατά καιρούς έχουν εκφραστεί ακόμα και από τα πιο επίσημα χείλη καταγγελίες για εισαγωγή στα νοσοκομεία μη επειγόντων περιστατικών μέσω της εφημερίας, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν αξιοποιείται το σύνολο των κενών κλινών ενός τομέα για νοσηλεία (κλινικές αναπτύσσουν ράντζα αντί να νοσηλεύσουν ασθενείς σε άδεια κρεβάτια άλλων κλινικών του ίδιου τομέα του νοσοκομείου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου