Σελίδες

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Προσοχή στην κακοκαιρία για κάποιους ασθενείς- Δεν μας φτάνει το ψύχος, έχουμε ελλείψεις και …ευτράπελα

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Βρέφη, ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, είναι μερικές μόνο από τις κατηγορίες πολιτών που το επόμενο 3ήμερο είναι προτιμότερο να παραμείνουν στο σπίτι τους και να φροντίσουν να κρατούν την θερμοκρασία στο σώμα τους σε σταθερά, φυσιολογικά επίπεδα...

Στη Δημητσάνα προχθές λίγο έλειψε να σταθεί μοιραία για έναν άνδρα η επίσκεψη στην περιοχή καθώς όταν έχασε τις αισθήσεις του και χρειάστηκε ασθενοφόρο, δεν υπήρχε οδηγός να το κινήσει... Τελικά ο άνδρας μεταφέρθηκε με ...λεωφορείο στο Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια με ασθενοφόρο στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Αυτός είναι ένας κίνδυνος made in Greece τον οποίο διατρέχουμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την ελληνική περιφέρεια με τις τόσες ελλείψεις και την υπστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας. Ειδικά όμως τις ημέρες που επικρατούν έκτακτες και ασυνήθιστες για τον οργανισμό μας καιρικές συνθήκες ψύχους και υγρασίας, οι κίνδυνοι για κάποιους εξ ημών είναι περισσότεροι...

Πρώτα από όλα, όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και παρόλα αυτά δεν έκαναν φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο, ούτε έχουν κάνει μέσα στην 5ετία το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, πρέπει ακόμα και σήμερα να σπεύσουν σε ένα φαρμακείο και να το κάνουν. Αυτή είναι μια κατηγορία ανθρώπων που δεν κινδυνεύουν μόνο από τις κακοκαιρίες αλλά γενικά ολόκληρο τον χειμώνα.
Μυοσκελετικά προβλήματα και οστεοπόρωση

Η αστάθεια στο περπάτημα, η αδυναμία, οι πόνοι στις αρθρώσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πτώσεις. Για αυτό όσοι έχουν μυοσκελετικά προβλήματα είναι χρήσιμο να περιορίζουν τις ημέρες που βρέχει και χιονίζει τις μετακινήσεις. Εξάλλου, η υγρασία επιδεινώνει τους πόνους και τους ταλαιπωρεί.

Ανοσοκατασταλμένοι

Αν για οποιοδήποτε λόγο ζείτε με "πεσμένο" ανοσοποιητικό σύστημα, είναι καλό να προστατεύεστε από το ψύχος και τις ιώσεις. Παραμείνετε λοιπόν τις ημέρες αυτές στο σπίτι σας ακόμα κι αν σε αυτό δεν υπάρχει επαρκής θέρμανση, πάντως θα είναι καλύτερα από το να περιφέρεστε σε εξωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο.

Καρδιοπαθείς

Η ομάδα αυτών των ασθενών πρέπει να αποφεύγουν τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας (από τα ζεστά στα κρύα και αντίστροφα) καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο τόνο των αγγείων και την αρτηριακή πίεση. Η παρατεταμένη έκθεση στο ψύχος εξάλλου, προκαλεί σύσπαση στα αγγεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και καταπονείται η καρδιά. Τα φαινόμενα αυτά είναι ιδιαίτερα έντονα όταν συνυπάρχουν παράγοντες όπως είναι ο ισχυρός άνεμος και η αυξημένη υγρασία οπότε το αίσθημα ψύχους είναι εντονότερο από αυτό που υποδεικνύει το θερμόμετρο. Τέλος, συνηθισμένο είναι τις εποχές με έντονο κρύο , να χρειάζεται αύξηση της αντιυπερτασικής αγωγής.

Άτομα με πνευμονολογικά προβλήματα

Όσοι υποφέρουν από ΧΑΠ, σοβαρό άσθμα ή άλλο πνευμονολογικό νόσημα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς η έκθεση σε δριμύ ψύχος μπορεί να προκαλέσει παρόξυνση του προβλήματός τους. Ενώ σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων μπορεί να προκληθεί σοβαρή επιβάρυνση της αναπνευστικής λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου