Σελίδες

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση: Καμμένος λέει δεν θα γονατίσω -Τζανακόπουλος: Έχουμε πλειοψηφία



Της Νίκης Ζορμπά - Capital.gr

Με δύο tweet του, το δεύτερο μεταμεσονυχτίως, ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του από την Κυβέρνηση, μιλώντας για "αποστασία" και "προειδοποιώντας" ότι δεν θα καθίσει γονατιστός να τον "εκτελέσουν" οι συνοδοιπόροι του Νίκου Κοτζιά. 

Η αφορμή για τον "πόλεμο" που κήρυξε ο Καμμένος από χθες το βράδυ στον κυβερνητικό του εταίρο, στάθηκε εξάλλου μια συνέντευξη του πρώην ΥΠΕΞ στην οποία υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, θα ήθελε μεν αλλά δεν μπορεί να ρίξει την Κυβέρνηση γιατί δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα. 

Τις εξελίξεις που θα πυροδοτηθούν στις σχέσεις των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, φανερώνει και η διπλή συνεδρίαση των Οργάνων των ΑΝΕΛ την προσεχή Τετάρτη, με τον Καμμένο να συγκαλεί τόσο την Κ.Ο όσο και την εκτελεστική Επιτροπή. 

Το εάν θα υπάρξουν ανακοινώσεις περί αποχώρησης την ίδια μέρα ή ο Καμμένος θα περιοριστεί στο να ορίσει το πότε θα φύγει από την Κυβέρνηση είναι ακόμη άγνωστο, καθώς μέχρι πρότινος, από το Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι είναι σε πλήρη ισχύ το μορατόριουμ με τον Τσίπρα, έως ότου τουλάχιστον έρθει για ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, στην ελληνική βουλή. 

Ο Π. Καμμένος πάντως, ακονίζει τα νύχια του για τη Συμφωνία, όπως προβλεπόταν εξάλλου, προκειμένου να διεκδικήσει την πολιτική του διάσωση, την ώρα που εδώ και μήνες, το κόμμα του δύσκολα ανιχνεύεται από τα δημοσκοπικά "ραντάρ".

Τζανακόπουλος: Έχουμε πλειοψηφία

Το Μαξίμου πάντως, επιμένει σταθερά ότι διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τόσο για να εξαντλήσει την τετραετία όσο και για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Σε σημερινή του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος,ανέφερε επακριβώς, ερωτηθείς για τη στάση Καμμένου ότι ο υπάρχων κοινοβουλευτικός συσχετισμός εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας. 

Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση απαιτεί τη συγκέντρωση δύο πλειοψηφιών: Η μία για να συνεχίσει να κυβερνά με "ψήφο ανοχής" και η δεύτερη για να "περάσει" τη Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική βουλή. 

Παγίως, διατείνεται ότι διαθέτει και τις δύο πλειοψηφίες ( σ.σ παρότι δεν έχουν την ίδια σύνθεση προσώπων. Π.χ, ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν πρόκειται και να ρίξει την Κυβέρνηση συμπράττοντας κοινοβουλευτικά με τη Ν.Δ). 

Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Τα σενάρια για το πώς θα κινηθεί ο κ. Τσίπρας άμα τη αποχωρήσει του κυβερνητικού του εταίρου, είναι όλα ανοιχτά, καθώς η δήλωση του Δ. Τζανακόπουλου σε προγενέστερη συνέντευξή του σχετικά με το εάν θα ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης ( σ.σ "Δεν εξετάζουμε κανένα σενάριο", ερμηνεύτηκε μεν ως απόρριψη του ενδεχόμενου να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική βουλή, αλλά μάλλον πρόκειται για ..."χρησμό").

Και τούτο, γιατί όπως ανέφερε χθες σε σχετικό του δημοσίευμα το Capital.gr:

Το σχήμα αυτό της κυβέρνησης μειοψηφίας δεν θα μπορούσε να σταθεί ως σχεδιασμός εάν ο Π. Καμμένος δεν είχε παράσχει διαβεβαιώσεις στον πρωθυπουργό πως δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνησή του υπερψηφίζοντας πρόταση μομφής της Ν.Δ.

Παρεκτός και αν στο παρασκήνιο, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη βρει νέα κυβερνητική πλειοψηφία με τη στήριξη βουλευτών όπως οι Σαρίδης, Δανέλλης, Παπακώστα, Ζουράρις, Κουντουρά ή και Νικολόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι για να κερδίσει η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση πρόταση μομφής που καταθέτει εναντίον της Κυβέρνησης και να προκαλέσει την πτώση της, απαιτείται η συγκέντρωση 151 ψήφων.

Δεν απαιτούνται πάντως αντιστοίχως 151 βουλευτές για να κερδίσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Αρκεί η πλειοψηφία επί των παρόντων (με ελάχιστο όριο τους 120 βουλευτές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου