Σελίδες

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ερώτηση ΝΔ προς τον ΥΥΚΑ: Τι θα γίνει με τις επιθέσεις σε εργαζομένους νοσοκομείων

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη IATROPEDIA

Στα συχνά περιστατικά βίας (σωματικά και λεκτικά) που παρατηρούνται σε βάρος εργαζομένων του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας.

Σχετικά πρόσφατα υπήρξαν αντίστοιχα περιστατικά στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Μάλιστα, πέρυσι η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει τουλάχιστον 12 περιπτώσεις κλοπών αλλά και επιθέσεων ασθενών ή συνοδών προς το προσωπικό των μονάδων υγείας της χώρας.

Τα κρούσματα βίας κατά του προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να μην ρίχνουν το «μπαλάκι» στους εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός πόσα κρούσματα βίας έχουν καταγραφεί, σε πόσα από αυτά έχουν υποβληθεί σχετικές μηνυτήριες αναφορές και από αυτές πόσες υποβλήθηκαν από τους Διοικητές των Νοσοκομείων και με ποιον τρόπο θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ:

Συχνά είναι τα περιστατικά βίας (σωματικά και λεκτικά) σε βάρος εργαζομένων του ΕΣΥ που λαμβάνουν χώρα στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας, σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σχετικά πρόσφατα υπήρξαν αντίστοιχα περιστατικά στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Συγκεκριμένα την 3η Ιανουαρίου, στο Σισμανόγλειο, ένας Ρομά μετέφερε τη γυναίκα του για να εξετασθεί κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας. Τότε, ξαφνικά ο Ρομά άρχισε να γρονθοκοπεί δίχως λόγο και αιτία τη νοσηλεύτρια αλλά και τον ιατρό που έσπευσε να βοηθήσει. Ευτυχώς, η νοσηλεύτρια υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, η οποία έδειξε πως δεν έχει προκληθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Περιέργως, η Διοίκηση δεν κινήθηκε νομικά, ενώ ο υπάλληλος ασφαλείας που είχε υπηρεσία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν κινητοποιήθηκε.

Αντίστοιχα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το Σωματείο Εργαζομένων κατήγγειλε πως συνοδός ασθενούς εξύβρισε τους εργαζομένους του ΤΕΠ, και στη συνέχεια τους απείλησε διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία του τμήματος. Εν τέλει, ο δράστης συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας.

Μάλιστα, πέρυσι η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει τουλάχιστον 12 περιπτώσεις κλοπών αλλά και επιθέσεων ασθενών ή συνοδών προς το προσωπικό των μονάδων υγείας της χώρας.

Τα κρούσματα βίας κατά του προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να μην ρίχνουν το «μπαλάκι» στους εργαζόμενους.
Κατόπιν τούτου ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

-Πόσα κρούσματα βίας έχουν καταγραφεί την τελευταία πενταετία; Παρακαλώ να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία ανά Περιφέρεια.
-Έχουν υποβληθεί σχετικές μηνυτήριες αναφορές; Πόσες από αυτές υποβλήθηκαν από τους Διοικητές των Νοσοκομείων προς τους δράστες των περιστατικών βίας; Για ποιους λόγους δεν υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές για το σύνολο των κρουσμάτων βίας;
-Με ποιον τρόπο θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ από τις επιθέσεις είτε σωματικές είτε λεκτικές; Σε ποιες ενέργειες έχετε ήδη προβεί ή πρόκειται να προχωρήσετε άμεσα ώστε να υπάρξει επίλυση του προβλήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου