Σελίδες

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

«Πλαστοί διοικητές»: Ο πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ μιλάει στο Iatropedia για κομμωτές και γυμναστές σε ρόλο διοικητή

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), πρώην διοικητής- πρόεδρος Δ.Σ. και διευθυντής νοσοκομείων του ΕΣΥ, Γιώργος Στάθης, δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Iatropedia να σχολιάσει τον τρόπο επιλογής διοικητών στα νοσοκομεία και τα ...παρατράγουδα που κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα. Όπως χαρακτηριστικά μας επισημαίνει, "κυρίως υπεύθυνοι είναι οι υπουργοί που τους διορίζουν"!

Διαβάστε παρακάτω την παρέμβαση του κ. Στάθη:

Μετά από δεκαετή κυοφορία και σθεναρή απαίτηση των υγιώς σκεπτόμενων νοσοκομειακών στελεχών εισήχθη, με το Ν. 2889/2001, ο θεσμός του διοικητή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Προβλέφθηκαν βασικές επαγγελματικές διασφαλίσεις και ακολούθησε η μοναδική, σχετικά αντικειμενική, διαδικασία αξιολόγησης και στελέχωσης των νοσοκομείων με αρκετούς καταξιωμένους επαγγελματίες.

Όμως, πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι το πολιτικό εποικοδόμημα αδυνατούσε να δεχτεί πως, το νοσοκομειακό management είναι επιστημονικό επάγγελμα, διεθνώς αναγνωρισμένο, και όχι κομματικό λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης. Η σταδιακή αποξήλωση του νομοθετικού πλαισίου άρχισε τμηματικά το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2004, όταν ανέλαβε επίσημα ο εκάστοτε υπουργός Υγείας να διορίζει και να παύει τους Διοικητές κατά το δοκούν, ως κηπουρούς του. Με διάφορες προσχηματικές μεταμορφώσεις, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μάλιστα, όλες οι κυβερνήσεις συνεργασίας έκαναν και αριθμητικό καταμερισμό στα κόμματα, των θέσεων Διοικητών πανελλαδικά!
Κομμωτές, θεολόγοι και γυμναστές αντί για στελέχη με ειδικές γνώσεις

Διαχρονικά, διορίστηκαν ως διοικητές, μεταξύ άλλων, κομμωτές, εκτελωνιστές, θεολόγοι, γυμναστές, ανθυπασπιστές κ.λπ. Αν και προσπάθησε, το κομματικό κατεστημένο απέτυχε να καταργήσει την ύπαρξη –τουλάχιστον- ενός πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οπότε χρησιμοποιήθηκαν για χρόνια αρκετά πλαστά πτυχία, ο πραγματικός αριθμός των οποίων παραμένει ανεξακρίβωτος μέχρι σήμερα.

Τόσο στις αρχές του 2015, όσο και το 2016, η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) προσπάθησε, για μία ακόμη φορά, να συμβάλει στην εξυγίανση της κατάστασης. Σε υπόμνημά της προς την πολιτική ηγεσία τόνιζε, μεταξύ άλλων:

«Κατά την κοινή λογική και την απόλυτη πεποίθησή μας, οι θέσεις των νοσοκομειακών Διοικητών δεν είναι πολιτικές, αντιθέτως είναι αμιγώς επαγγελματικές και τεχνοκρατικές. Οι Διοικητές δεν παράγουν και δεν ασκούν πολιτική. Έργο τους είναι να υλοποιούν, κατά τον αποτελεσματικότερο και επιστημονικά δόκιμο τρόπο, την πολιτική υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, μόνο χάρη στο νόμο των πιθανοτήτων, υπηρετούν σήμερα ως διοικητές ή αναπλ. διοικητές νοσοκομείων ελάχιστα κατάλληλα πρόσωπα.

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι υπηρετούντες είναι, είτε παντελώς άπραγοι και διακοσμητικοί, είτε ακόμη και επικίνδυνοι λόγω πλήρους άγνοιας. Υπάρχουν φυσικά και οι «δραστήριοι» που ενέχονται, εμφανώς, σε υποθέσεις διαφθοράς».

Ταυτόχρονα, κατέγραψε τα ελάχιστα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, που απαιτεί η ιδιότητα του νοσοκομειακού Διοικητή, ενδεχομένως του δυσκολότερου επαγγέλματος στον υγειονομικό χώρο.

Γνωρίζοντας εξάλλου τις απάτες περί τη γνησιότητα των εκπαιδευτικών τίτλων, η ΕΕΜΥΥ εισηγήθηκε τη νομοθέτηση διαδικασίας που απέκλειε παρόμοια φαινόμενα:

«Προ του διορισμού τους, οι επιλεγέντες προσκαλούνται και υποχρεούνται να προσκομίσουν, εντός πέντε(5) εργασίμων ημερών, πλήρη φάκελο με έγκυρα αποδεικτικά έγγραφα όλων των στοιχείων που επικαλέστηκαν στην αίτησή τους. Με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του υπουργείου, διενεργείται έλεγχος πληρότητας και γνησιότητας των εγγράφων. Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής του Φακέλου ή μη πληρότητας ή διαπίστωσης κάθε είδους αναλήθειας ή ανακρίβειας, η Επιτροπή διαγράφει το συγκεκριμένο πρόσωπο από τους Πίνακες των διοριστέων. Σε περίπτωση νόθευσης ή πλαστότητας εγγράφων, εκτός της διαγραφής, η υπόθεση παραπέμπεται υποχρεωτικά και αμέσως στην ποινική δικαιοσύνη, με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου».

Όλες οι εισηγήσεις μας αγνοήθηκαν. Η παρούσα κυβέρνηση ακολούθησε την πεπατημένη. Τα νοσοκομεία διοικούνται από κομματικά στελέχη και συνδικαλιστές, ενώ οι λίγες εξαιρέσεις οφείλονται αποκλειστικά στην επίδραση του νόμου των πιθανοτήτων. Σχεδόν όλα τα άξια στελέχη αποκλείστηκαν, επειδή δεν είχαν την επιθυμητή κομματική ταυτότητα.

Αν η διαφθορά και η σπατάλη στην υγεία συνέβαλε αποφασιστικά στη χρεωκοπία της χώρας και συνεχίζεται ακόμα, συνυπεύθυνοι είναι οι ακατάλληλοι Διοικητές. Αν το ποσοστό χρήσης γενοσήμων δεν αυξάνεται, συνυπεύθυνοι είναι οι αδιάφοροι Διοικητές. Αν παραβιάζεται η λίστα χειρουργείου, συνυπεύθυνοι είναι οι άτολμοι Διοικητές. Αν οι ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα στους νοσοκομειακούς διαδρόμους, συνυπεύθυνοι είναι οι άσχετοι Διοικητές.

Όμως, κυρίως υπεύθυνοι είναι οι υπουργοί που τους διορίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου