Σελίδες

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ποιοι είναι οι «πρωταθλητές» σε rebate & clawback



Το 55% των συνολικών επιστροφών που επιβαρύνουν το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών, πληρώνει η ελιτ των 20 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου. 

Περί τα 650 εκατ. ευρώ φαίνεται να κατέβαλλαν οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου, λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2017. Όπως αποδεικνύεται από τα δημοσιοποιημένα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών για την προπέρσινη χρήση, τα οποία δημοσιεύονται με μεγάλη καθυστέρηση πλέον, οι μεγαλύτερες εταιρείες, κατά βάση ξένες πολυεθνικές, πληρώνουν το «μάρμαρο» της υπέρβασης. Υπενθυμίζεται πως συνολικά για το 2017 το συνολικό clawback και rebate διαμορφώθηκε στα 1,2 δις. ευρώ (εξωνοσκομειακό και νοσοκομειακό μαζί). 

Είναι λογικό, από τη στιγμή που οι επιβαρύνσεις λόγω υπέρβασης στη δαπάνη, κατανέμονται με βάση το μερίδιο αγοράς, τα clawback και rebateνα «πλήττουν» τους πρωταγωνιστές των φαρμακευτικών πωλήσεων. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις υψηλές υποχρεώσεις που προκύπτουν συνήθως αιφνίδια για τις εταιρείες και αν δει κανείς τα απόλυτα νούμερα τότε κατανοεί και τη δυσκολία διαχείρισης από την πλευρά των εταιρειών. 
Η διοικήσεις στις οικονομικές εκθέσεις οι ποίες συνοδεύουν τους ισολογισμούς για το 2017, κάνουν ειδική μνεία στις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις. Τα δε στοιχεία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Από την άλλη εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι οι εταιρείες στην πλειονότητα τους εμφανίζουν και καλή κερδοφορία. 


Σταχυολογώντας λοιπόν από 20 και πλέον ισολογισμούς φαρμακευτικών βλέπουμε πως για τις μεγαλύτερες εταιρείες τα clawback και rebateπροσέγγισαν συνολικά τα 650 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό σίγουρα είναι υψηλότερο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει μεγέθη για το 2017 η εταιρεία GSK ενώ και στον ισολογισμό της Boehringer δεν φαίνεται ξεκάθαρα η συγκεκριμένη επιβάρυνση. 
Το πλέον εντυπωσιακό νούμερο που εντοπίσαμε αφορά την εταιρεία MSD. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «οι προβλέψεις των επιβαρύνσεων των πωλήσεων το 2017 ανήλθαν στο ποσό των 83.680.845 ευρώ και για το 2016 ήταν 56.992.561 ευρώ με αύξηση σε αξία 26.688.284 ευρώ και ως ποσοστό επί των επιβαρύνσεων του 2016 46,8%. Η αύξηση των επιβαρύνσεων οφείλεται κυρίως στον αυξημένο τζίρο σε σχέση με το 2016 που επιβάρυνε την εταιρεία κατά 26,6 εκατ. ευρώ». Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ήταν το μεγαλύτερο «θύμα» της διαφοροποίησης για το 2017 του clawback ώστε να υπολογίζεται κατά 10% με βάση την ανάπτυξη. Κι αυτό γιατί η εταιρεία πλέον διανέμει τα εμβόλιά της η ίδια όταν μέχρι και το 2016 η διανομή ανήκε στη Βιανεξ λόγω της κοινοπραξίας MSD-Sanofi Pasteur. Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείες ήταν της τάξης των 264 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν λοιπόν κατά 32%. 

Δεύτερη από πλευράς επιβαρύνσεων είναι η εταιρεία Pfizer η οποία σημείωσε πτώση πωλήσεων αλλά οι επιβαρύνσεις της αυξήθηκαν στα 67,5 εκατ. ευρώ από 58,2 εκατ. ευρώ. Χωρίς την επιβάρυνση οι πωλήσεις της στην Ελλάδα ήταν της τάξης των 303 εκατ. ευρώ κοινώς η εταιρεία παρουσίασε μείωση πωλήσεων της τάξης του 23%. 

Σε υψηλά επίπεδα φαίνεται να κινήθηκαν και οι επιβαρύνσεις της εταιρείας Novartis, που ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλές ήταν και οι υποχρεώσεις σε Roch και Sanofi με 49 εκατ. ευρώ και 46 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όμως και σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες οι επιστροφές και εκπτώσεις άφησαν ένα σημαντικό αποτύπωμα στην τελική διαμόρφωση του τζίρου. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Gilead η οποία αν και φέρεται να διακίνησε προϊόντα αξίας 93 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά τελικά μετά τις επιβαρύνσεις παρουσίασε καθαρό κύκλο εργασιών της τάξης των 55,7 εκατ. ευρώ. Εδώ βέβαια θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η σημαντική έκπτωση που λογικά έδωσε για τα σκευάσματα της ηπατίτιδας στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης και αφορούσαν στο β’ εξάμηνο του 2017. 

«Προοπτικές»

Όπως επισημαίνουν οι διοικήσεις των εταιρειών και το 2018 δεν φαίνεται να εξελίχθηκε καλύτερα. Μάλλον η πορεία ήταν χειρότερη όσον αφορά στις σχετικές επιβαρύνσεις οι οποίες συνολικά φαίνεται να αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ. Βέβαια νέα φάρμακα στην αγορά δεν έχουν εισέλθει ιδιαίτερα μετά και τις κωλυσιεργίες των επιτροπών ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης, ειδικά στους τελευταίους μήνες. Παράλληλα το 25% ως rebate εισόδου απέτρεψε και πολλές εταιρείες από το να κάνουν δυναμικά λανσαρίσματα νέων φαρμάκων. 

Το υπουργείο επιδιώκει όπως αναφέρει στην προσπάθεια για μια «δικαιότερη» κατανομή των επιβαρύνσεων, προωθώντας τον επαναπροσδιορισμό των επιβαρύνσεων δίνοντας βαρύτητα και στον παράγοντα ανάπτυξης, ώστε με βάση αυτόν να προσδιορίζεται το 30% του clawback. Το μέτρο αυτό απορρίπτεται φυσικά από τις εταιρείες και δη τις πολυεθνικές κι αυτό παρά το γεγονός ότι θα εξαιρούνται όσες εταιρείες θα μπαίνουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τις τιμές αποζημίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου