Σελίδες

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

ΓεΣΥ: Εμφύλιος μεταξύ γιατρών

Επίθεση κατά της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου άρχισαν να εξαπολύουν ιδιώτες γιατροί και όπως πληροφορούμαστε ύστερα και από τα όσα καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το Γενικό Σύστημα Υγείας, άρχισαν να δημιουργούνται ομάδες «διαμαρτυρόμενων» γιατρών οι οποίοι ετοιμάζονται μάλιστα να αντιδράσουν και δημόσια τις επόμενες ημέρες. 
Philenews.gr

Ήδη χθες από τηλεοράσεως τόσο το πρώην μέλος του ΣΙΣ Γιώργος Ποταμίτης όσο και ο πρόεδρος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, υποστήριξαν ότι η ηγεσία του ΠΙΣ δεν μπορεί να εκπροσωπεί το σύνολο του ιατρικού κόσμου «με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται σήμερα». Mάλιστα, ο Γιώργος Ποταμίτης δήλωσε ότι «η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου χειραγωγεί το Συμβούλιο του ΠΙΣ».

Πυρ κατά συγκεκριμένων μελών του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος, άνοιξε χθες το πρώην μέλος του ΣΙΣ και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου Γιώργος Ποταμίτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ένωση Ιδιωτικών Ιατρών Κύπρου» χειραγωγεί τον ΠΙΣ». Εάν, είπε μιλώντας στον «Φ» ο κ. Ποταμίτης, «συνεχίσει η ηγεσία του ΠΙΣ να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθεί η ιδιωτική ιατρική στην καταστροφή».

Ο κ. Ποταμίτης είπε, «πλέον υπάρχει και θέμα αρχής, την ίδια ώρα που κάποιοι ανήκουν στο ΣΙΣ ανήκουν και στην πλατφόρμα ιδιωτικής ιατρικής η οποία στην πραγματικότητα υποσκάπτει το ΓεΣΥ και σίγουρα πρέπει να πούμε ότι αυτή η πλατφόρμα αφορά μόνο τους λίγους και τους υγιείς και όχι την πλειοψηφία του πληθυσμού και τα άτομα που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». «Δεν μπορούμε», πρόσθεσε, «να αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται διότι το ΣΙΣ δεν λειτουργεί ελεύθερα και πρέπει να πω ότι κάποιοι οι οποίοι χρησιμοποιούν την ΕΝΙΚ για τη δημιουργία του ιδιωτικού σχεδίου, παρανομούν διότι μια τέτοια εμπλοκή της ΕΝΙΚ δεν έχει αποφασιστεί από τα μέλη της Ένωσης». 


Ακόμα πιο έντονος στις δηλώσεις του ήταν ο Αγαθοκλής Χριστοφίδης ο οποίος και κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής εκπομπής του ΡΙΚ επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του ΠΙΣ, υποδεικνύοντάς του ότι «ο ΠΙΣ με τον τρόπο που συμπεριφέρεται εκπροσωπεί μόνο τα συμφέροντα των ιδιωτών γιατρών». «Καλύτερα να βάλετε ένα «Ι» δίπλα από το ΠΙΣ για να διαχωρίζετε και τη θέση σας ότι εκπροσωπείτε μόνο τους ιδιώτες», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον συνάδελφο του ο κ. Χριστοφίδης. 

«Τα συμφέροντα των γιατρών του δημοσίου», πρόσθεσε, «είναι πολύ διαφορετικά λόγω της δημοσιοϋπαλληλικής μας ιδιότητας και ο ΠΙΣ οφείλει να προστατεύσει και αυτή την ομάδα των μελών του. Δεν το κάνει όμως. Προωθεί μόνο τα συμφέροντα των ιδιωτών, διότι εμείς θα ενταχθούμε στο ΓεΣΥ μέσω των δομών του δημοσίου». 

Σε μια νέα εξέλιξη, ο ΟΑΥ ανακοίνωσε χθες και την έναρξη της εγγραφής των Ειδικών Ιατρών στο ΓεΣΥ καλώντας τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ενημερωθούν σχετικά. 

Ημερομηνία έναρξης της εγγραφής έχει οριστεί η 18η Φεβρουαρίου 2019 και οι ενδιαφερόμενοι ιατροί θα πρέπει να προχωρήσουν σε αίτηση εγγραφής ως ειδικοί ιατροί ανεξάρτητα με τον αν θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως φυσικά πρόσωπα ή αν θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας εκ μέρους άλλων προσώπων.


Στο μεταξύ, χθες και ο ΟΑΥ τοποθετήθηκε επίσημα πλέον με ανακοίνωση του στα όσα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του «μνημονίου συναντίληψης» το οποίο το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού είχε εγκρίνει προ δεκαπενθημέρου και κάνει λόγο για «ομηρία» της κοινωνίας από μια ομάδα γιατρών.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «διαπίστωσε την αδιαλλαξία και παρελκυστική τακτική μερίδας της ηγεσίας του ΠΙΣ, η οποία αντί να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση των απαιτούμενων συγκλίσεων φαίνεται να αντιμάχεται την εφαρμογή του ΓεΣΥ και να προωθεί άλλους σχεδιασμούς που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τον πολίτη και την ανάγκη του για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας». Ο Οργανισμός, «θεωρεί ότι σε καμιά περίπτωση η κοινωνία δεν μπορεί να τελεί υπό την ομηρία οποιασδήποτε ομάδας γιατρών που απεργάζονται την ανατροπή της πορείας εφαρμογής του ΓεΣΥ».

Ο Μ. Σιζόπουλος επανέλαβε παλαιότερη πρόταση 

Χθες, δημοσιογραφική διάσκεψη έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος επανέλαβε παλαιότερη πρόταση του. Σε ό,τι αφορά την εξωνοσοκομειακή ή πρωτοβάθμια περίθαλψη ο κ. Σιζόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ κατατέθηκε από το 2013 με αφορμή και το Μνημόνιο και είναι εφαρμόσιμη με συμμετοχή όλων των γιατρών, με ελεύθερη επιλογή από τον ασθενή γιατρού ή νοσηλευτηρίου, χωρίς επιβολή πρόσθετης φορολογίας στους πολίτες και χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Ανέφερε πως οι δικαιούχοι δωρεάν ή μειωμένης περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούσαν να έχουν δικαίωμα, αν το επιθυμούν, αντί να πάνε στα εξωτερικά ιατρεία ή τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων, να επισκεφθούν τον γιατρό της επιθυμίας τους, καταβάλλοντας ένα προκαθορισμένο ποσό ως συμπληρωμή. 

Δημιουργείται ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας

Με ενστάσεις για διάφορες πρόνοιες των Κανονισμών που αφορούν τον τρόπο συμμετοχής των προσωπικών και ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ, συνεχίστηκε χθες στην επιτροπή Υγείας της Βουλής η κατ' άρθρο συζήτηση. 

Όπως λέχθηκε όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο υπουργείο Υγείας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας Ανεξάρτητος Επιστημονικός Φορέας ο οποίος θα ασχοληθεί με την ετοιμασία των πρωτοκόλλων βάσει των οποίων θα ενεργούν οι γιατροί στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. 
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου, «υπάρχουν ήδη οι κατευθυντήριες οδηγίες για κάθε επιστημονική εταιρεία και εκείνο που πρέπει να γίνει τώρα είναι να υιοθετήσουμε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές και να τις προσαρμόσουμε στα κυπριακά δεδομένα». 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης από πλευράς των γιατρών τέθηκε και θέμα ποιότητας των υπηρεσιών αφού όπως υπέδειξαν, τα πρωτόκολλα θα ετοιμαστούν μεν βάσει επιστημονικών κριτηρίων αλλά θα πρέπει την ίδια ώρα και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να είναι σε θέση να τα στηρίξει οικονομικά. Μόνο έτσι, όπως είπαν θα διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών. 
Η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, υπέδειξε με τη σειρά της ότι «ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τους γιατρούς πως όταν προκύπτει θέμα προϋπολογισμού για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας τότε το κράτος θα μεριμνά για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των Κανονισμών για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς στο ΓεΣΥ οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ έθεσαν προς συζήτηση μια σειρά από διαφωνίες, απορίες και ενστάσεις τους τις οποίες κατέθεσαν και γραπτώς σε πολυσέλιδο υπόμνημα τους. 

Από πλευράς των παιδιάτρων τέθηκε θέμα για το όριο ηλικίας που έχει καθοριστεί για την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών στους καταλόγους των παιδιάτρων. Ο ΟΑΥ αλλά και βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι τα παιδιά, βάσει του σχεδιασμού θα πρέπει μέχρι τα 15 χρόνια να εγγράφονται σε παιδίατρους και από τα 15 μέχρι τα 18 θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ παιδίατρου και Προσωπικού Ιατρού για ενήλικες. Οι εκπρόσωποι της παιδιατρικής εταιρείας, παρουσίασαν με τη σειρά τους γραπτή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιάτρων, η οποία είναι σαφέστατη και η οποία αναλύει τους λόγους γιατί πρέπει τα παιδιά να δέχονται παιδιατρική φροντίδα από γιατρούς, που έχουν εκπαιδευτεί.

Για το ενδεχόμενο να μην εγγραφεί ικανοποιητικός αριθμός παιδιάτρων στο ΓεΣΥ, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νίκος Πολύζος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ήδη έτοιμος σχεδιασμός για να μπορεί το δημόσιο να ανταποκριθεί γενικά στις ανάγκες όπου αυτές προκύπτουν. 

Στην κατάληξη της συζήτησης πάντως η κ. Ανθούση απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του ΠΙΣ τους ανέφερε ότι «οι Κανονισμοί είχαν μπει στη δημόσια διαβούλευση από το περασμένο καλοκαίρι και δεν στείλατε τα σχόλια σας. Έρχεστε εδώ στο παρά πέντε με μια σειρά από θέματα. Ο υπουργός Υγείας σας έχει πει πολλές φορές ότι σας χρειαζόμαστε για την διαμόρφωση διαφόρων θεμάτων και από τα σχόλια σας όπως τα καταθέσατε σήμερα εγώ διακρίνω αρκετά τα οποία θα μπορούσαν εύκολα από την αρχή να ικανοποιηθούν». 
Μαριλένα Παναγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου