Σελίδες

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Αντιπρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Πολλοί από αυτούς που νόσησαν και πέθαναν από γρίπη δεν είχαν εμβολιαστεί

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

"Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε πόσο σημαντικό είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται εγκαίρως" τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παιδίατρος Άγης Τερζίδης, με αφορμή την εμφάνιση της εποχιακής γρίπης στην Ελλάδα. "Είδαμε ότι αρκετοί άνθρωποι από αυτούς που νόσησαν ή και τελικά έχασαν τη ζωή τους ήταν άτομα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί. Είναι κάτι που πρέπει να το βλέπουμε κάπως πιο σοβαρά" σημείωσε ο κ. Τερζίδης.

Μέτρα πρόληψης

"Πλύσιμο χεριών, άνοιγμα παραθύρων, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων των ανθρώπων που νιώθουν λίγο άρρωστοι, ατόμων που είναι σε κάπως μεγαλύτερες ηλικίες ή χρονίως πάσχοντες" είναι οι βασικές παράμετροι πρόληψης σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, που δεν παρέλειψε να σημειώσει με αυστηρότητα την "έννοια της ατομικής ευθύνης" που χαρακτήρισε ως σημαντική.

"Ειδικά στα παιδιά, καθώς είναι δεξαμενές ιώσεων οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, είναι σημαντικό να κρατούν οι γονείς τους κανόνες. Ένα παιδί με πυρετό ή λίγο άρρωστο δηλαδή να σιγουρεύονται ότι έχει αναρρώσει πριν το στείλουν στο σχολείο" ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι εφόσον αυτό συνέβαινε στην επικράτεια "θα περιόριζε σημαντικά την εξάπλωση της ασθένειας"
Τα χαρακτηριστικά της γρίπης που εμφανίζεται στη χώρα

Σύμφωνα με τον κ.Τερζίδη δεν έχουμε να κάνουμε με "μετάλλαξη" της γρίπης, όπως λανθασμένα θα δει κάποιος να αναφέρεται. "Έχουμε τη δυνατότητα τα τελευταία χρόνια να κάνουμε καλύτερα την επιδημιολογική επιτήρηση, έχουμε καλύτερα εμβόλια, ξέρουμε πότε εμφανίζεται και μπορούμε να λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα" εξήγησε και τόνισε πως κάθε χρονιά εκείνο που αλλάζει είναι "η διαφορετική μορφή του ιού, το στέλεχος", και τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως το είδος του ιού μιας χρονιάς σε σχέση με προηγούμενους "μεταλλάσσεται" και γίνεται πιο επικίνδυνο.

Κάθε έτος επικρατεί, εξήγησε ο Έλληνας επιστήμονας "είτε το ένα, είτε το άλλο είδος ιού της γρίπης και αυτό έχει διαφορετικό φαινότυπο, εμφανίζεται δηλαδή διαφορετικά". "Έτσι άλλοι ιοί είναι πιο διεισδυτικοί, πιο μεταδοτικοί δηλαδή, άλλοι έχουν σοβαρότερες επιπλοκές, ανάλογα με τη χρονιά" κατέληξε.
Οι μηχανισμοί που τίθενται σε λειτουργία

Οι αρχές, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προσπαθούν ανάλογα με το πώς συμπεριφέρεται σε μια χρονιά ο ιός να λάβουν και τις αντίστοιχες προφυλάξεις, να εφαρμόσουν τα ανάλογα μέτρα. "Δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη. Είναι κάτι που η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να μην χάνονται ζωές" σημείωσε ο κ.Τερζίδης.

"Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά που δεν μπαίνει στη διαδικασία της πρόληψης. Το γεγονός είναι ότι άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν γλυτώσει ή να περάσουν πιο ελαφριά τη γρίπη, αμέλησαν, θεώρησαν ότι δεν είναι σημαντικό ή φοβήθηκαν να εμβολιαστούν", συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά δε την Ελλάδα και το ποσοστό των ανθρώπων από ομάδες υψηλού κινδύνου που χάνουν τη ζωή τους, σε σύγκριση π.χ με τις ΗΠΑ ή εκείνους που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε:

"Σίγουρα αρρωσταίνουν, παθαίνουν επιπλοκές και μπορεί να χάσουν τη ζωή τους και άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, παρόλα αυτά ο κύριος αριθμός των ανθρώπων που έχουν τις σοβαρότερες επιπλοκές είναι άνθρωποι με υποκείμενο νόσημα ενώ, ανεξάρτητα με το αν είσαι ασθενής ή όχι, σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία. Για αυτό το λόγο οι οδηγίες λένε πως κάποιος πρέπει να εμβολιάζεται συστηματικά κάθε χρόνο αν είναι άνω των 60".
Ερωτηθείς για το ποσοστό των στελεχών του Συστήματος Υγείας που έχουν εμβολιαστεί, ο κ.Τερζίδης επισήμανε:

"Έχουν όπως γνωρίζουμε γίνει τρομερές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και έχει αυξηθεί ο αριθμός". Ωστόσο, πρόσθεσε, συνολικά στην Ευρώπη "υπάρχει μια απροθυμία και των επαγγελματιών υγείας να εμβολιαστούν, ακόμη και σε χώρες πολύ καλά οργανωμένες, γίνεται προσπάθεια να κάνουν οι άνθρωποι τον εμβολιασμό, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης. Σε ορισμένες χώρες και περιπτώσεις βέβαια, ίσως θα πρέπει να δει κάποιος και το ενδεχόμενο των πιο αυστηρών διαδικασιών, προκειμένου να εμβολιάζεται κανείς για την εποχική γρίπη. Πάμε λίγο καλύτερα αλλά δεν είμαστε εκεί όπου θα έπρεπε".

Όσο για το ενδεχόμενο να αποφασίσει ένας πολίτης να κάνει σήμερα το αντίστοιχο εμβόλιο ο Έλληνας επιστήμονας τόνισε ότι "υπάρχει χρόνος και λόγος να το κάνει κάποιος", "δεν ξέρουμε άλλωστε πόσο θα τραβήξει", όπως είπε για την εποχική γρίπη. Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέληξε τονίζοντας δε και το γεγονός ότι "έχει σημασία να δείχνουμε ότι ο πληθυσμός εμβολιάζεται, γιατί έτσι κάθε χρόνο θα μπορούμε να έχουμε και περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια".

Αυτό είναι μια παγκόσμια πρακτική, καθώς τα εμβόλια κατανέμονται ανάλογα με τη χρήση. «Όταν μια χώρα χρησιμοποιεί "Χ" εμβόλια, αυτός ο αριθμός είναι που οργανώνεται στην αρχή του χειμώνα και έτσι οι εταιρίες που παράγουν ξέρουν ότι θα χρειαστεί αυτόν τον συγκεκριμένο αριθμό (μια χώρα)» εξήγησε και πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο στην Ελλάδα για να ανεβάζουμε ολοένα και περισσότερο το απόθεμα μας και να έχουμε πάντα διαθέσιμα εμβόλια.

1 σχόλιο:

  1. Για τους επαγγελματιες υγειας που ΔΕΝ εμβολιαζονται.Υπαρχουν ακομη πολλοι ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ.Για αυτους που ειναι ιδεοληπτικοι κατα των εμβολιων μπορουν και να ιδιωτευσουν.ΔΕΝ τους χρειαζεται το συστημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή