Σελίδες

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Με όραμα και εκσυγχρονιστικές ιδέες για τον ΠΙΣ

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

«Όταν απομακρύνεσαι από την πηγή της έμπνευσης, αλλάζει η οπτική γωνία που βλέπεις τα πράγματα»… , κάπως έτσι ξεκινά η αποκλειστική συνέντευξή μας με τον δραστήριο πρώην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δρ Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πλαστικό χειρουργό, που πολλοί βλέπουν ως τον επόμενο ισχυρό άνδρα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας…

«Όλα τα χρόνια μου ως πρόεδρος του ΙΣΘ λειτούργησα ως εκπρόσωπος των συναδέλφων μου, ψηφισμένος έχοντας δηλώσει ότι αντιπαθώ τον συνδικαλισμό και τους επαγγελματίες του. Για τον λόγο αυτό, με μεγάλη επιμέλεια διατηρώ την επαγγελματική και επιστημονική μου δραστηριότητα ώστε να μην αλλάξει η οπτική μου για τα πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΙΣΘ εκσυγχρονίστηκε και λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες, παρά το μέγεθός του, ώστε να μην απαιτείται η εμπλοκή του προέδρου στην καθημερινή του λειτουργία. Αυτό επέτρεψε στο ΔΣ να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις και έργα πολύπλοκα όπως το Επαγγελματικό Ταμείο", μας εξηγεί.

Ο δρ Εξαδάκτυλος, παιδί πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, αριστούχος του Πειραματικού, απόφοιτος της Ιατρικής του ΑΠΘ και ειδικευμένος στη Μεγάλη Βρετανία, ασκεί την πλαστική χειρουργική από την ηλικία των 32 ετών. Πάντα στην Θεσσαλονίκη. Εξαιρετικά δραστήριος σε επιστημονικό επίπεδο και αναγνωρισμένος από τους συναδέλφους του, έχει μεταξύ άλλων οργανώσει το 2015, το 11ο Συνέδριο της Πλαστικής Χειρουργικής στην Θεσσαλονίκη και ως αντιπρόεδρος της Μαστολογικής Εταιρίας, οργάνωσε το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο το 2016.
Στην ερώτηση του iatropedia τι άλλαξε στην πλαστική χειρουργική στα χρόνια της κρίσης, κάνει την ανατροπή απαντώντας μας:

«Όλα άλλαξαν από το 2010 και μετά. Στη δική μου ειδικότητα όμως οι αλλαγές ήταν μη αναμενόμενες. Το επανορθωτικό τμήμα της ειδικότητας που προέρχεται από εργατικά ατυχήματα, μειώθηκε λόγω της κρίσης καθώς πολλά εργοστάσια και εργοτάξια σταμάτησαν να λειτουργούν. Στην δε αισθητική πλαστική χειρουργική, συνέβη το αντίθετο. Τα περιστατικά αυξήθηκαν δείχνοντας την ανάγκη του κόσμου να διατηρήσει την αισιοδοξία του. Άλλαξε μόνο ο χρόνος προετοιμασίας των ασθενών, ότι δηλαδή πρέπει να προγραμματίσουν από πολύ νωρίτερα την επέμβαση ώστε να μην πιεστούν οικονομικά».
Ιατρικός τουρισμός

Όπως μας επισημαίνει ο δρ Εξαδάκτυλος, "υπάρχει στην Θεσσαλονίκη προσέλευση ασθενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των Βαλκανίων, που προσπαθούμε να αυξήσουμε". Η προσέλευση αυτή φέρνει οικονομικά οφέλη στην πόλη γενικά καθώς οι ασθενείς και οι συνοδοί τους μένουν μία με δύο εβδομάδες τονώνοντας την τουριστική αγορά και την εστίαση.

«Στην Θεσσαλονίκη βρίσκουν λύση σε σοβαρά προβλήματα υγείας με ευρωπαϊκή ποιότητα και πιο προσιτές τιμές έχοντας και τα οφέλη της ελληνικής φιλοξενίας», μας λέει.

Στην θητεία του στον ΙΣΘ, ο δρ Εξαδάκτυλος άλλαξε όλο το τοπίο σε επίπεδο υποδομών, λειτουργίας αλλά και κτιριακής επάρκειας.
Συγκεκριμένα μας εντυπωσίασε αναφέροντας τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στους γιατρούς –μέλη του συλλόγου:

-Ο σύλλογος χορηγεί στα μέλη του ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, και μέσω ειδικής πλατφόρμας εξυπηρετεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που χρειάζονται βεβαιώσεις στα σημεία όπου τις χρησιμοποιούν.

-Χαίρουν νομικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

-Στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν όσοι ήθελαν ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα η συμμετοχή να εκτοξευτεί από το 40% στο 70%!

-Ο ΙΣΘ διενεργεί σε τακτά διαστήματα έρευνες κοινής γνώμης για να μένει κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της.

-Έχει διασυνδεθεί με άλλους μεγάλους ιατρικούς συλλόγους σε ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες για να εξυπηρετούνται οι Έλληνες γιατροί που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος.

-Ίδρυσαν τον πρώτο Επαγγελματικό Ταμείο που είναι ΝΠΙΔ και φυλάσσει τα χρήματα του κάθε γιατρού που είναι δικά του και αφορολόγητα στην κατάθεση και ανάληψή τους.

«Οι κοινωνίες γηράσκουν και οι νέοι επαγγελματίες υποαμείβονται. Πρέπει οι πιο μεγάλοι να καταλάβουμε ότι υπάρχει ανάγκη να φροντίσουμε μόνοι τον εαυτό μας», μας λέει ο δρ Εξαδάκτυλος για το Ταμείο.
Και συνεχίζουμε το έργο του στον ΙΣΘ:

-Επιδότησαν τις αγωγές των γιατρών προς τα ταμεία που τους χρώσταγαν πολλά χρήματα, όπως ήταν ο ΟΠΑΔ. Για παράδειγμα, στις 3 αγωγές ο γιατρός πλήρωνε μόνο 140 ευρώ και τα υπόλοιπα έξοδα τα πλήρωνε ο σύλλογος.

-Ανακαινίστηκε ο χώρος των γραφείων πάνω στην Πλατεία Αριστοτέλους και δημιουργήθηκε νέος ιδιόκτητος χώρος για τους γιατρούς που δραστηριοποιούνται στα ανατολικά της πόλης ώστε να μην χρειάζεται να μεταβαίνουν στο κέντρο.

-Υλοποιούν την δράση «Εμβολιάζω» κάθε Απρίλιο οπότε γιατροί μέλη του συλλόγου επισκέπτονται σχολεία και ενημερώνουν σε πλατείες της πόλης.
Και ήρθε η ώρα να ρωτήσουμε τον δρ Εξαδάκτυλο τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια με τον ΠΙΣ και ποιο είναι το όραμα για την επόμενη ημέρα:

«Ο ΠΙΣ πέρασε 10 χρόνια (από το 2008 ως το 2018) που οι διοικήσεις του εξαρτιόνταν από μειοψηφικές παρατάξεις. Την τελευταία 4ετία κατέστη σαφές σε όλους ότι αυτό είναι αναποτελεσματικό και προκαλεί προβλήματα ακόμα και στη συνεργασία του ΠΙΣ με μεγάλους συλλόγους. Από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου στους ιατρικούς συλλόγους λοιπόν, μας εξήγησε ο δρ Εξαδάκτυλος, υπάρχει ένα ισχυρό αίτημα από τους γιατρούς όλης της χώρας για ανανέωση και ενότητα με ιδεολογικό πρόσημο. Αυτό το αίτημα εκφράζεται από την ευρεία συσπείρωση που παρατηρείται στο συνδυασμό ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ που ως ευρύτερη ομπρέλα διεκδικεί την πλειοψηφία του νέου ΔΣ του ΠΙΣ.
Το όραμα

«Το όραμά μας είναι να αποκτήσει ο ΠΙΣ τα χαρακτηριστικά και την αίγλη του GMC της Βρετανίας. Και για τον λόγο αυτό θα κινηθούμε σε 4 άξονες:

1/Βελτίωση και ενίσχυση των εσωτερικών λειτουργιών του ΠΙΣ με ταχείς ρυθμούς.

2/Βελτίωση των συνεργειών με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους.

3/Θα προηγούμαστε της Πολιτείας στα θέματα της Υγείας με ολοκληρωμένες θέσεις εντός εφικτού οικονομικού πλαισίου και με νομική επεξεργασία.

4/Θα γίνει άνοιγμα προς την κοινωνία με δράσεις που στοχεύουν:

-στο κάπνισμα και την παχυσαρκία

-την πολυφαρμακία και την κατάχρηση αντιβιοτικών που αναμένεται το 2060 να είναι βασική αιτία θανάτου

-τους εμβολιασμούς

-την βία στα νοσοκομεία που αυξάνεται συνεχώς

-την υπογεννητικότητα».

Επαγγελματικό Ταμείο

Στις βασικές προτεραιότητες του δρ Εξαδάκτυλου εξάλλου είναι η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου πανελλήνιας εμβέλειας με στόχο μεταξύ άλλων, την ανάκτηση της χαμένης περιουσίας του ΤΣΑΥ (ακίνητη και άϋλη σε μετοχές). Εξάλλου, βασικό του μέλημα είναι οι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γιατρών, η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης του ΠΙΣ και η ενίσχυση της λειτουργίας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του συλλόγου. Είναι δε, ιδιαίτερα προβληματισμένος για την κατάσταση που θα επικρατεί στην Υγεία το 2020 δεδομένου ότι τότε θα έχει λήξει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την Πρωτοβάθμια (η οποία καρκινοβατεί) και ταυτόχρονα θα αποχωρίσουν ως το 2000 ειδικοί γιατροί από το ΕΣΥ, φέρνοντας τις δυνατότητες της δημόσιας υγείας σε τρομακτική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου