Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

«Ναυάγιο» στη συνάντηση υπουργού - γιατρών για τις εξετάσεις ειδικότητας



Δεν έλειψαν οι λεκτικές «αψιμαχίες», ενώ φέρονται να ακούστηκαν και χυδαίες εκφράσεις.

«Θυελλώδης» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων ιατρικής ειδικότητας, με τις οποίες οι γιατροί είναι πλήρως αντίθετοι.

Onmed.gr

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, αλλά δεν απέδωσε καθώς η ηγεσία του υπουργείου εμφανίστηκε αμετακίνητη ως προς το νέο σύστημα το οποίο εντάχθηκε στον τελευταίο νόμο για την Υγεία και προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση ειδικότητας.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών επιχειρηματολόγησαν κατά του συστήματος, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί γιατρούς πολλών ταχυτήτων και ότι θα προκαλέσει ακόμη πιο μαζικό ιατρικό brain drain, με πολλούς γιατρούς να καταφεύγουν στο εξωτερικό για την ειδικότητά τους. Είπαν ακόμη ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να λιγοστέψουν ακόμη περισσότερο οι ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία - μόνο στα 4 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, τουλάχιστον 30% των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές.

Από πλευράς υπουργείου δεν φάνηκαν ενδείξεις υποχώρησης, αν και οι αρμόδιοι άφησαν να εννοηθεί ότι δεν είναι απόλυτα σαφές το πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες οι τόνοι ανέβηκαν ενώ ορισμένοι γιατροί καταγγέλλουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επιτέθηκε με απρεπείς εκφράσεις εναντίον εκλεγμένων νοσοκομειακών εκπροσώπων, και μάλιστα κυριών.

Το νέο σύστημα προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες θα διαξάγονται 4 φορές το χρόνο και θα είναι γραπτές και προφορικές.

Προβλέπονται εξεταστικά κέντρα μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επίδομα 150 ευρώ για τα έξοδα μετακίνησης των γιατρών που δεν διαμένουν στις πόλεις αυτές, αλλά μόνο για μια εξεταστική περίοδο. Αν δηλαδή ο γιατρός αποτύχει στην πρώτη εξέταση, δεν δικαούται εκ νέου το επίδομα. Επιπλέον, όποιος γιατρός αποτυγχάνει στα προφορικά, δεν θα μπορεί να κατοχυρώσει τις επιτυχείς γραπτές εξετάσεις, αλλά θα πρέπει να εξετάζεται σε όλα από την αρχή.

Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται και βαθμός ανάλογος του πανεπιστημιακού πτυχίου (καλώς, λίαν καλώς, άριστα).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η κυβέρνηση «χωρίζει τους γιατρούς σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, ώστε όλοι οι γιατροί να είναι άριστοι».

Ήδη χθές, Τετάρτη 27 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε κινητοποιήση με αίτημα την κατάργηση της ρύθμισης, ενώ δεν αποκλείεται οι διαμαρτυρίες να κλιμακωθούν.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ζητώντας επίσης να μην ισχύσει το νέο σύστημα εξετάσεων. «Δυστυχώς η χώρα του Ιπποκράτη, διώχνει πλέον τους γιατρούς της. Η Ελλάδα χρηματοδοτεί την εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου, για να τον παραχωρήσει στη συνέχεια ως φθηνό εργατικό δυναμικό, στις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τους Έλληνες γιατρούς, για να στελεχώσουν τα συστήματα υγείας τους. Ζητούμε την άμεση απόσυρση της ρύθμισης που προβλέπει βαθμό στις εξετάσεις για ιατρική ειδικότητα, καθώς στρέφεται ενάντια στις μελλοντικές γενιές γιατρών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου