Σελίδες

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Πέφτει το επίπεδο υγείας των Ελλήνων – Έξι θέσεις έχασε η Ελλάδα μέσα σε μία διετία

Όλες οι τελευταίες έρευνες συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη για το επίπεδο υγείας του πληθυσμού της. Το προσδόκιμο ζωής σταμάτησε να αυξάνεται ως συνέπεια της κρίσης, των μειωμένων εισοδημάτων των πολιτών και των περικοπών στη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας.

zougla.gr

Μέσα στην τελευταία διετία, η Ελλάδα έχει χάσει έξι θέσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα, η χώρα μας είχε καταφέρει να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής από τα 77,2 στα 81,1 χρόνια και βρισκόταν στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Το 2015 έπεσε στη 12η και με βάση τις πιο πρόσφατες έρευνες του 2019, η χώρα μας κατατάσσεται ακόμα πιο χαμηλά, στη 18η θέση. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, στην πρόσφατη διάλεξη με θέμα «Πρόληψη & Προληπτικές Εξετάσεις, η Διεθνής Εμπειρία και η Ελληνική Πραγματικότητα» του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τη χώρα μας και στην κατάταξη του Bloomberg με τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης τον Φεβρουάριο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη, ανάμεσα σε 56 χώρες η Ελλάδα έπεσε στην 26 θέση το 2019, από την 20ή που βρισκόταν το 2017. Έχει χάσει δηλαδή έξι θέσεις, όπως και στη μελέτη του καθηγητή Γιάννη Τούντα.

Η χειροτέρευση της υγείας των Ελλήνων συνδέεται άμεσα με τις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες συνεχίζουν να εφαρμόζονται παρά το τέλος του δημοσιονομικού προγράμματος. Αδιαμφισβήτητος δείκτης είναι η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία, η περικοπή παροχών για τους ασφαλισμένους, η οριακή φαρμακευτική δαπάνη που δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού. 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το σταγονόμετρο αυξάνει τα όρια δαπανών των νοσοκομείων, ενώ κρατά στα ίδια ασφυκτικά επίπεδα τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Καμία πρόθεση για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε στη ΝΔ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Υγεία. Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προβλέπει σταδιακή σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε ορίζοντα τετραετίας.

Ως κρίσιμο ζήτημα, όμως, η φαρμακοβιομηχανία θέτει την άμεση διόρθωση του ανεπαρκούς κλειστού προϋπολογισμού, ο οποίος γεννά δυσβάσταχτες για τις φαρμακευτικές εταιρείες επιστροφές. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε ένεση ρευστότητας και σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για το 2019. Το ύψος του claw back στη χώρα μας αποτελεί πανευρωπαϊκή αρνητική «πρωτιά» και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί εάν δεν επανέλθει η φαρμακευτική δαπάνη σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά εξαίρεση των παραγώγων αίματος καθώς αποτελούν προσδιορισμένη και ανελαστική δαπάνη, επομένως δεν ευθύνονται για τις υπερβάσεις που καταγράφονται. Επίσης, ζητά εξαίρεση των εμβολίων και ένταξή τους στην πρόληψη. Όσο παραμένει σε ισχύ το μέτρο του claw back, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προτείνει για τη δικαιότερη κατανομή του, την εισαγωγή τριών κλειστών προϋπολογισμών στη φαρμακευτική δαπάνη: μία κατηγορία για τα on-patent φάρμακα, μία για τα off-patent και τα γενόσημα μαζί, και μία για τα ακριβά φάρμακα του ν. 3816, με στόχο κάθε κατηγορία φαρμάκων να πληρώνει για την επιβάρυνση που προκαλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου