Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Λόγος και αντίλογος για την Ειδική Αγωγή - Τι λέει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και τι οι θεραπευτές

Ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνέταξε ειδικό κατάλογο που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και που περιλαμβάνει για κάθε κωδικό νόσου (το γνωστό ICD10), το είδος (Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία)


Σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Συλλόγου Εργοθεραπευτών, έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στο θέμα της Ειδικής Αγωγής.

Ενδιαφέρουσα είναι η ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ του αντιπροέδρου του Οργανισμού Παναγιώτη Γεωργακόπουλου (πρόσφατες δηλώσεις) και του γενικού γραμματέα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών Παναγιώτη Μπούρου:

Χρηματοδότηση

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (φωτογραφία αριστερά): Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή, είναι και φέτος στα 80 εκατομμύρια ευρώ, όπως ήταν και το 2018 και το 2017. Αν απαιτηθούν παραπάνω παροχές, τεκμηριωμένες ιατρικά, ασφαλώς και ο Οργανισμός θα τις αποζημιώσει. Με βάση τον νέο Κανονισμό Παροχών, από τον Νοέμβριο 2018, μπαίνει τάξη σε μια διαδικασία που όπως όλοι γνωρίζουμε, είχε αφεθεί στην τύχη της.

Παναγιώτης Μπούρος (φωτογραφία δεξιά): Για φέτος, έχει ορισθεί προϋπολογισμός για τις ειδικές θεραπείες 65, 5 εκατομμύρια ευρώ. Από τον κ. Γεωργακόπουλο έχει ειπωθεί ότι για το 2015 είχαν δαπανηθεί περίπου 105 εκατομμύρια. Η διαφορά των δύο ποσών είναι περίπου 40%, την ώρα που ο αριθμός των ληπτών ανά χρόνο αυξάνεται και δεν μειώνεται. Είναι απορίας άξιο λοιπόν, πως θα καλυφθούν τα παιδιά που χρήζουν ειδικές θεραπείες με ένα τόσο χαμηλό ποσό. Για την περίοδο 2015 – 2018, δεν γνωρίζουμε τους απολογισμούς για τις ειδικές θεραπείες, γεγονός που μας κάνει επιφυλακτικούς ακόμη και για τα 105 εκατομμύρια που είχαν αναφερθεί για το 2015. Ακόμα και αν δεχτούμε τα 87 εκατομμύρια που ανέφερε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με ποια λογική γίνονται 65,5 εκατομμύρια με ίσο τουλάχιστον πληθυσμό;
Σχέδιο

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος: Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο που εκπόνησε ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, στην οποία μετείχαν και εκπρόσωποι των θεραπευτών, με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνέταξε ειδικό κατάλογο που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και που περιλαμβάνει για κάθε κωδικό νόσου (το γνωστό ICD10), το είδος (Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία) και τον αριθμό των ειδικών θεραπειών που πρέπει να κάνει κάθε παιδί, ανάλογα με την πάθησή του (ICD10).

Παναγιώτης Μπούρος: Έχουμε πολλάκις αναφέρει ότι η επιτροπή αυτή χρησιμοποιήθηκε. Ήταν προσχηματική. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται επιστημονική, από τη στιγμή που είχαν δικαίωμα λόγου και παρέμβασης εκτός των παρόντων επιστημόνων, γονείς και διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ. Στην επιτροπή αυτή δεν έγινε καμία ψηφοφορία επί των αποφασισθέντων, καθώς και δεν υπογράφτηκαν από το σύνολο των θεραπευτών τα πορίσματα. Τα πορίσματα και το παράρτημα αυτής της επιτροπής ανακοινώθηκαν από τον κ. Ξανθό στην γνωστή ημερίδα για την Ειδική Αγωγή, παρουσία του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής και άλλων. Ανακοινώθηκαν χωρίς να υλοποιηθεί τίποτα από όσα έλεγε η επιτροπή ότι πρέπει να γίνουν για να θωρακιστεί θεσμικά και λειτουργικά ο χώρος των ειδικών θεραπειών. Ακόμα και το παράρτημα που ισχυρίζονται ότι είναι της επιτροπής μπορούμε να τους βεβαιώσουμε ότι ουδεμία σχέση έχει το ένα παράρτημα με το άλλο, ούτε ως προς την όποια επιστημονική τεκμηρίωση και φιλοσοφία αλλά ούτε και ως προς τη μορφή και πρακτική του εφαρμογή.
Πληρωμές

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος: Από την 1η Μαρτίου, η συνταγογράφηση γίνεται ηλεκτρονικά και περιλαμβάνει και το ιστορικό κάθε παιδιού, με στόχο να ελέγχεται από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ η αντιστοίχιση του κωδικού διάγνωσης με τα ιατρικά δεδομένα, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα. Η δαπάνη για τις ειδικές θεραπείες ήταν προσδιορισμένη όλα τα χρόνια αλλά ουδέποτε το συνολικό κόστος έμεινε εντός του προϋπολογισμού και πάντα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε τους δικαιούχους, όση κι αν ήταν η υπέρβασή της. Συνεπώς, δεν μένει κανένα παιδί χωρίς θεραπεία και χωρίς αποζημίωση των θεραπειών του. Η υποβολή των δαπανών και η αποζημίωση εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ατομικό αίτημα, αφού, παρά την προτροπή του ΕΟΠΥΥ, οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής αρνούνται πεισματικά να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ!

Παναγιώτης Μπούρος: Δεν αποδεχόμαστε καμία σύμβαση και καμία πληρωμή με voucher από τον ΕΟΠΥΥ. Και τα δύο αποτελούν μέσο επίτευξης της μεγάλης περικοπής που επιχειρείται από τον Οργανισμό για τις ειδικές θεραπείες των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα αυτό οδηγεί στην καταστροφή του συνόλου του κλάδου των εργοθεραπευτών και των άλλων θεραπευτών, μέσα από την διαδικασία των rebate, clawback, που αποτελούν εργαλεία επιστροφής δεδουλευμένων από όλους τους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών στον ΕΟΠΥΥ.

Πιστοποίηση

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος: Ο ΕΟΠΥΥ προχωράει ένα ακόμη βήμα μπροστά και θεσπίζει την υποχρέωση κάθε θεραπευτή που προσφέρει υπηρεσίες και θεραπείες Ειδικής Αγωγής στα παιδιά, να πιστοποιηθεί στο σύστημα, με στόχο να γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει ότι οι θεραπευτές ειδικής αγωγής είναι αδειοδοτημένοι από το κράτος, με βάση τον επιστημονικό τους τίτλο και την άδεια (βεβαίωση) άσκησης επαγγέλματος.

Παναγιώτης Μπούρος: Για το κάθε παιδί που παρακολουθεί ένας θεραπευτής έχει καταθέσει στο κατάστημα του ΕΟΠΥΥ, αντίγραφο πτυχίου, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ακόμη και το καταστατικό λειτουργίας του γραφείου. Προσωπικά δεδομένα, δηλαδή, που σέρνονται σε κάθε κατάστημα των τοπικών ΕΟΠΥΥ. Και εμείς θα θέλαμε να υπάρχει μητρώο θεραπευτών, ακριβώς για να μην αναγκαζόμαστε να στέλνουμε ανά μήνα κάποιες φορές όλα αυτά τα έγγραφα. Αυτό θα αποτελέσει μια καλή αρχή για να διασφαλιστεί και το επάγγελμα του εργοθεραπευτή από αντιποίηση επαγγέλματος και σωστή παροχή υπηρεσιών εργοθεραπείας. Το ηλεκτρονικό μητρώο θεραπευτών ήταν και δικό μας αίτημα από το 2017 και αποτελεί μια από τις πρωταρχικές ενέργειες θεσμοθέτησης του χώρου.

Προδιαγραφές

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος: Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής είναι ο μοναδικός που ως τώρα δεν είχε νομοθετημένες τις προδιαγραφές των χώρων άσκησης των ειδικών θεραπειών κι αυτό έγινε για πρώτη φορά με την πρόσφατη απόφαση του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) που όρισε τις προδιαγραφές των χώρων, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των συλλόγων των ειδικών θεραπευτών. Αυτές τις προδιαγραφές θα λάβει υπόψη του και ο ΕΟΠΥΥ, κατά την πιστοποίηση των θεραπευτών και την αποδοχή των χώρων λειτουργίας τους, αφού τον ΕΟΠΥΥ τον ενδιαφέρει, οι θεραπείες Ειδικής Αγωγής να προσφέρονται από επιστήμονες θεραπευτές, νόμιμα αδειοδοτημένους από το κράτος και σε χώρους που πληρούν τις οριζόμενες από την νομοθεσία προδιαγραφές, κυρίως ως προς την ευχερή προσβασιμότητα σε αυτούς, των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

Παναγιώτης Μπούρος: Η πιστοποίηση των χώρων είναι άλλη μια πρόταση του Συλλόγου μας από το 2017. Έχουμε καταθέσει προτάσεις και περιμένουμε την διαβούλευση των προτάσεων και την οριστική έγκριση στη συνέχεια της αδειοδότησης χώρων εργοθεραπείας, καθώς χωρίς αδειοδότηση δεν υπάρχει πιστοποίηση. Βλέπουμε, όμως, ότι οι προτάσεις των συλλόγων που οδηγούσαν σε πραγματική θεσμοθέτηση των χώρων των ειδικών θεραπειών ενώ υπήρχαν παρακάμφθηκαν και το μόνο που υλοποιήθηκε ήταν η κατασκευή ενός παραρτήματος που οδηγεί στον αφανισμό των ειδικών θεραπειών.

ΕΚΠΥ

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος: Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ δεν περιέχει οικονομικά στοιχεία. Είναι άστοχη η αναφορά πως "έγινε με οικονομικά κριτήρια". Ο ΕΚΠΥ είναι ο Κανονισμός Παροχών και αναμορφώθηκε μετά από 6 χρόνια. Περιέχει τις κατηγορίες των παθήσεων όπως έχουν οριστεί με επιστημονικό τρόπο. Η αποζημίωση κάθε συνεδρίας, ορίζεται με νόμο και έχει οριστεί στα 15 ευρώ εδώ κι ενάμιση χρόνο, για όλες τις θεραπείες που ήταν καθηλωμένη από το 2012. Θεωρώ παραπλανητική την αναφορά κάποιων θεραπευτών για την προσφυγή τους στο ΣτΕ, αφού αυτή αφορά στην άρνησή τους να δεχθούν την αποζημίωσή τους απ’ ευθείας από τον ΕΟΠΥΥ μέσω Voucher, όπως έχουν αρνηθεί από το 2017 να συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό, για λόγους καθαρά επαγγελματικούς.

Παναγιώτης Μπούρος: Ο ΕΚΠΥ παράγει οικονομικό αποτέλεσμα και σαφώς φτιάχτηκε με οικονομικά κριτήρια, τα οποία οδηγούν σε περικοπές σε όλες τις παροχές του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και ειδικότερα στις ειδικές θεραπείες. Βασικό εργαλείο σε αυτό είναι τα rebate και τα clawback, μαζί με την εφαρμογή vouchers και το άνοιγμα των ειδικών θεραπειών στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας πρακτικές που θεωρούμε παράνομες και αντισυνταγματικές και για αυτό έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ . Ο βασικός λόγος δημιουργίας λεόντειων συμβάσεων και vouchers είναι η μετακύλιση των περικοπών από τους ασφαλισμένους στον επαγγελματία για να ολοκληρωθεί η καταστροφή των κοινωνικών παροχών από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου