Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Η αλήθεια για τις νέες τιμές φαρμάκων δια στόματος Α.Ξανθού



Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Χύθηκε πολύ "μελάνι" τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τις νέες τιμές των φαρμάκων, αλλά και την αύξηση της νοσοκομειακής δαπάνης κατά 20 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στα φάρμακα του παραρτήματος 1Α, (νοσοκομειακά υψηλού κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων).

Το θέμα με τις αναθεωρημένες τιμές φαρμάκων πυροδότησε πόλεμο εντός και εκτός της Βουλής, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ευνοϊκά μέτρα και “δωράκια” στη φαρμακοβιομηχανία. 'Οτι δηλαδή, ο νέος τρόπος τιμολόγησης που προβλέπει το νομοσχέδιο έχει ως αποκλειστικό στόχο, την αύξηση των εσόδων των φαρμακοβιομηχανιών.

Η πραγματικότητα, όμως, για το πόσο στ' αλήθεια θα ωφεληθεί η φαρμακοβιομηχανία εμφανίζεται πολύ διαφορετική. Και ειπώθηκε με αποστομωτική ειλικρίνεια από τα χείλη του ίδιου του υπουργού Υγείας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΡΑΔΙΟ NEWS 24/7 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό: "Η δαπάνη που ούτως ή άλλως πληρώνει το κράτος έχει σταθεροποιηθεί λόγω των κλειστών προϋπολογισμών. Δημοσιονομικά δηλαδή η επίπτωση για το κράτος, για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σταθερή αυτά τα χρόνια. Πληρώνουμε περίπου 2,5 δις το χρόνο.(...) Αυτή είναι η δημόσια δαπάνη”.

Τι λέει εδώ ο υπουργός; Λέει ότι τα όποια έσοδα από τις πιθανές αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων και παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε ελάχιστα η φαρμακευτική δαπάνη, η όποια υπέρβαση θα επιστραφεί (όχι ως δώρο αλλά ως... αντίδωρο) από τα ταμεία των φαρμακοβιομηχανιών στα ταμεία του κράτους μέσω του μηχανισμού των αυτόματων επιστροφών (clawback). Κονδύλια τα οποία ούτως ή άλλως οι εταιρείες καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο και για κάθε υπέρβαση των κλειστών προϋπολογισμών. Πιο απλά, τα 20 εκατ.ευρώ (και ακόμη 25 που θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις) με τα οποία θα αυξηθούν αυτοί οι κλειστοί προϋπολογισμοί των νοσοκομείων φέτος, είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Τιμές φαρμάκων: Η πραγματική αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2018, η δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα 1Α, τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, με κλειστό προϋπολογισμό στα 28 εκατ.ευρώ διαμορφώθηκε τελικά στα 44 εκατ. ευρώ, με την υπέρβαση να μετακυλίεται μέσω clawback στη φαρμακοβιομηχανία.

Το ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας: “Εμείς ας πούμε φέτος αυξήσαμε κατά 45 εκατ. ευρώ τον κλειστό προϋπολογισμό για το νοσοκομειακό φάρμακο. Είναι και αυτό δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία; Εμείς θεωρούμε ότι η δαπάνη αυτή ήταν πολύ χαμηλή. Και για να έχουμε εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στα ακριβά, καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα είτε αυτά αφορούν τον καρκίνο, είτε αφορούν αυτοάνοσα νοσήματα είτε αφορούν σπάνια νοσήματα, -είναι τα λεγόμενα ορφανά φάρμακα τα οποία είναι πανάκριβα- πρέπει να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον που να επιτρέπει την είσοδό τους και την παραμονή τους στην ελληνική αγορά”, καταλήγει ο Ανδρέας Ξανθός.

Τον κίνδυνο της ακόμη μεγαλύτερης αύξησης του νοσοκομειακού clawback επεσήμανε πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στο iatropedia.gr και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι πολύ μικρή για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες: «Υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα clawback αν η ζήτηση συνεχίσει να βαίνει ανεξέλεγκτη αφού δεν λειτουργούν ακόμα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», μας είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου