Σελίδες

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Αφέθηκαν στην τύχη τους οι τοπικές μονάδες υγείας



Τι κι αν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες από τις αρχές του 2019, ενώ σταδιακά θα έμπαινε σε εφαρμογή και το "gate keeping" δηλαδή η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μόνο με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό, η μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη δείχνει να έχει αφεθεί στην τύχη της. Είναι ενδεικτικό πως από τις 237 τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) που έχει προβλεφθεί να λειτουργήσουν και να στελεχωθούν από οικογενειακούς γιατρούς, μόλις 120 έχουν ανοίξει σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας και αυτές όμως με τεράστια κενά. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Το αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι να μην έχουν προχωρήσει σε εγγραφή στο γιατρό της επιλογής τους και να συνεχίζουν να επισκέπτονται τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή να πληρώνουν ιδιωτικά τις επισκέψεις. Υπολογίζεται πως μόνο 1,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής σε οικογενειακό γιατρό. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της εγγραφής του πληθυσμού σε γενικό γιατρό ή παθολόγο και παιδίατρο, οι πολίτες έχουν αυτόματα αντιστοιχιστεί και καλούνται πλέον να υποβάλουν αίτηση εγγραφής σε διαθέσιμο οικογενειακό γιατρό της επιλογής τους. 

Η πρόσληψη νέων γιατρών στις ΤΟΜΥ δεν έχει ολοκληρωθεί και στο σύστημα υγείας υπάρχουν περίπου 1.200 οικογενειακοί γιατροί (500 στις ΤΟΜΥ και 700 συμβεβλημένοι) όταν όπως αναφέρουν οι γιατροί ο όριο ασφαλείας για τον πληθυσμό των 11 εκατ. κατοίκων είναι 5.000 οικογενειακοί ιατροί.

Οι ελλείψεις είναι σημαντικές και ολόκληροι νομοί εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς γενικό γιατρό και παιδίατρο και χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για νέα προκήρυξη. Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, το 65% των 2.000 συμβεβλημένων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων δεν δέχθηκαν τους όρους της νέας σύμβασης του οικογενειακού ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ. Με την διακοπή των συμβάσεων των 200 επισκέψεων στις 31/07/2018, χάθηκαν 1,5 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις, που επιβάρυναν έκτοτε τις τσέπες των πολιτών. Επίσης μόλις 15,5% των πολιτών έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό ιατρό λόγω της δυσκολίας της διαδικασίας αλλά και λόγω αριθμητικής ανεπάρκειας κάλυψης του πληθυσμού σε πολλές περιοχές.

Το υπουργείο Υγείας είχε αρχικά προκηρύξει 1.195 θέσεις γιατρών για τα "ιατρεία της γειτονιάς" και 2.800 οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, κάθε οικογενειακός γιατρός θα είχε πληθυσμό ευθύνης 2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά οι παιδίατροι. Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση του συστήματος γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του συστήματος από εθνικούς πόρους.

2 σχόλια:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι χάνει την εξουσία, εγκαταλείπει τη μεταρρύθμιση. Πιστεύουμε ότι η επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα επεκτείνει και θα βελτιώσει το θεσμό. Αρκεί να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα των γιατρών, που βλέποντας το ναυάγιο της ΠΦΥ θα σπεύσουν να βοηθήσουν. Με τις περικοπές, που θα γίνουν στις σπατάλες στο χώρο της υγείας θα μπορέσουν να δώσουν έστω 150-200 ευρώ παραπάνω στους ΟΙ για να πάρουν εμπρός οι ΤΟΜΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτη(και τελευταια φορά) Αριστερά: προχειρότητα, αγραμματοσύνη,φτωχολογιά...Ότι χειρότερη κατάρα ο συνδυασμός αγραμματοσύνης και φτωχολογίάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή