Σελίδες

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα στις δαπάνες για την πρόληψη

Ζougla.gr

Η χώρα μας συμμετέχει μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, από τις 24 μέχρι τις 30 Απριλίου 2019, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την αύξηση των εμβολιασμών που προστατεύουν από τα λοιμώδη νοσήματα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις για τα πλεονεκτήματα και τη σημασία του εμβολιασμού. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, σε μήνυμά του με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, τονίζει για την Ελλάδα ότι αυξήθηκε το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη (2018-2019), ειδικά στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, και εφαρμόστηκε με επιτυχία προσαρμοσμένο πρόγραμμα εμβολιασμού (> 110.000 δόσεις εμβολίων για περισσότερα από δέκα λοιμώδη νοσήματα) σε πληθυσμούς προσφύγων – μεταναστών με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Όμως, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στην Ελλάδα εκδηλώθηκε επιδημία ιλαράς, η οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία με όπλο τους εμβολιασμούς. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη συνεχούς επιτήρησης για «κενά» στους εμβολιασμούς και συνεχούς επιστημονικά τεκμηριωμένης ενημέρωσης για τα οφέλη από τους εμβολιασμούς.

Ενώ η αναγκαιότητα για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι μεγάλη, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την πρόληψη. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αφιερώνει μόλις το 1,3% των συνολικών δαπανών υγείας. Το 2016, η κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας για την πρόληψη ήταν 186 ευρώ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 11.743 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Επίσης, στη χώρα μας ο σχεδιασμός για την πρόληψη και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι κατακερματισμένος, αφού η δαπάνη των εμβολίων λανθασμένα εντάσσεται στη φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό δημιουργεί μια σειρά από παρενέργειες, πρώτα και κύρια στην επάρκεια της δαπάνης και στις τεράστιες υπερβάσεις που δημιουργούνται. Έτσι, τα εμβόλια επιβαρύνονται με το claw back του φαρμάκου, ενώ αποτελούν το βασικό εργαλείο της πρόληψης που δημιουργεί ανοσία στην πληθυσμό και γλιτώνει το σύστημα υγείας από μελλοντικές δαπάνες θεραπειών και νοσηλείας. Τόσο ο ΠΟΥ όσο και ο ΟΟΣΑ εντάσσουν τα εμβόλια στη δαπάνη για την πρόληψη και τη δημόσια υγεία. Το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει και η χώρα μας, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά και ταυτόχρονα να σημειώσει σημαντικά βήματα στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου