Σελίδες

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Υπηρεσίες υγείας με το χέρι βαθιά στην τσέπη


Δυσκολία να καλύψει τις δαπάνες υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής στα φάρμακά του, βιώνει ένας στους δύο πολίτες στη χώρα μας, ενώ οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν πληρώσει από την τσέπη τους για επίσκεψη σε γιατρό και διαγνωστικές εξετάσεις. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι οι συνθήκες στις υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, και μόνο δύο στους δέκα θεωρούν ότι αυτές βελτιώθηκαν. Αγνωστο για περισσότερους από τους μισούς πολίτες παραμένει και το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, ενώ μόλις το 30% έχει ενσωματωθεί σε αυτό, με το να επιλέξει οικογενειακό γιατρό. Η πλειονότητα των πολιτών γυρίζει την πλάτη του στο νέο σύστημα, δηλώνοντας ότι θα συνεχίζει να επισκέπτεται τον γιατρό που τον παρακολουθεί και τώρα.

Αυτά είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα έρευνας της Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία διενεργήθηκε σε 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών, σε όλη τη χώρα, το διάστημα 10-15 Απριλίου 2019. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alco Κώστα Παναγόπουλο, σε ειδική εκδήλωση του ΙΣΑ παρουσία και εκπροσώπων οργανώσεων ασθενών που συμμετέχουν στη διαρκή ομάδα εργασίας του Συλλόγου για τη διεκδίκηση ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας.


Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 52% των πολιτών δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει το 60% όταν πρόκειται για άτομα άνω των 65 ετών. Δυσκολία στην κάλυψη της συμμετοχής στα φάρμακα δήλωσε το 44% των ερωτωμένων. Η πλειονότητα των πολιτών (57%) εκφράζει δυσπιστία για τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει. Αλλωστε, οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι έχουν πληρώσει επίσκεψη σε γιατρό ή διαγνωστικές εξετάσεις. Εξ αυτών, το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ σε επίσκεψη ή εξετάσεις.

Δύο στους τρεις Ελληνες (67%) κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας κάθε χρόνο, ενώ το 39% θεωρούν ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ποσοστό των πολιτών που γνωρίζει για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει αυξηθεί από 34% στο 42%, ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς συνεχίζουν να δηλώνουν άγνοια. Διχασμένοι σχετικά με τις επιπτώσεις του νέου συστήματος εμφανίζονται όσοι το γνωρίζουν: το 46% εκτιμά ότι θα επιδεινώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το 43% ότι θα τις βελτιώσει. Πάντως, μόλις το 30% των πολιτών έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, ενώ το 59% δηλώνει ότι θα παραμείνει «πιστό» στον γιατρό που τον παρακολουθεί.

«Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε, «η εικόνα που αποκαλύπτεται αποδεικνύει τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας η οποία έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς, που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους. Η περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορρύθμισε περαιτέρω το σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου