Σελίδες

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ιατρικός Σύλλογος Άρτας: Οργή ιατρικής κοινότητας για νέες ρυθμίσεις του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ



Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ βάσει του ΦΕΚ 4898/18 εισάγει ονομαστικά μεγαλύτερο φάσμα παροχών προς τους ασφαλισμένους με θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών σε χρόνιες παθήσεις, πράγμα που είναι άκρως επιθυμητό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασφαλισμένων.


Αυτό που είναι εντελώς απαράδεκτο είναι ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της δαπάνης αυτής από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αυτόματη χρέωση του «λογαριασμού» στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος clawback.

Με τις χειρότερες τιμές αποζημίωσης της Ευρώπης και το μεγαλύτερο καταλογισμένο χρέος στους ιατρούς από τις ακάλυπτες επιταγές clawback του ΕΟΠΥΥ, ο διαγνωστικός τομέας καλείται πλέον να ασκεί πρόληψη και διάγνωση με «αστερόσκονη» και καθρεφτάκια.

Ο Οργανισμός υπόσχεται προληπτική κοινωνική πολιτική αλλά αρνείται πεισματικά να την πληρώσει ακόμα και όταν αφθονούν τα υπερπλεονάσματα και όταν κυριαρχεί το τροπάριο της «εξόδου» από τα μνημόνια.

Από την άλλη, μέσω του ΦΕΚ 3663/2018, τα νέα όρια συνταγογράφησης (πλαφόν) φαρμάκων ανά γιατρό, ιατρική ειδικότητα, περιφερειακή ενότητα (ΠΕ), ανά μήνα είναι ολοένα και χαμηλότερα, δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους οποίους εξυπηρετούν, με συνέπεια να καταντούν επαίτες συνταγογράφησης οι ασφαλισμένοι, αναζητώντας γιατρό που δεν έχει υπερβεί το όριό του! Η δε ταλαιπωρία του ασθενούς τείνει να μετατραπεί σε απελπισία όταν θα υποχρεωθεί να αναζητήσει συνταγογράφηση φαρμάκου υψηλού κόστους. Ως κακόβουλο αστείο μόνο μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ευσυνείδητοι ιατροί έχουν κληθεί σε απολογία για υπέρβαση χαμηλότατων ορίων συνταγογράφησης πχ 25Ε το μήνα ή έχουν κληθεί σε απολογία για επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση σκευασμάτων χαμηλής αξίας πχ 3€ ή 5€ !!

Επίσης, το νέο μέτρο του «κλειδώματος» της δυνατότητας το ιατρού να συνταγογραφήσει τα σκευάσματα πριν τη λήξη της προηγούμενης συνταγής δημιουργεί μόνο ταλαιπωρία στους ιατρούς και ασφαλισμένους και πολλές άσκοπες επισκέψεις καθώς ένας μέσος συνταξιούχος με συνταγογράφηση πχ 7 φαρμάκων θα χρειαστεί 2 ή 3 επισκέψεις στον ιατρό ώστε να ανανεώσει όλες τις συνταγές μηνός και να συνεχίσει απρόσκοπτα την αγωγή του.

Το σκεπτικό της θεραπείας με «δελτίο» και με «δόσεις» είναι άκρως προβληματικό για τη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία του, ιδιαίτερα χρονοβόρο για τον ιατρό και χιλιόμετρα μακριά από την πραγματική ουσία του ιατρικού έργου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και οργή του για τα νέα δεδομένα. Κανένας γιατρός ή υγειονομικός φορέας δεν είναι αντίθετος στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα ή αναπηρία, που η ζωή τους είναι μάλιστα εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη, ενώ οι υγειονομικές τους ανάγκες είναι κατά πολύ αυξημένες. Αυτό όμως είναι απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία πρέπει να στηρίζει τα άτομα αυτά, εξασφαλίζοντας το κόστος της δαπάνης, είτε αυξάνοντας τα κρατικά κονδύλια που διαθέτει για εκείνους, είτε απορροφώντας τις ανάγκες αυτές το ίδιο, στις δομές του. 

Οι λειτουργοί υγείας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες να υπηρετήσουμε την περίθαλψη των πολιτών, με κύριο χαρακτηριστικό την ποιότητα.

Απ’ την άλλη μεριά η κυβέρνηση όμως, για άλλη μια φορά, με απίστευτη ευκολία κάνει κοινωνική πολιτική σε βάρος των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, αφού την υποχρέωση να αναλάβει το Κράτος στις δημόσιες δομές του την δωρεάν εργαστηριακή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων ασθενών, την μετακύλησε στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, που λειτουργούν με κλειστούς ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και με μηχανισμούς clawback κα rebate. 

Κάθε πολιτική μετακύλισης επιπρόσθετου κόστους, στα εργαστήρια, όπως θα συμβεί με την εφαρμογή του νέου μέτρου, θα οδηγήσει σε λουκέτο περισσότερα μικρά και μεσαία εργαστήρια, εκτινάσσοντας τα ποσοστά μετανάστευσης υψηλού επιστημονικού επιπέδου ιατρικού δυναμικού, στερώντας παράλληλα πόρους από την Πολιτεία.

Παρόλο που η Χώρα «βγήκε» από τα μνημόνια και εμφανίζει υψηλά πλεονάσματα, δυστυχώς η εφαρμογή της αυτόματης επιστροφής (Clawback και Rebate) όχι μόνον συνεχίζει να υφίσταται, αλλά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός «προσωρινής ισχύος», θεσμοθετήθηκε σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκονταν σε ακραία δημοσιονομική προσαρμογή, λόγω εκτροχιασμού του χρέους και των ελλειμμάτων, ενώ οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους στηρίζονταν στις υποβολές αυτών, χωρίς να είναι εκκαθαρισμένες οριστικά (όπως γίνεται σήμερα), παραβιάζοντας ταυτόχρονα ευθέως σειρά συνταγματικών διατάξεων και αρχών, ενώ δεν εμφανίζει κανένα απολύτως στοιχείο ανταποδοτικότητας, αποτελεί δε στην πραγματικότητα έναν επιπρόσθετο φόρο.

Καλούμε κάθε Κυβερνητικό Αρμόδιο να παγώσει άμεσα την επίμαχη διάταξη του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ και να σταματήσει να φορτώνει τους γιατρούς με επιπρόσθετα βάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου