Σελίδες

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

53% των Ελλήνων φοβάται παρενέργειες από τα εμβόλια -11% τα θεωρεί προσωπική επιλογή


Healthmag.gr

Ε.Ε. και Π.Ο.Υ. συντονίζονται ενάντια στην παραπληροφόρηση για τους εμβολιασμούς

Το 90% των Ελλήνων γνωρίζει ότι τα εμβόλια μπορούν πράγματι να προλάβουν την ασθένεια, όμως υπάρχει και ένα 6% που το αμφισβητεί, ενώ άλλο ένα 4% θεωρεί ότι εξαρτάται από το είδος της ασθένειας.

Παρόλα αυτά, το 87% των Ελλήνων πιστεύει ότι η γρίπη μπορεί να σκοτώσει, ενώ αντίστοιχα για τα υπόλοιπα λοιμώδη νοσήματα οι Έλληνες πιστεύουν ότι μπορούν να αποτελέσουν αιτία θανάτου, σε ποσοστό 57% για τη μηνιγγίτιδα, 47% για την ηπατίτιδα, 24% για την παρωτίτιδα, 15% για τον τέτανο και 24% για την πολυομυελίτιδα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη χώρα μας, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για ολόκληρη την Ε.Ε. και την αντιμετώπιση των εμβολίων από τον πληθυσμό, καθώς και τη γνώση τους για τις ασθένειες που είναι δυνατόν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού. Η έρευνα διενεργήθηκε τον Μάρτιο, ενόψει της ευρωπαϊκής εβδομάδας εμβολιασμού, που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού και την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κάταϊνεν δήλωσε πως "ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα δημόσιας υγείας μέχρι σήμερα", και πως "Αυτό είναι γεγονός και όχι άποψη".

Παρά το γεγονός αυτό όμως, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, και πρόσθεσε πως "ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλιαέναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εφέτος. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη στην επιστήμη έχει διαβρωθεί;".

Συμπλήρωσε πως ευτυχώς όμως, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 85% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των λοιμωδών ασθενειών και την προστασία της υγείας όλων μας. Η συλλογική ανοσία είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για όσους έχουν ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Τα παιδιά που έχουν επιβιώσει από καρκίνο, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε κίνδυνο επειδή κάποιος συνομήλικός τους δεν έχει εμβολιαστεί.

Το Ευρωβαρόμετρο έδειξε επίσης ότι περίπου οι μισοί από τους πολίτες της ΕΕ έχουν εμβολιαστεί την τελευταία πενταετία και ότι η μεγάλη πλειονότητα (79%) συμβουλεύεται και εμπιστεύεται επαγγελματίες του τομέα υγείας για να βρίσκει πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Παρόλα αυτά, ο κ. Κάταινεν εστίασε σε κάποιες ανησυχητικές διαπιστώσεις, όπως το ότι το 48% των Ευρωπαίων πιστεύει, εσφαλμένα, ότι τα εμβόλια προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες και το 38% πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν τις ασθένειες ενάντια στις οποίες προστατεύουν.

Υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται ακόμα μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια, ανακοίνωσε τη διοργάνωση από την Επιτροπή και τον Π.Ο.Υ. μιας παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τον εμβολιασμό, στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες. 

Το Ευρωβαρόμετρο για την Ελλάδα

Ευτυχώς στην χώρα μας, μόνο το 38% του πληθυσμού δεν είχε εμβολιαστεί την τελευταία πενταετία, ενώ το 37% είχε εμβολιαστεί, για το 21% είχαν εμβολιαστεί τα παιδιά του και για ένα 24% είχε εμβολιαστεί κάποιος δικός του.

Η έρευνα καταγράφει ότι μόνο το 30% των Ελλήνων διαθέτουν κάρτα εμβολιασμού, παρότι το 86% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατόπιν υπόδειξης από τον θεράποντα γιατρό του. 

Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας γίνονται επίσης κατόπιν υπόδειξης από τις αρχές σε ποσοστό 22%, από την οικογένεια και φίλους κατά 15%, ενώ για ένα 6% χρειαζόταν να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Από αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν την τελευταία πενταετία, το 49% δήλωσε ότι δεν χρειάστηκε, γιατί το 28% ήταν ήδη καλυμμένο από προηγούμενους εμβολιασμούς, ενώ για το 40% δεν προτάθηκε ο εμβολιασμός από τον θεράποντα γιατρό. Παρόλα αυτά, υπάρχει και η εκτίμηση ότι οι εμβολιασμοί αφορούν μόνο τα παιδιά (το ποσοστό εδώ φτάνει το 11%), ενώ για το 12% όσων δεν εμβολιάστηκαν, τα εμβόλια δεν θεωρούνται ασφαλή και ότι έχουν παρενέργειες. Άλλα εμπόδια για τον εμβολιασμό είναι το κόστος τους (1%), οι διαδικασίες που χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια (2%), ενώ για κανένα λόγο, δεν εμβολιάστηκε ένα ποσοστό 2% του πληθυσμού.

Το 83% των Ελλήνων, έναντι του 80% των Ευρωπαίων, γνωρίζει ότι τα εμβόλια ελέγχονται πριν την αδειοδότησή τους, ενώ μόνο το 9% των Ελλήνων και το 11% των Ευρωπαίων δεν το πιστεύει αυτό.

Όσο για τις παρενέργειες, το 35% δεν πιστεύει ότι τα εμβόλια κάνουν συχνά ανεπιθύμητες ενέργειες (41% των Ευρωπαίων), ενώ το 53% των Ελλήνων (48% των Ευρωπαίων) νομίζει ότι τα εμβόλια μπορούν συχνά να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Αντιλήψεις για τον εμβολιασμό

Στην Ελλάδα, το 85% πιστεύει ότι είναι σημαντικό όλοι να έχουν εμβολιασμούς ρουτίνας, ενώ το υπόλοιπο 15% διαφωνεί. Επίσης, το 89% γνωρίζει ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο τον ίδιο που εμβολιάζεται αλλά και τους γύρω του, ενώ το υπόλοιπο 11% δεν το παραδέχεται!

Η έλλειψη εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, και αυτό το γνωρίζει το 82% των Ελλήνων, (οι υπόλοιποι διαφωνούν) και το 32% πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι σημαντικά μόνο για τα παιδιά.

Ενημέρωση για εμβολιασμό

Η αναζήτηση πληροφοριών για εμβολιασμό γίνεται από το 94% των Ελλήνων από τους γιατρούς τους - οικογενειακό γιατρό, παιδίατρο - και για ένα 28% από ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Η συμβολή των υγειονομικών υπηρεσιών εδώ φθάνει το 34%, των φαρμακοποιών το 25%, τα site στο internet το 6%, η οικογένεια το 9%, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το6% και οι φίλοι το 4%.

Από όλες τις παραπάνω πηγές πληροφόρησης, οι Έλληνες εμπιστεύονται κατά 78% τον γιατρό τους, κατά 8% τις υγειονομικές υπηρεσίες, κατά 3% του ειδικούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, κατά 2% το φαρμακοποιό τους, 3% την οικογένειά τους, από 1% τα site στο internet, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους φίλους τους και ένα 3% δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Σε ότι αφορά τα προγράμματα εμβολιασμού, το 61% των Ελλήνων πιστεύει ότι πρέπει να συντονίζονται σε εθνικό επίπεδο, το 40% σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και το 28% σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ένα 18% σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Υπάρχει και ένα 11% που πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προγράμματα εμβολιασμού, γιατί είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου