Σελίδες

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Ηλίας Σιώρας : Οι βαθιές ουλές της δημόσιας Υγείας

in.gr - Άρθρο του Ηλία Π. Σιώρα

Δεδομένου ότι η προοπτική είναι οι δήμοι να αναλάβουν τη διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και οι περιφέρειες τα νοσοκομεία, είναι αναγκαίο να εστιάσουμε στον πολύπαθο τομέας της Υγείας.

Άλλωστε μια απ’ τις πρώτες κινήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν η επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας την 1η Απρίλη 2015, τάζοντας 4.500 προσλήψεις. Την πρόσληψη 9.000 ατόμων – εκ των οποίων 5.000 μόνιμοι – έταξε στη δεύτερη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας στις 30 Ιούνη 2017. Και πρόσφατα (12.5.2019) απ’ τη Λευκάδα ο Πρωθυπουργός έταξε 2.500 προσλήψεις κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια.

Αρχής γενομένης απ’ τα εγκαίνια του Πρότυπου Αστικού Κέντρου Υγείας στον Εύοσμο (10.5.2017) ο Πρωθυπουργός μίλησε για «επαναστατική μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) τάζοντας 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) στο τέλος του 2017. Ετσι, όπως έλεγε ο Πρωθυπουργός στη δεύτερη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, «ενισχύονται και αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Δηλαδή, οι Μονάδες του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να λειτουργήσουν ως δεύτερο και πιο εξειδικευμένο επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού «φίλτρου» προς τα νοσοκομεία».

Πέρα απ’ τις πρωτόγνωρες φανφάρες, οι δημόσιες δομές Υγείας φέρουν βαθιές τις ουλές όλων των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Διά χειρός κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πετσοκόπηκαν οι επιχορηγήσεις κατά 860 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και 414 εκατ. ευρώ πρός τον ΕΟΠΥΥ.

Μ’ αυτές τις κατακρεουργημένες επιχορηγήσεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «φροντίζει» και τα 2,5 εκατ. ανασφαλίστων που κομπορρημονεί ότι διασφάλισε την πρόσβαση δωρεάν στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή μοίρασε, όπως κάνει και με τη φτώχεια, τις ίδιες υποβαθμισμένες παροχές σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Από τις 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και το 2018 έχουν διοριστεί 1.800, που οι περισσότεροι δεν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία. Πολλές ανάγκες καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς που πληρώνονται απ’ τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων και 1.000 απ’ αυτούς θα φύγουν στο τέλος του 2019.

Η πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας έχει καταντήσει πια μαρτύριο για τους αρρώστους. Οσον αφορά τις εξαγγελίες για τις 239 ΤοΜΥ αποδείχτηκαν… επαναστατικός βερμπαλισμός και ακατάσχετη κοροϊδία. Μόλις και μετά βίας λειτουργούν 110 ΤοΜΥ και με την υπολειτουργία των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας εξακολουθούν να φορτώνουν τα εξωτερικά ιατρεία, τα νοσοκομεία και να γεμίζουν ράντζα οι διάδρομοί τους.

Εδώ και πάνω από μία δεκαετία οι άρρωστοι -ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι – πληρώνουν απ’ την τσέπη τους 37% – 40% των συνολικών δαπανών υγείας: αυτές οι υψηλές πληρωμές απ’ τα λαϊκά νοικοκυριά κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο και στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

Οι κατακρεουργημένες συντάξεις δεν φτάνουν πια ούτε για την πληρωμή των συμμετοχών στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Ετσι οι ηλικιωμένοι καταλήγουν στην αυτοθεραπεία με το να επιλέγουν ποια φάρμακα θα προμηθευτούν ή ανοίγοντας τεφτέρια στα φαρμακεία. Οσο κι αν η κυβέρνηση καμαρώνει ότι διασφάλισε την πρόσβαση και των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν τους απάλλαξε και απ’ τα χαράτσια.

*Ο Ηλίας Π. Σιώρας είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Αττικής (κεντρικός τομέας)

1 σχόλιο:

  1. Κυριε συναδελφε ,υπαρχουν και οι ιδιωτες ιατροι που προσφερουν σημερα υψηλης ποιοτητας υπηρεσιες στους πολιτες .Φτανει πια ο κρατισμος και η παλαιοσοβιετικη ολοκληρωτικη λογικη στο χωρο της υγειας .Ν Αγγελοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή