Σελίδες

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Παράνομη η διάθεση διαβητολογικού υλικού από τα φαρμακεία

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Συντάκτης: Virus

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για την διάθεση διαβητολογικού υλικού από τα φαρμακεία και όχι απευθείας από τις εταιρείες όπως μέχρι τώρα ήθισται.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Β. Πλαγιανάκο γίνεται λόγος «παράνομη απόφαση». Σε αυτή αναφέρεται ότι προς μεγάλη έκπληξη των ασθενών διαπιστώθηκε ότι από την Πέμπτη 23 Μαΐου στις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις όλων των προϊόντων που εντάσσονται στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό αναγράφεται στα σχόλια ότι: «Διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία».

Η ομοσπονδία ζητά την άρση του περιορισμού στη διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού και την επαναφορά της προηγούμενης ευέλικτης κατάστασης, προς όφελος και αποφυγή της ταλαιπωρίας των πασχόντων.

Συμμετοχή εκ των ουκ άνευ

Η δυσφορία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καταγράφεται στην επιστολή, κατά την οποία τονίζεται ότι «είναι άγνωστη και αδιανόητη, για εμάς, η διαδικασία με την οποία εγκρίνατε και επιβάλατε αυτόν τον περιορισμό, καθώς γνωρίζουμε πως ο πρώην Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριος Μπερσίμης, είχε υπογράψει, ως τότε Πρόεδρος του Οργανισμού, συμβάσεις με παρόχους – εταιρείες, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 32 Β’ του 2004, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, απευθείας οι ίδιες στους πάσχοντες».

Παράβαση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας καταγγέλλει η ομοσπονδία, «η επιλογή αυτή, η προμήθεια δηλαδή των αναλώσιμων υλικών από τις εταιρείες, ήταν μια λύση για όλους τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς τα περισσότερα ιδιωτικά φαρμακεία στην Ελλάδα, κατά παράβαση του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ζητούν από τους ασφαλισμένους συμμετοχή στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η οποία ποικίλλει ανά φαρμακοποιό και σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή αυτή ξεπερνά τα 50€ ανά συνταγή».

Η ομοσπονδία υπενθυμίζει το άρθρο 47, παρ. 4, περ. ε του ΕΚΠΥ, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 889/14.3.2019), σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν μηδενική συμμετοχή στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που συγκαταλέγονται στο Διαβητολογικό Υλικό.

Ταλαιπωρία για τους πάσχοντες

Ωστόσο, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καταγγέλλει ότι πολλοί πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αναγκάζονται να πληρώσουν το ποσό που, παρανόμως, ζητείται από τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να εξαργυρώσουν την ηλεκτρονική συνταγή τους.

Σε αλλες περιπτώσεις περιφέρονται από το ένα φαρμακείο στο άλλο μέχρι να βρουν το φαρμακείο εκείνο που δεν θα απαιτήσει τη συμμετοχή και την οικονομική τους επιβάρυνση, όπως περιγράφει η ομοσπονδία.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καυτηριάζει το γεγονός και το χαρακτηρίζει «κατάφορη παράβαση, από πλευράς των φαρμακοποιών, του ΕΚΠΥ στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ».

Επίσης, στην επιστολή η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ισχυρίζεται ότι «για τα προβλήματα αυτά που επιβαρύνουν και ταλαιπωρούν άδικα τους πάσχοντες», ενημερώθηκε προφορικά ο Διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, «χωρίς κανένα αποτέλεσμα, χωρίς καμιά προσπάθεια για την επιβολή και την εφαρμογή της νομοθεσίας!».

Η νομοθεσία

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επικαλείται την κείμενη νομοθεσία (ΦΕΚ 1060 Β’/10.8.2001, ΦΕΚ 32 Β’/16.01.2004, ΦΕΚ 2198 Β’/2.10.2009), στο ΦΕΚ 32 Β’ του 2004, το οποίο παραμένει σε ισχύ, καθώς το ΦΕΚ 2198 Β’ του 2009 τροποποιηθεί μόνο το ΦΕΚ 1060 Β’ του 2001.

Όπως διευκρινίζει η ομοσπονδία στην συγκεκριμένη νομοθεσία «ρητά τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη Συστημάτων Ποιότητας με βάση τα διεθνή (ISO) και τα ευρωπαϊκά (ΕΝ) πρότυπα από κάθε πάροχο, είτε πρόκειται για φαρμακείο, είτε πρόκειται για εταιρεία, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στους πολίτες ιατροτεχνολογικά προϊόντα».

Ως εκ τούτου συνεπάγεται, σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, «πως δεν τίθεται κανένας περιορισμός στην απευθείας διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού από τις εταιρείες στους πάσχοντες».

Απορίας άξιον είναι το πώς εγκρίθηκε η χορήγηση από τα φαρμακεία, η οποία αντιβαίνει στην υπάρχουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την ομοσπονδία.

Η ίδια διαβλέπει κίνδυνο για τη μόνιμη επιβάρυνση των πασχόντων, με συμμετοχή δηλαδή στο αναλώσιμο υλικό. Μάλιστα , η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θίγει κι ένα ακόμη ζήτημα ότι «τα φαρμακεία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο ΦΕΚ 32 Β΄ του 2004».

Καταλήγοντας στην επιστολή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διεκδικεί την άρση του περιορισμού στη διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού και την επαναφορά της προηγούμενης ευέλικτης κατάστασης.

Ακόμη, η ομοσπονδία ζητά τη σταθεροποίηση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, «όπως αντίστοιχα προβλέπεται και στα φάρμακα, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην εκμετάλλευση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και την πραγματική παρέμβαση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου