Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ανεξέλεγκτο το clawback και το 2019 - Εμπλοκή και με τους ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς φορείς



Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συζήτησε την Τετάρτη (22/05/2019) για την πολιτική φαρμάκου, σε μια συνεδρίαση η οποία αναμενόταν ήδη από τους πρώτους μήνες του 2019, με σκοπό να εξειδικευθούν μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα για την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα.
Onmed.gr

Από την Διονυσία Προκόπη

Ωστόσο, το ΚΥΣΟΙΠ, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, έμεινε στις διαπιστώσεις του προηγούμενου διαστήματος, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται ήδη στο φάρμακο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος προεδρεύει στο ΚΥΣΟΙΠ, το Συμβούλιο «ενέκρινε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες ενός νέου "μίγματος" φαρμακευτικής πολιτικής μετά το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής, που εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός».

Οι στόχοι...

Οι βασικοί άξονες είναι οι αλλαγές στην τιμολογιακή και αποζημιωτική πολιτική που έχουν ήδη δρομολογηθεί, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μέτρων (αξιολόγηση-διαπραγμάτευση-πρωτόκολλα) για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης και της δαπάνης, η δικαιότερη κατανομή των αυξημένων υποχρεωτικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας και ο εξορθολογισμός των επιβαρύνσεων στην εισαγωγή νέων φαρμάκων, η σταδιακή ενίσχυση των ορίων της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (εξωνοσοκομειακής-νοσοκομειακής) σε βάθος 3ετίας (2020-2022) και η ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης της πολιτικής φαρμάκου μέσω του συμψηφισμού των επιστροφών με δαπάνες κλινικών μελετών και καινοτόμων παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στόχος του ΚΥΣΟΙΠ είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πιο βιώσιμο και προβλέψιμο για τη φαρμακοβιομηχανία και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα, η μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, η είσοδος των πραγματικά καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα, η επάρκεια φαρμάκων στην αγορά και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στην κοινωνία.

... και η πραγματικότητα

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής δεσμεύτηκε να ξανασυζητήσει σε επόμενη συνεδρίασή του, αναλυτικότερα τις επιμέρους πτυχές της νέας φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας. Όμως, το clawback ήδη «καλπάζει» από το πρώτο τετράμηνο του 2019, με τις εκτιμήσεις να είναι ακόμα πιο δυσοίωνες σε σχέση με το πρωτοφανές ρεκόρ του 2018. Η συνολική επιβάρυνση (clawback και rebate) για την περσινή χρονιά έφτασε το 1,4 δισ. ευρώ. Φέτος, εκτιμάται ότι οι επιβαρύνσεις της φαρμακοβιομηχανίας θα ξεπεράσουν το 1,8 δισ. ευρώ, «ποσό απίστευτο, εκτός οικονομικής λογικής και πάνω από πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και το Phrma Innovation Forum (PIF) σε πρόσφατη κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία.

Στο 1,8 δισ. ευρώ (υπενθυμίζεται ότι η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι 1,945 δισ. ευρώ), το clawback υπολογίζεται σε 650-750 εκατ. ευρώ. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις του α΄ τριμήνου 2019 υποδεικνύουν μια σημαντική αύξηση στο εξωνοσοκομειακό (+~15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι) αλλά και στο νοσοκομειακό clawback σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2018. Πρόσφατα δε, στη Βουλή αναφέρθηκε δαπάνη φαρμάκου ανασφαλίστων 93 εκατ. ευρώ για το α΄ τετράμηνο 2019, πράγμα που σημαίνει περίπου 300 εκατ. ευρώ για όλο το έτος από 240 εκατ. ευρώ το 2018.

Αρνητική εξέλιξη, όμως, φαίνεται πως υπάρχει και στο ζήτημα της διεκδίκησης της δαπάνης νοσηλείας και φαρμακευτικής περίθαλψης των τουριστών. Το υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί -μετά και από αίτημα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων- να ζητήσει το αντίστοιχο ποσό από τους ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς φορείς, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή, σύμφωνα με πληροφορίες. Το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο, περίπου 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο προστίθεται στο καλάθι των επιβαρύνσεων για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ο μέσος όρος των rebate και clawback στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 8%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη χώρα μας το 2019 αναμένεται να ξεπεράσει το 35%. Σε αυτό θα συντελέσει και ο νέος τρόπος αποζημίωσης που προωθεί το υπουργείο Υγείας, αλλά και η εξόφληση των rebate παρελθόντων ετών, εκτιμούν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Για το τελευταίο, μάλιστα, ετοιμάζονται να προσφύγουν δικαστικά.

Επομένως, για να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος του ΚΥΣΟΙΠ για τη διαμόρφωση «πιο βιώσιμου και προβλέψιμου πλαισίου» πρέπει να καλυφθεί τεράστια απόσταση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τη στιγμή που τα άμεσα και κρίσιμα ζητήματα για τον κλάδο του φαρμάκου είναι: ο εξορθολογισμός της χρηματοδότησης της δαπάνης για το φάρμακο, «δεδομένου ότι η φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνεται μόνο με τις πλάτες της φαρμακοβιομηχανίας» και ο καθορισμός ανώτατου ορίου στο clawback προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη επιχειρηματική προβλεψιμότητα και φαρμακοβιομηχανία να επιβαρύνεται με ό,τι της αναλογεί.

Πηγή: Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου