Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Προβληματισμένοι, αλλά ορισμένοι και εκνευρισμένοι, φαίνεται ότι αποχώρησαν από το γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων μετά τη χθεσινή συνάντηση.
Οι δύο πλευρές επιχείρησαν να βρουν τη χρυσή τομή ώστε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.
Ωστόσο ο κλάδος γρήγορα έχασε κάθε ελπίδα όταν άκουσε τον υπουργό Υγείας να λέει πως δεν μπορεί να δώσει κονδύλια για το 2018, ώστε να διαγραφεί το χαράτσι που πλησιάζει τα 55 εκατ. ευρώ, αλλά μπορεί να δώσει επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για το 2019, συν τα 9 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν ήδη. Δείτε ΕΔΩ τι έγινε στη συνάντηση: «Άκαρπη η συνάντηση του υπ. Υγείας με τα Διαγνωστικά Κέντρα! Τι αποφασίζει αύριο ο κλάδος»
Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι περισσότεροι αντιλήφθηκαν πως επρόκειτο για μια μάλλον προεκλογική δέσμευση, καθότι στην πράξη δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Γιατί δεν θα δοθούν τα 30 εκατ. ευρώ
Συγκεκριμένα όπως εξηγούν στο HealthReport.gr καλοί γνώστες του θέματος, ο Ανδρέας Ξανθός για να αυξήσει σήμερα έστω με 30 εκατ.ευρώ τη δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με δυο τρόπους.
Ο 1ος τρόπος : θα πρέπει να αυξήσει το ποσό που αντιστοιχεί στη συνολική δαπάνη για την υγεία (δεν σχετίζεται με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) που σήμερα αγγίζει τα 1.510 δις ευρώ και έχει όμως καθορισθεί με νόμο που προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Γεγονός που σημαίνει πως θα έπρεπε να υπάρξει νέος νόμος που να αυξάνει τη δαπάνη υγείας στα 1.540 δις ευρώ και φυσικά θα έπρεπε να δώσουν το πράσινο φως οι δανειστές αλλά και το υπουργείο οικονομικών αφού τα 30 εκατ. θα λείψουν από άλλη δημόσια δαπάνη. Ούτως ή άλλως όμως νόμος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προωθηθεί λόγω των εκλογών.
Ο 2ος τρόπος: για την εξασφάλιση των 30 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων στον ΕΟΠΥΥ. Να αφαιρεθεί δηλαδή το ποσό από άλλη υπηρεσία υγείας ώστε να δοθεί στις διαγνωστικές εξετάσεις και να υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση.
Όμως η αφαίρεση του ποσού από άλλη επαγγελματική ομάδα σημαίνει πως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα άνοιγε άλλο ένα μέτωπο με μια νέα επαγγελματική ομάδα λίγο πριν τις εκλογές. Κάτι που προφανώς δε θα επέλεγε καμία κυβέρνηση. Άλλωστε και οι ίδιοι εργαστηριακοί γιατροί όταν τους προτάθηκε κάτι αντίστοιχο από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αρνήθηκαν ώστε να μην υπάρξουν προστριβές με άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
Η λύση είναι μία καταγγελία της σύμβασης τέλος
ΑπάντησηΔιαγραφή