Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Αύξηση στις πωλήσεις φαρμάκων και το 2018, με 51 κουτιά ανά Έλληνα - Τα στοιχεία πωλήσεων του ΕΟΦ

Με βάση την κατανάλωση που αποτυπώνεται στα στοιχεία του Οργανισμού, αναλογούν – σε ετήσια βάση – περισσότερα από 51 κουτιά φαρμάκων ανά Έλληνα...

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Συνεχίζεται στην Ελλάδα το παράδοξο φαινόμενο με τα φάρμακα: να ελέγχεται, δηλαδή, η δαπάνη με μειώσεις στις τιμές και υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate – clawback), την ώρα που η κατανάλωση αυξάνεται σταθερά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι πωλήσεις φαρμάκων, σε συσκευασίες, έφτασαν πέρυσι στα 567,7 εκατομμύρια κουτιά, έναντι 562 εκατομμυρίων το 2017 (αύξηση 1%).

Με βάση τη συγκεκριμένη κατανάλωση, αναλογούν – σε ετήσια βάση – περισσότερα από 51 κουτιά φαρμάκων ανά Έλληνα.

Μεγαλύτερη είναι η αύξηση (1,2%) στις πωλήσεις νοσοκομειακών φαρμάκων, οι οποίες ανήλθαν πέρυσι σε 98,8 εκατομμύρια συσκευασίες, έναντι 95,6 εκατομμυρίων το 2017.

Μικρότερη είναι η αύξηση στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες, από όπου διατέθηκαν 470,8 εκατομμύρια συσκευασίες, έναντι 466,3 εκατομμυρίων το 2017.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει μία σταθερή αυξητική τάση στις πωλήσεις φαρμάκων, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης. Είναι ενδεικτικό πως το 2010 οι πωλήσεις είχαν ανέλθει στις 521,1 εκατομμύρια συσκευασίες.

Αν ο αριθμός αυτός συγκριθεί με τον αντίστοιχο περυσινό, προκύπτει αύξηση 8,9% σε σχέση με πριν από εννέα χρόνια...

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η δαπάνη. Ενώ αυξάνονται οι πωλήσεις σε συσκευασίες, μειώνονται διαχρονικά τα χρήματα που καταβάλλονται για αυτές.

Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι πληρώθηκαν συνολικά 5,46 δισ. ευρώ για φάρμακα, έναντι 5,77 δισεκατομμυρίων (μείωση 5,39%), παρότι υπήρξε αύξηση 1% στην κατανάλωση σε κουτιά!

Αν και τα στοιχεία των πωλήσεων του ΕΟΦ αμφισβητούνται από τους εκπροσώπους της αγοράς, περιγράφουν το παράδοξο που ισχύει στη χώρα μας.

Προωθείται με ένταση ο περιορισμός των χρημάτων που πληρώνει το κράτος (νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) για φάρμακα, σε βάρος των επιχειρήσεων: με μειώσεις στις τιμές και υποχρεωτικές επιστροφές.

Την ίδια ώρα, δεν καταβάλλεται καμία ουσιαστική προσπάθεια να μειωθεί η ζήτηση, φαρμάκων, η οποία βαίνει διαχρονικά ανεξέλεγκτη…


Παράλληλες

Το μόνο ενθαρρυντικό από τα στοιχεία του ΕΟΦ είναι η μείωση πέρυσι των "παράλληλων" εξαγωγών. Πρόκειται για φάρμακα που παράγονται στο εξωτερικό, εισάγονται στην Ελλάδα και, λόγω της χαμηλής τους τιμής, επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πολύ μεγάλο κέρδος για όσους συμμετέχουν σε αυτές τις (νόμιμες) δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Οργανισμού, οι "παράλληλες" εξαγωγές ανήλθαν πέρυσι σε 19.062.426 συσκευασίες, έναντι 20.567.071 το 2017. Μείωση κατά 5,69% καταγράφεται και στις αξίες των εν λόγω φαρμάκων.

Η μείωση των εξαγωγών έρχεται έπειτα από διαδοχικές αυξήσεις που είχαν σημειωθεί από το 2015. Τα τελευταία έτη, η διοίκηση του ΕΟΦ επιχείρησε να ελέγξει την κατάσταση, επιβάλλοντας απαγόρευση στις εξαγωγές φαρμάκων που σημείωναν έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου