Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

To πλαφόν σε αξονικές και μαγνητικές, οι πληρωμές των ασθενών και το νέο clawback

Καταλογίστηκε το clawback του β΄ εξαμήνου του 2018 

Και δεύτερη περίπτωση ευρείας ομάδας ασθενών, μετά τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην περίθαλψή της εξαιτίας της απόφασης του ΕΟΠΥΥ για πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις, που περιορίζει τις αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις που γίνονται μηνιαίως στα διαγνωστικά κέντρα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), κατήγγηλε κι αυτή με τη σειρά της, ότι μετά την απόφαση αυτή, τα διαγνωστικά κέντρα επικαλούνται ότι συμπλήρωσαν το πλαφόν, χωρίς να προσδιορίζουν το χρόνο συμπλήρωσης και απαιτούν την πληρωμή της εξέτασης.

Clawback

Την ίδια στιγμή καταλογίστηκε χθες το clawback του β΄ εξαμήνου του 2018 για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και εστάλησαν τα σχετικά σημειώματα, που φέρνουν την υποχρεωτική επιστροφή του β΄ εξαμήνου του 2018 στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του α΄ εξαμήνου.

Τα ποσά αυτά, έχουν ήδη επιμεριστεί σε δόσεις άμεσα καταβλητέες, χωρίς να δίνεται δυνατότητα εκ νέου ρύθμισης της συνολικής οφειλής που συνδυάζεται με το clawback του πρώτου εξαμήνου του περασμένου έτους καθώς και τις προηγούμενες οφειλές από clawback προηγουμένων ετών.

Ο νέος καταλογισμός, ήταν αναμενόμενος από τα διαγνωστικά κέντρα, όπως και όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να συναντάται σήμερα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, για να θέσει τα θέματα που απασχολούν το ιατρικό σώμα συνολικά.

Εκείνο που θα τονισθεί ιδιαίτερα όμως, είναι ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές έχουν φθάσει σε ύψη αδύνατον να εξυπηρετηθούν, εκτός από το γεγονός ότι εξαιτίας τους, τα εργαστήρια βρίσκονται πλέον σε αδυναμία προμήθειας υλικών, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους.

Ρευστότητα

Έτσι χρόνιοι ασθενείς και συνταξιούχοι βρίσκονται στη μέση, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων να σημειώνει ότι «οι ταλαίπωροι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι, βρίσκοντας την άρνηση στο πρώτο, αναζητούν το δεύτερο διαγνωστικό κέντρο και όσοι έχουν τη δύναμη προχωρούν και σε τρίτο διαγνωστικό, όμως στο τέλος, απελπισμένοι και απογοητευμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την πετσοκομμένη τους σύνταξη, αφού για την εκτέλεση της εξέτασης σε δημόσιο Νοσοκομείο απαιτείται αναμονή 2-3 μηνών τουλάχιστον». Και καλεί τον υπουργό Υγείας να δείξει άμεσο ενδιαφέρον για το θέμα.

Οι ακτινολόγοι

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η αντίδραση των Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων, οι οποίοι μέσω της Πανελλήνιας Ένωσής τους επισημαίνουν ότι η καταγγελία της Ομοσπονδίας ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν είναι συγκεκριμένη.

Τόνισαν ότι η ομοσπονδία όφειλε να κατονομάσει ποια είναι αυτά τα διαγνωστικά κέντρα που από τα μέσα του μήνα (15 Ιουλίου) έκλεισαν ήδη το πλαφόν τους και απέπεμψαν τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων επισημαίνει πως όλα τα διαγνωστικά κέντρα που υπάγονται στην Ένωση Ακτινολόγων και στην Πανελλήνια Ένωση ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και πολυϊατρείων δεν είχαν φθάσει μέχρι χθες, ούτε μέχρι τη μέση του πλαφόν και βεβαίως δέχονται όλους τους προσερχόμενους ασθενείς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Π. Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο Healthmag, πρόσθεσε ότι πρόκειται για τα μέση με τέλη Ιουλίου, που ο κόσμος έχει φύγει διακοπές, οπότε δεν είναι δυνατόν η ζήτηση να είναι τόσο μεγάλη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πλαφόν για αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους εφαρμόσθηκε κατόπιν ενδελεχούς μελέτης της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Η μελέτη είναι πλήρης και αφ’ ενός περιορίζει τη αυξημένη ραδιοσυχνότητα που εκπέμπουν τα συγκεκριμένα μηχανήματα στον πληθυσμό ευθυγραμμιζόμενη στους Νέους κανόνες Ακτινοπροστασίας και αφ’ ετέρου, περιορίζει έστω και μερικώς την ασυδοσία και την ασύστολη διενέργεια εξετάσεων που αυξάνουν τελικά το clawback σε όλους τους παρόχους.

Οι πάροχοι

Σειρά παρόχων του Οργανισμού επισημαίνουν για το θέμα, ότι η απόφαση του ΕΟΠΥΥ δίνει τη δυνατότητα 400-600 εξετάσεων ανά μηχάνημα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να υπερκαλυφθεί. (Σχετικό ρεπορτάζHealthmag, εδώ).

Μάλιστα το συντονιστικό όργανο των παρόχων του ΕΟΠΥΥ είχε επισημάνει προεκλογικά κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων, ότι στο ανώτατο όριο του πλαφόν αυτού, το κόστος μπορεί να φτάσει τα 700 εκ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιο του κλειστού προϋπολογισμού. Με την ταυτόχρονη διατήρηση του clawback οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής θα έχουν διπλάσιο clawback του σημερινού.

2 σχόλια:

  1. ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΟΙ ΔΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΝ ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω απολυτως καταγγελια εδω και τωρα στον ΕΟΠΥΥ να δουμε πως θα γλυτωσουν απο την κατακραυγη του κοσμου!!! ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ...ΧΘΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή