Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Το σχέδιο για την εφαρμογή του θεσμού οικογενειακού γιατρού ετοιμάζει πυρετωδώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.
Στόχος στο σχέδιο που επεξεργάζεται ειδική ομάδα είναι να υπάρχει κάλυψη όλου του πληθυσμού, δεδομένου ότι σήμερα μόλις 1 στους 10 πολίτες έχει πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό.
Άλλωστε η καθολική εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού σε όλους τους πολίτες αποτελούσε σημαία της ΝΔ προεκλογικά. Εκτός αυτού όμως τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό της για τον οικογενειακό γιατρό στους δανειστές.
Γι αυτό και γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις αλλά και η αναζήτηση των απαραίτητων κονδυλίων.
Ταυτόχρονα μελετώνται όλες οι υπουργικές αποφάσεις που είχαν προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε αυτές να καταργηθούν δεδομένου ότι προκαλούν προβλήματα στην απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στους γιατρούς. Ενδεικτική η περίπτωση της τμηματικής εφαρμογής ρύθμισης με προτεραιότητα που είχε προωθήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο σύστημα αυτό τα νέα στελέχη του υπουργείου υγείας εντοπίζουν διακρίσεις σε βάρος των πολιτών καθώς όποιος είχε την τύχη να εντοπίσει ελεύθερο οικογενειακό γιατρό θα είχε και συντομότερη πρόσβαση σε ειδικό γιατρό. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Οικογενειακός Γιατρός: Νέο σύστημα παραπομπών με δόσεις! Ποιοι θα προηγούνται στις επισκέψεις»
Αυτό πάντως που θεωρείται βέβαιον, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, είναι πως ο “οικογενειακός γιατρός” δεν θα περιλαμβάνει το σύστημα του gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο για να επισκεφθεί κανείς ειδικό γιατρό θα πρέπει πρώτα να επισκεφθεί τον οικογενειακό του.
Αντιδράσεις για το gatekeeping
Ήδη άλλωστε από τότε που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση υπήρχαν αντιδράσεις από τους ιατρικούς κύκλους για την περιοριστική αυτή ρύθμιση, αφού σε μία χώρα με χιλιάδες εξειδικευμένους γιατρούς και λιγοστούς οικογενειακούς, ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Γι αυτό και μελετάται να υπάρχει παραπεμπτικό μόνο για την εισαγωγή σε νοσοκομείο, ώστε να περιορισθούν και οι άσκοπες επισκέψεις.
Πάντως και στη νέα κυβέρνηση το πρόβλημα με τον οικογενειακό γιατρό είναι τα κονδύλια για την πληωμή των ιδιωτών γιατρών. Ένα αγκάθι που υπήρχε και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από την άλλη και οι περιβόητες ΤΟΜΥ οι Τοπικές Μονάδες Υγείας συνεχίζουν να προκαλούν πονοκεφάλους, καθώς και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού και είναι λιγοστές σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο επειδή έχουν χρηματοδοτηθεί από ΕΣΠΑ φαίνεται ότι δνε μπορούν να κλείσουν. Γι αυτό και ετοιμάζεται νέο σχέδιο για την αξιοποίησή τους. Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες: Στο τέλος Σεπτεμβρίου το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ΤΟΜΥ! Όλα τα σενάρια”
Εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι πως όσοι έχουν προσληφθεί στις ΤΟΜΥ με μία απλή προκήρυξη δεν θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι αλλά είναι πιθανό να μοριοδοτηθούν.
Πώς γίνεται όταν ο χρΕΟΠΥΥ ανακοινώνει πλεονάσματα , να είναι πρόβλημα η πληρωμή των γιατρών? Όλα για......φάγωμα τα έχετε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλοι οι ειδικοι γιατροι,πλην ελαχιστων εξαιρεσεων μπορουν να κανουν γενικη ιατρικη πολυ καλυτερα και πολυ πιο αξιοπιστα απο τους ελλιπως και τουριστικως εκπαιδευθεντες γενικους ιατρους .Τοτε το προβλημα θα λυνοταν αμεσα προς οφελος των ασθενων .Εξαλλου στην κλινικη πραξη ,ο ασθενης εχει διαφορα ζητηματα τα οποια επιλυει ο κυριως θεραπων του χωρις να τον παραπεμπει συνεχως σε αλλες ειδικοτητες .
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δωσει σε ολους τους ιδιωτες γιατρους 50 επισκεψεις με αντιτιμο 5 ευρο, ετσι για να εξυπηρετουμε απο λιγο αλλα ολοι (αρα στο συνολο ...) συνανθρωπους μας που ειναι οικονομικα αδυναμοι. Στους υπολοιπους αποδειξη και να μαθουν να κουμανταρουν τα λεφτακια τους ..Ασ μη βγουνε και μια φορα το μηνα, ας φτιαξουν και κανα νυχι μονοι τους, ας στερηθουν και κανα ρουχαλακι τελευταιας μοδας ή εστω και ενα ταξιδακι το χρονο απο ολα τα αλλα που κανουν. ΠΑς μια βολτα και ειναι γεματα ολα. Ολοι το ιδιο και απο λιγο.... Συνθηκες υγιους ανταγωνισμου αλλα και κοινωνική ιατρική αναλογα των περιστασεων.
ΑπάντησηΔιαγραφή