Σελίδες

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Πρόστιμα σε νοσοκομεία για το κάπνισμα: “Δεν γίνεται χωρίς πρόστιμα, να λειτουργήσει ο νόμος”, λένε οι γιατροί

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος, ιατρικοί φορείς και εκπρόσωποι εργαζομένων στα νοσοκομεία, καταδικάζουν το κάπνισμα στους ευαίσθητους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και δηλώνουν ότι τα πρόστιμα είναι αναγκαία, προκειμένου επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος και στη χώρα μας, η οποία είναι ουραγός της Ευρώπης στην αντικαπνιστική κουλτούρα.

Σάλο προκάλεσε το ρεπορτάζ του iatropedia.gr για το πρώτο πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ, που επιβλήθηκε σε υπάλληλο, που κάπνιζε εντός του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”, παραβαίνοντας το αντικαπνιστικό νόμο του 2009, τον οποίο επικαιροποίησε με πρόσφατη εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, η γραμματέας συνελήφθη την ώρα που έσβηνε το τσιγάρο σε τασάκι μέσα στο γραφείο του Τμήματος Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Δείτε το έγγραφο που δημοσίευσε το iatropedia.gr 


Την είδηση επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της πενταμελούς ΕΙΝΑΠ του Γενικού Κρατικού Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”, κ. Ματίνα Παγώνη:

“ 'Οντως μια γραμματέας έσβηνε το τσιγάρο στο τασάκι. Η καταγγελία είχε γίνει από ασθενή και μπήκαν μέσα οι Επιθεωρητές του ΣΕΥΠ στο γραφείο και την είδαν που έσβηνε εκείνη την ώρα το τσιγάρο στο τασάκι. Βεβαίως αυτό δεν έπρεπε να γίνει, δεν έπρεπε η υπάλληλος να καπνίσει. Από κει και πέρα όλοι θα προσπαθήσουν να προσαρμοστούν στον νόμο”.

Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ): “Δεν υπάρχει τρόπος χωρίς πρόστιμα να λειτουργήσει ο νόμος”

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος,τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι τα πρόστιμα είναι – δυστυχώς – μονόδρομος:

“Αναπόφευκτα μετά από τόσα χρόνια μη εφαρμογής ενός νόμου, θα πρέπει να υποβληθούν πρόστιμα. Και το πρώτο πρόστιμο πάντα αποτελεί είδηση. Εδώ που έχουμε φτάσει τα πρόστιμα είναι αναγκαία. 'Οπως θα είδατε στις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η πρώτη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ήταν το 1856. Με Βασιλικό διάταγμα του Όθωνα και υπογραφή της αντιβασιλέως Αμαλίας. Ήμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης -ή ίσως στις δύο ελάχιστες εξαιρέσεις- που γίνεται τέτοια καταστρατήγηση και τέτοια καταπάτηση αυτού του νόμου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να λειτουργήσει αυτός ο νόμος εκτός από τα πρόστιμα, ή μάλλον δεν υπάρχει τρόπος χωρίς πρόστιμα να λειτουργήσει ο νόμος”

'Οσο για το κάπνισμα στα νοσηλευτικά ιδρύματα; Ο κ. Εξαδάκτυλος σχολιάζει:

“Το κάπνισμα στα νοσοκομεία δεν είναι αποδεκτό από κανέναν. Δεν είναι αποδεκτό, δεν έχω πραγματικά κάτι άλλο να πω... απλά δεν είναι αποδεκτό. Είναι αδικαιολόγητο. Γραμματέας σε γραφείο λοιμώξεων, απαράδεκτο! Οι άνθρωποι που εργαζόμαστε με ασθενείς και σε νοσοκομεία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν είμαστε, απαγορεύεται σ'αυτούς τους χώρους να καπνίζουμε”.
Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”: “Χρειάζεται χρόνος”

Σχολιάζοντας το γεγονός η πρόεδρος της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ του Γενικού Κρατικού Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” κ. Ματίνα Παγώνη, υποστηρίζει ότι χρειάζεται χρόνος προσαρμογής.

“Από τη στιγμή που υπάρχει νομοθεσία και εφαρμόζεται. βεβαίως να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία. 'Ισως προς το παρόν τώρα στην αρχή, να υπάρξουν κάποιες τέτοιες περιπτώσεις . Εμείς καταδικάζουμε τα γεγονότα αυτά, και πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε και να σταματήσουμε το κάπνισμα. Όπως γνωρίζουμε άλλωστε και σαν γιατροί, το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου και για καρκίνους και για καρδιαγγειακά νοσήματα και για πολλά άλλα νοσήματα. Επομένως καλό θα κάνει σε όλους”
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ): “Σεβόμαστε τον καπνιστή, αλλά όχι μέσα στα νοσοκομεία”

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης,δηλώνει στο iatropedia.gr, ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του θα αντιμετωπίσει το θέμα με υψηλό αίσθημα ευθύνης:

“Δεν μπορεί κάποιος, ιδιαίτερα λειτουργός της υγείας, σε υγειονομικό χώρο κι ενώ ο νόμος είναι συγκεκριμένος, να πράττει κάτι τέτοιο. Άρα ορθά έπραξαν οι Επιθεωρητές και θα πρέπει επιτέλους και η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη. Είμαι υπέρ του μείνουν τα παιδιά μας υγιή και να γίνουν αυριανοί ενήλικες χωρίς προβλήματα στην υγεία τους. Αυτό το σκεπτικό θα μας κάνει να είμαστε και πραγματικοί λειτουργοί και προφανώς υπερασπιστές του νόμου, που θα πρέπει να τον σεβαστούν όλοι. Θα πρέπει να γίνουν πολλά, θα πρέπει να γίνει ένας επικοινωνιακός προγραμματισμός αλλά και συγχρόνως όλοι να σέβονται όλους. Σ' αυτό το επίπεδο θα δράσει και η Περιφέρεια με βάση τις αρμοδιότητές της. Σε ο,τι αφορά τη δημόσια υγεία, θα έχουμε μια υψηλή αίσθηση ευθύνης”, καταλήγει ο κ. Γιώργος Πατούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου