Σελίδες

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

ΙΣΘ – Παρουσίασε έρευνα στον πρωθυπουργό: 7 στους 10 είναι δυσαρεστημένοι από τη Δημ. Υγεία

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Διαχρονική απογοήτευση εκφράζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, σε έρευνα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην συμπρωτεύουσα. Οι 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη Δημόσια Υγεία, ενώ στην πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, δηλαδή στις ηλικίες 55 με 65 ετών, η δυσαρέσκεια αγγίζει σχεδόν το 80%.

Τα παραπάνω αποτελέσματα κατέδειξε έρευνα της εταιρείας “to the point” που διεξήχθη πριν από λίγο καιρό για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). 'Ερευνα την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Νικόλαος Νίτσας στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Στην ίδια έρευνα εμφανίζονται τα εξής στοιχεία:

Το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει χειροτερέψει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας,
Η πλειονότητα των ασθενών επισκέπτεται ιδιωτικά ιατρεία, μετά νοσοκομεία και μετά συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΠΥ
Η επίσκεψη στα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ είναι πολύ χαμηλή, καθώς δεν δόθηκε έμφαση στην αξιοποίηση και χρηματοδότηση αυτών των δομών.
Μόνο το 1/4 του πληθυσμού, δεν επισκέπτεται κάποιον ιδιώτη γιατρό ενώ όσοι τον προτιμούν βασίζονται στην γνώμη γνωστών και φίλων για το πρόσωπο που θα επιλέξουν.
Σε ό,τι αφορά το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών η πλειονότητα πιστεύει ότι έχει αυξηθεί και 9% μόνο θεωρεί ότι έχει ελαττωθεί. Αυτό, ωστόσο, κατά την άποψη του κ. Νίτσα, έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση των τιμών των ιατρικών επισκέψεων και συμβαίνει γιατί με έμμεσους τρόπους αυξήθηκε το κόστος των υπηρεσιών υγείας μέσω ΕΟΠΠΥ εξαιτίας της αύξησης της συμμετοχής από τη συνταγογράφηση, του πλαφόν με τα γενόσημα φάρμακα ή του πλαφόν για τη φαρμακευτική δαπάνη του ασθενή.


Οι προτάσεις του προέδρου του ΙΣΘ προς τον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος ΙΣΘ κ. Νίκος Νίτσας κατάθεσε προτάσεις και υπόμνημα στον πρωθυπουργό, στο οποίο περιγράφεται με αριθμούς, η κατάσταση που επικρατεί στα 10 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στα 18 ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στα3.600 ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια, για τα 8.700 μέλη του ΙΣΘ.

Ο κ. Νίτσας τόνισε, επίσης, ότι οι κτιριακές υποδομές των νοσοκομείων χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και βελτιώσεις λόγων παλαιότητας. Παράλληλα έκανε λόγο για υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο-πρότυπο «Παπαγεωργίου», για τη μετανάστευση χιλιάδων γιατρών στο εξωτερικό, για καλύτερες εργασιακές συνθήκες στο ΕΣΥ και για την άμεση μεταφορά της έδρας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στην πόλη όπου ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης ζήτησε να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι αυθαιρεσίες του ΕΟΠΥΥ και να αποσυρθεί το μέτρο του clawback.

Τέλος ο κ. Νίτσας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια κατασπαταλήθηκαν χρήματα των ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θνησιγενών και αναποτελεσματικών δομών Π.Φ.Υ. δημοσίου χαρακτήρα (ΤΟΜΥ). Πρότεινε σύζευξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να ανοίξουν προγράμματα χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα των γιατρών, ενισχύοντας νέες δράσεις τους (πολυϊατρεία ΠΦΥ, μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σταθμούς προληπτικού ελέγχου, εργαστήρια, καινοτόμες δράσεις υγείας κλπ.).
Νίκος Νίτσας: «Υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα της περίθαλψης και τις καταθέσαμε στον πρωθυπουργό»

Στην ομιλία του, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Νίτσας επεσήμανε χαρακτηριστικά:

"Η αναγκαιότητα για ένα ολοκληρωμένο σύστημα Π.Φ.Υ. στη χώρα μας είναι αδήριτη. Δυστυχώς την τελευταία τετραετία επιχειρήθηκε με τρόπο στρεβλό η εφαρμογή κρατικής Π.Φ.Υ. με ίδρυση δημοσίων δομών ΤΟΜΥ κατασπαταλώντας χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που θα μπορούσε να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες δημόσιες δομές Π.Φ.Υ. (Κέντρα Υγείας-Ιατρεία πρώην ΙΚΑ). Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στο σύστημα και αρνήθηκαν να το στελεχώσουν καθώς οι εργασιακές συνθήκες και οι αμοιβές ήταν εξευτελιστικές.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη, αναντίστοιχα μεγάλος και γραφειοκρατικός σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Με υπέρογκα λειτουργικά έξοδα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού για δημόσια υγεία ευρωπαϊκού επιπέδου. Ως μοναδικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας οδηγείται εύκολα σε αυθαιρεσίες και εκβιαστικές συμπεριφορές.

Οι αμοιβές των συμβεβλημένων γιατρών είναι πολύ χαμηλές και η λειτουργία των εργαστηρίων καθίσταται απαγορευτική λόγω του clawback, το οποίο πρέπει να καταργηθεί”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΘ
Η παρουσία του ΙΣΘ στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης

Φέτος ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στη ΔΕΘ με καμπάνιες ενημέρωσης, με το #δεν_καπνιΖΩ, το #εμβολιαΖΩ κι άλλες δράσεις πρόληψης, ζωής και υγείας.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά φέτος ο Ι.Σ.Θ. συμμετέχει ενεργά στην 84η Δ.Ε.Θ. με την «Εκστρατεία Ζωής» όπως ονομάζει την προσπάθεια αυτή, η οποία έχει τους εξής στόχους:

• Επιμόρφωση σε θέματα πρόληψης «Η πρόληψη σωΖΕΙ»

• Ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη σοβαρών χρόνιων παθήσεων

• Ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα των εμβολίων «ΕμβολιάΖΩ»

• Ενημέρωση σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος και όλων των καπνικών προϊόντων «Δεν καπνίΖΩ»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έχει προσκαλέσει ήδη τον πρωθυπουργό στο stand του συλλόγου, ώστε να ενισχύσει με την παρουσία του τις άοκνες προσπάθειες του επιστημονικού κόσμου στη βελτίωση της ζωής των πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου