Σελίδες

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για το Φάρμακο


Μια «γεύση» από όσα πρόκειται να ανακοινώσει για την Υγεία στην ομιλία του στη 84η ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά τα εγκαίνια της νέας μονάδας του Ομίλου Pharmathen στη Ροδόπη.

«Εκπλήξεις» για τη φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να περιέχει η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, βάσει των όσων ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της μονάδας Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης (LAI) του Ομίλου Pharmathen στις Σάπες της Ροδόπης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην πολιτική ενίσχυσης των επενδύσεων που προωθεί η κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση εταιρειών που εστιάζουν στην έρευνα και ανάπτυξη. «Η Ελλάδα χρειάζεται εταιρείες σαν και αυτή [Pharmathen], για λόγους ουσίας, γιατί αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως για αυτό το λόγο στα εγκαίνια παραβρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως «κλάδο αιχμής της ελληνικής οικονομίας» και αναγνωρίζοντας τη σημασία της προανήγγειλε ανακοινώσεις που θα ενδιαφέρουν τον κλάδο από τον Πρωθυπουργό.

«Θα έχει εκπλήξεις για τον κλάδο ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ», περιορίστηκε να αναφέρει από το βήμα της εκδήλωσης ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πρόσθεσε, δε, πως το επόμενο διάστημα «θα υπάρξουν κι άλλες ανακοινώσεις για μεγάλες επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στο R&D στην Ελλάδα».

Τι θα πει ο Πρωθυπουργός

Οι αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη στις Σάπες προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση του μέτρου σύνδεσης των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες και στην έρευνα γενικότερα, πιθανόν και των παραγωγικών επενδύσεων με ελάφρυνση του clawback που επιβαρύνουν σημαντικά τον κλάδο του Φαρμάκου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, το μέτρο θα εισαχθεί και στον Αναπτυξιακό Νόμο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Για την αγορά, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι θετική. Δεν είναι όμως επαρκής. Το clawback εκτιμάται πως φέτος θα εκτιναχθεί γύρω στο 1,1 δισ. ευρώ (πάνω από 700 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και πλέον των 300 εκατ. ευρώ για το νοσοκομειακό φάρμακο). Η όποια αφαίρεση λοιπόν ποσού από τις εταιρείες (στην προκειμένη ποσά αντίστοιχα των επενδύσεων σε κλινικές έρευνες και παραγωγικές επενδύσεις) είναι σίγουρα καλοδεχούμενη, αλλά δεν σώζει την παρτίδα. Στην πράξη, «ανάσα» στη δαπάνη μπορεί να δώσει μόνο η αύξηση της, όπως ξεκαθαρίζουν παράγοντες της αγοράς. Επιπλέον, πριν τη θεσμοθέτηση του μέτρου θα πρέπει να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα.

Βασικά ερωτήματα είναι πως προσδιορίζεις την παραγωγική δαπάνη και ποιες (άραγε όλες) κλινικές μελέτες αφορά. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, οι δαπάνες που εξαιρέθηκαν ήταν κυρίως για το R&D και τις επενδύσεις στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αλλαγές στο σύστημα παρακολούθησης, για την καταπολέμηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Στην Ελλάδα, που η υπέρβαση της δαπάνης έχεις εκτιναχθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει άραγε να δει το θέμα πιο διευρυμένα; Θα υπάρχει πιθανό θέμα συμμόρφωσης με την κοινοτική νομοθεσία; Μέχρι την κατάθεση και ψήφιση του μέτρου, αλλά και την έκδοση των εφαρμοστικών ΚΥΑ, βέβαια, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, όμως, τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν και ο κίνδυνος σημαντικών καθυστερήσεων στην εισαγωγή στην αγορά νέων θεραπειών, που αναμένουν οι ασθενείς είναι ορατός. Μήπως, λοιπόν, θα πρέπει τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας να στρέψουν το βλέμμα και προς αυτή την κατεύθυνση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου