Σελίδες

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «πυλώνας» για ολόκληρο το σύστημα υγείας



Τι ειπώθηκε στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης

thebest.gr

Η χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο ιατρικός τουρισμός και οι ψηφιακές υπηρεσίες στην «υπηρεσία» των υπηρεσιών υγείας ήταν οι βασικές παράμετροι που απασχόλησαν τη συνεδρία με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις στον τομέα της Υγείας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο (21/9) στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις 19,20,21 Σεπτεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι κομβικής σημασίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γενικότερα. Πλήθος ερευνών, αλλά και εμπειρικές παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν ότι η προσιτή και αποτελεσματική πρόσβαση βελτιώνουν το επίπεδο υγείας των πολιτών, αλλά και την αποδοτικότητα όλου του συστήματος υγείας μιας χώρας» τόνισε ο Ιωάννης Καρβέλης Διοικητής 6ης ΥΠΕ και πρόσθεσε:. «Οι αναπτυγμένες χώρες δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων ΠΦΥ για τη διατήρηση του και επιπλέον βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών».

Παρατήρησε όμως ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις είχαν ως κεντρικό στόχο την μείωση και ανορθολογισμό των δαπανών και δευτερευόντος την ανάπτυξη ισχυρούς και πλήρους ΠΦΥ.

Καταλήγοντας ο κ. Καρβέλης τόνισε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο με σκοπό την ενίσχυση της ΠΦΥ γιατί αυτό –όπως είπε- θα δώσει λύσεις στην μεγάλη επισκεψιμότητα που παρατηρείται και στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων»

Μέσω Skype παρενέβη ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία που αφορούν τον ιατρικό τουρισμό. Όπως ανέφερε γίνονται σταθερά βήματα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού είτε μέσω των ομογενών που βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε μέσω αδελφοποιήσεων με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόσθεσε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες που παρουσιάζουν ζήτηση είναι κυρίως εμφυτεύματα, πλαστικές επεμβάσεις, ορθοπεδικές και εξωσωματική γονιμοποίηση.

Συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας κατέθεσε στη συζήτηση ο Γιώργος Γιαννόπουλος πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείαςκα π. Διοικητής 6ης ΥΠΕ. Μεταξύ άλλων μίλησε για ενίσχυση capacity δημόσιου τομέα και πρότεινε υπηρεσίες ΠΦΥ, οδοντιατρικής φροντίδας και αποκατάστασης, απόλυτη αύξηση του προσωπικού (ιατρικού και μη), αλλά και βελτίωση των αναλογιών σε οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές (2500 -3000 άτομα), βελτίωση του ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού, ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τις ΤοΜΥ (300 ακόμα στα αστικά κέντρα), εγγραφή πληθυσμού σε οικογενειακό γιατρό και σχεδιασμένη πολιτική συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Συνεχίζοντας η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου παρατήρησε ότι υπάρχει ένδεια γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κάτι που δεν βοηθάει ουσιαστικά στην ενίσχυση του συστήματος. επεσήμανε την ανάγκη τροποποίησης του υγειονομικού μοντέλου και πρότεινε διασύνδεση δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, την ανάπτυξη δικτύου οργανωμένων υπηρεσιών με ραντεβού, επείγοντα περιστατικά σε Πολυϊατρεία, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τη λειτουργία επιχειρησιακών κέντρων τηλεϊατρικής για απομακρυσμένες περιοχές

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να είναι διακριτοί ρόλοι μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο των οποίων να εισέρχονται στα νοσοκομεία μόνον όσοι έχουν παραπεμπτικά, με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά.

Η κ. Μαστοράκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γενόσημα, για τα οποία μίλησε εκτενώς ο Κλεομένης Μπάρλος Πρόεδρος της CBL για να εξηγήσει ότι υπάρχει μεγάλη παρανόηση, τουλάχιστον για το ελληνικό γενόσημο.

Όπως είπε, μετά τα πετρελαιοειδή, τα φάρμακα ο δεύτερος εξαγωγικός κλάδος στην Ελλάδα που πέτυχε αύξηση 31% το 2018. Σύμφωνα με τον κ. Μπάρλο οι εξαγωγές γίνονται κυρίως προς την Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία . «Το 70% της παραγωγής μας εξάγεται στις ΗΠΑ. Εκεί δεν εισάγουν τα λάθος γενόσημα. Για να πουλήσετε γενόσημα στην Αμερική θα ελεγχθείτε από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαρλος.

Ο Αναστάσιος Τάγαρης, Μηχανικός Ιατρικής Πληροφορικής, PhD, Αντιπρόεδρος HL7 Hellas, τ. Πρόεδρος Δ.Σ & Δ/νων Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. αναφέρθηκε στις εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας (e-Health) στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επεσήμανε ότι απαιτείται εθνικό σύστημα διαλειτουργικότητας των συστημάτων, που θα χρησιμεύει και στις ηλεκτρονικές λειτουργίες των συστημάτων υγείας.

Περιέγραψε πως θα μπορούσε να γίνεται ταυτοποίηση για την παροχή υπηρεσιών υγείας με βάση το ΑΜΚΑ είτε μέσω του κινητού ή μέσω κάρτας. Εφόσον υπάρξει διασύνδεση συστημάτων για να εκδοθεί ή να εκτελεστεί μία συνταγή θα πρέπει ο πχ ο γιατρός να «ξεκλειδώσει» το πεδίο με τον κωδικό που θα του δώσει ο ασθενής. Ιδιαίτερα τόνισε ότι με την εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών οι δημόσιες δαπάνες στην υγεία μειώνονται κατά 5%, δηλαδή κατά 350 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η Βιβή Κατσούλη, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Project Manager VIDAVO αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που εφαρμόζει η Vodafone στον τομέα της υγείας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Όπως η ίδια ανέφερε από το 2008, που υλοποιείται το πρόγραμμα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 46.600 εξετάσεις , εκ των οποίων το 15% βρέθηκε ότι θα πρέπει να ελέγχει πιο συστηματικά την υγεία του, ενώ το 1% βρισκόταν σε κίνδυνο.

Ανοικτή και έτοιμη να αναλάβει δομές υγείας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόνισε στην παρέμβασή του ο Χαράλαμπος Μπονάνος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας, ο οποίος έχοντας υπηρετήσει σε διοικητικές θέσεις του δημόσιου τομέα υγείας εστίασε σε σημαντικά προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται. Σχολίασε το γεγονός ότι στο Κέντρο Αποκατάστασης -μια δωρεά 2 εκατ ευρώ – δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, καθώς λειτουργούν μόλις 7 από τα 25 κρεβάτια στο ΠΠΝΠ. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζουν οι ΜΕΘ, αφού από τα 750 κρεβάτια που υπάρχουν πανελλαδικά, τα 150 δεν χρησιμοποιούνται. Ο ίδιος κατέληξε με το μείζον πρόβλημα κάλυψης των εφημεριών. Τόνισε την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά των περιφερειακών νοσοκομείων, αντί να μετακινούνται οι γιατροί. «Δεν είναι ο γιατρός γυρολόγος για κάλυψη εφημεριών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπονάνος.

Η Μαρία Κιούρτη, Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών Εφετείου Πατρών περιέγραψε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας για τα μικρά νοσοκομεία. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ηλείας, όπου εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού, κατά την υλοποίηση του οποίου βρέθηκε ότι το 40% του γυναικείου πληθυσμού δεν είχε συστηματική επαφή με υγειονομικές υπηρεσίες για είκοσι χρόνια.

Την συνεδρία συντόνισε η Μαρία Τσιρώνη, Καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου