Σελίδες

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Εμβολιασμός, έγκαιρη αγωγή, τα όπλα έναντι της γρίπης


Ενας άκρως επικίνδυνος συνδυασμός, αμέλειας του εμβολιασμού και υποεκτίμησης των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην αναζήτηση της ιατρικής βοήθειας, τη διάγνωση και τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής, «γεμίζει» κάθε χρόνο κατά τους χειμερινούς μήνες τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με ασθενείς με γρίπη. Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν επισήμως 374 ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, ενώ υπήρξε μέρα που νοσηλεύονταν ταυτόχρονα σε εντατική 122 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, χθες, ο καθηγητής εντατικολογίας του τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ κ. Παύλος Μυριανθέας σε επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις - πρόληψη, μύθοι και αλήθειες», από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ λόγω γρίπης, ποσοστό που ξεπερνά το 75% ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Με βάση τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, η εμβολιαστική κάλυψη των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λόγω γρίπης είναι μόλις στο 13% (μέσος όρος).

Ενας στους τρεις νοσηλευόμενους (32,8%) σε ΜΕΘ λόγω γρίπης, διαγνώστηκε με τη νόσο και ξεκίνησε αγωγή εντός της μονάδας (είχαν εισαχθεί για άλλο λόγο και με άλλη διάγνωση). Παρά τις συστάσεις των ειδικών για άμεση χορήγηση αντιιικής αγωγής εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι ασθενείς αυτοί είχαν μείνει χωρίς διάγνωση και χωρίς ειδική θεραπεία, ενώ είχαν συμπτώματα γρίπης κατά μέσον όρο πέντε ημέρες πριν από την εισαγωγή τους στη ΜΕΘ. Εγκαιρη –εντός 48ώρου από την έναρξη των συμπτωμάτων– αγωγή είχε λάβει μόλις το 11,5% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λόγω γρίπης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Μ.Α. Δημόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα θέματα Υγείας, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης. Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν σε επίκαιρα θέματα δημόσιας υγείας, εστιάζοντας στην ανάγκη ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι σοβαρών απειλών όπως είναι η γρίπη και η ιλαρά και συστήνοντας εγρήγορση έναντι νοσημάτων που μπορεί σήμερα να μην απασχολούν ιδιαίτερα τη χώρα μας αλλά δεν αποκλείεται να προκαλέσουν επιδημίες στο μέλλον. «Οσο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής χειροτερεύει τόσο θα επηρεάζονται και οι πιo βόρειες χώρες από λοιμώδη νοσήματα που τώρα ταλαιπωρούν το νότιο ημισφαίριο», σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις επιδημίες ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική και τον δάγκειο ιό – έναν παλιό γνώριμο για την Αττική όπου το 1927 προκάλεσε επιδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου