Σελίδες

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Διαγνωστικά Κέντρα: Συνάντηση με Μητσοτάκη -Λύσεις ή κινητοποιήσεις



Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός - Healthpharma.gr

Λύσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδιώκει το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας την ερχόμενη εβδομάδα μετά την «άκαρπη» -όπως την χαρακτηρίζουν- πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για το μείζον ζήτημα μείωσης των αναγκαστικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να πληρώνουν τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια.

Το Συντονιστικό Όργανο δηλώνει πως εμμένει στις θέσεις του, προειδοποιώντας για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις εφόσον δεν δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα του κλάδου. Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να συναντηθούν με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα προγραμματίζουν Συνέντευξη Τύπου για να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους.

Εφόσον δεν υπάρξουν επαρκείς και άμεσες δεσμεύσεις δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιήσει τα διαγνωστικά τον περασμένο Ιούνιο και Μάιο.

Οι ιδιαιτερότητες της προηγούμενης χρονικής προεκλογικής περιόδου και η ανάληψη της νέας κυβέρνησης λειτούργησαν ως αντίβαρο στις πιέσεις. Ωστόσο, πλέον δηλώνουν πως «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» ζητώντας επιτακτικά απαντήσεις.

Κατάργηση του clawback

Σήμερα, με νεότερη επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, ο ΙΣΑ ζητά την άμεση κατάργηση του clawback και την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για ρύθμιση των οφειλών του clawback προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΙΣΑ « τα τελευταία έτη οι ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παρά το γεγονός ότι στήριξαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τους Έλληνες πολίτες, υφίστανται αυτόματες περικοπές (clawback). Και αυτό παρόλο ότι οι τιμές των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων παραμένουν κάτω από το επίπεδο εκείνων του 1991».

Ο ΙΣΑ ζητά να είναι άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας, ο σχεδιασμός για την κατάργηση του clawback με ενίσχυση κατ΄ αρχάς του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, για το έτος 2019.

Παράλληλα ο ΙΣΑ έστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, με την οποία ζητά την κατά προτεραιότητα έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση των οφειλών των παρόχων-ιατρών και ιατρικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ προς τον ΕΟΠΥΥ.

«Εκφράζουμε την αγωνία των συναδέλφων μας που συμβληθέντες με τον ΕΟΠΥΥ παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Έλληνες πολίτες με αυταπάρνηση και έχουν σήμερα συσσωρευμένες οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ »,αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΙΣΑ.

Ληστρική πολιτική…

Μέχρι στιγμής, από την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Συντονιστικού Οργάνου Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια δεν έχει υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών επεσήμαναν τα λάθη της «ληστρικής πολιτικής» που ακολουθήθηκε όλο αυτό το διάστημα, επισημαίνοντας τη δραματική επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους από τα διαγνωστικά και εργαστήρια, ο κλάδος καταγράφει ζημίες. Αυτές κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45%. Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες ήρθαν ως αντίδραση στο “χαράτσι” του clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Δηλαδή το ύψος των αναγκαστικών επιστροφών που καλείται να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας προκειμένου να καλυφθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Μόνο για το 2018, το ύψος της υπέρβασης σε σχέση με το πλαφόν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που καλούνται να πληρώσουν τα διαγνωστικά και τα εργαστήρια φτάνουν τα 110 εκατ. ευρώ. Παράλληλα επιβαρύνονται με αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate). Oι δύο μηχανισμοί, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, μπήκαν σε εφαρμογή το 2013 και θα κρατούσαν υποτίθεται για δύο με τρία χρόνια. Με την προηγούμενη όμως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκαν μέχρι και το 2022.

«Η καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα οδήγησε στην διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αλλά και στην οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας» όπως έχει επισημάνει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης. Τονίζοντας μάλιστα πως «Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμιστεί δραματικά. Ενώ ο ιατρικός κόσμος μαστίζεται από την ανεργία και παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς. Πιστεύουμε ότι ανοίγει πλέον μια νέα σελίδα και όλοι μαζί θα συνεργαστούμε για το καλό του ασθενή και της δημόσιας υγείας».

Ειδικότερα, στα αιτήματα του κλάδου, όπως έχουν κατατεθεί προς τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια περιλαμβάνονται οι:

• Συμβάσεις οικογενειακών Ιατρών των Κλινικοεργαστηριακών και των Εργαστηρίων

• Ρύθμιση για 120 δόσεις για clawback παλαιών και νέων οφειλών. Νέα τιμολόγηση ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων

• Ξεχωριστός κωδικός πληρωμής νέων εξετάσεων

• Κατάργηση clawback

• Κεντρικό μηνιαίο πλαφόν

• Ενίσχυση περαιτέρω προϋπολογισμού 2019 και 2020

• Ενιαίο Τιμολόγιο Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με ίδιους κανόνες πληρωμής

• Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων

• Πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών

• Αγορά ιατρικών μηχανημάτων και αντιδραστηρίων με ΦΠΑ 6% όπως και στα φάρμακα

• Ενίσχυση ΕΟΠΥΥ από φόρους αλκοόλ-κάπνισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου