Σελίδες

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Σαράντα διαγραφές από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών γιατί δεν πλήρωναν



Μακρυγένη Ελευθερία

Ανάμεσά τους και ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος

Thebest.gr

Σαράντα διαγραφές γιατρών έγιναν από το Μητρώο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, από το τέλος του 2018 ως τις αρχές του 2019, για μη καταβολή ετήσιας δήλωσης για το αν και πού εξακολουθούν να εργάζονται, καθώς και για μη καταβολή της ετήσιας συνδρομής στον Σύλλογο. Αυτό αναφέρει στο thebest.gr η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, ερωτηθείσα σχετικά και με αφορμή τη διαγραφή, στο πλαίσιο αυτό, και του πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου.

Όπως αναφέρει η κ. Μαστοράκου η διαγραφή δεν αφορούσε μόνο τον κ. Γιαννόπουλο, αλλά 40 συνολικά γιατρούς και έγινε στο πλαίσιο του νόμου του Υπ . Υγείας, την περίοδο που ο κ. Γιαννόπουλος ήταν Γ.Γ. του. Ο νόμος 4518, του Ιανουαρίου του 2018, προβλέπει τη διαγραφή ή την παραπομπή στο πειθαρχικό, των γιατρών που για πάνω από τρία χρόνια δεν καταθέτουν στον Ιατρικό Σύλλογο που ανήκουν, την ετήσια δήλωση για την εργασιακή τους κατάσταση ή μεταβολή και την ετήσια συνδρομή. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, έχει επιλέξει το μέτρο της διαγραφής και όχι την παραπομπή σε πειθαρχική διαδικασία. Το κόστος της ετήσιας συνδρομής για τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών ανέρχεται στα 80 ευρώ συν 20 ευρώ υπέρ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Σύνολο 100 ευρώ. 

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τονίζει πως όλα τα μέλη είχαν ενημερωθεί γραπτώς και μάλιστα με απόδειξη παραλαβής και πως τους είχαν αποσταλεί πολλές προειδοποιήσεις, υπενθυμίσεις, ακόμα και ενημέρωση για το πότε το ΔΣ θα συνεδριάσει επί του θέματος, μια και ο νόμος προβλέπει σχετική διαδικασία επ΄αυτού.

Οι 40 διαγραφέντες είναι και ιδιώτες και του δημοσίου τομέα και περίπου 20 εξ αυτών αφορούν περιπτώσεις γιατρών, οι οποίοι έχουν φύγει για εργασία στο εξωτερικό και δεν έχουν ενημερώσει τον Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με την Πρόεδρο. Μιλώντας ευρύτερα για τη μη καταβολή της ετήσιας συνδρομής η κ. Μαστοράκου διαπιστώνει ότι «αυτοί που παραλείπουν κυρίως την καταβολή της ετήσιας συνδρομής είναι οι γιατροί του δημοσίου, με το αιτιολογικό ότι δεν τους προσφέρει κάτι ο σύλλογος. Είχαμε τρανταχτές περιπτώσεις γιατρών του δημοσίου οι οποίοι αρνούνταν να πληρώσουν. Βέβαια, στο επιχείρημά τους μπορεί να απαντήσει κανείς ότι πρόκειται για μια νομοθεσία που αφορά όλες τις χώρες του κόσμου. Στο εξωτερικό αν δεν κάνεις αίτηση εγγραφής ή γνωστοποίηση της εργασιακής σου κατάστασης και δεν πληρώσεις συνδρομή, πχ στον Σύλλογο της Αγγλίας, μέσα σε δύο μέρες σε διέγραψε, δεν περιμένει τρία χρόνια».

Όταν ένας γιατρός διαγραφεί από τον Ιατρικό Σύλλογο δεν μπορεί να ασκεί το επάγγελμα και να εξετάζει ή να συνταγογραφεί εξηγεί και μάλιστα η σχετική απόφαση κοινοποιείται εκεί που εργάζεται, (νοσοκομείο ή όπου αλλού ) στην Εφορία, στην ΗΔΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ. «Έχει συμβεί στο παρελθόν η Εφορία να κάνει έφοδο σε ιατρείο, στην Πάτρα και να έχει βάλει φραγή και πρόστιμο».

«Ο Σύλλογος της Πάτρας είναι ένας ενεργότατος Σύλλογος. Ξενυχτούν άνθρωποι για να βρουν διατάξεις, του νόμους συνταγογράφησης κλπ, στέλνει τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα newsletter για τις θέσεις εργασίας, τα συνέδρια κλπ», υπογραμμίζει.

Προσθέτει δε, ότι υπάρχει πρόβλεψη και διαβάθμιση ως προς το ύψος της οικονομικής καταβολής στον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας. Π.χ έχει υπάρξει απαλλαγή για γιατρούς που δεν εργάστηκαν για λόγους υγείας. Οι άνεργοι επίσης απαλλάσσονται από την ετήσια συνδρομή , νέοι γιατροί από τον νόμο επίσης απαλλάσσονται για τον πρώτο χρόνο, της συνδρομής, ενώ οι νέοι γιατροί την πρώτη πενταετία πληρώνουν 60 ευρώ.

Η κ. Μαστοράκου αναδεικνύει και μια άλλη παράμετρο που προκύπτει από αυτού του είδους την ασυνέπεια. «Υπάρχουν περιπτώσεις γιατρών που εγκαταλείπουν τη χώρα και φεύγουν στο εξωτερικό και δεν ενημερώνουν τον Σύλλογο, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να αναγκάζεται να καταβάλλει για αρκετά μέλη του τα 20 ευρώ για κάθε έναν, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο δημιουργώντας μας ταμειακό έλλειμμα. Οι 20 από τους 40 διαγραφέντες αποδεικνύεται ότι δεν ενδιαφέρθηκαν γιατί ήταν στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου