Σελίδες

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

«Ο εχθρός είναι ο καπνός – Όχι ο καπνιστής!» : Οι 4 άξονες του αντικαπνιστικού νόμου

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Μετά από 10 χρόνια και 11 νομοθετήματα, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος γίνεται πραγματικότητα και στη χώρα μας.

Η παρουσίαση της ενημερωτικής εκστρατείας που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου έγινε σήμερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"

"Οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η Διοίκηση αδράνησε, αλλά κυρίως η κοινωνία ανέχθηκε" τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της επίσημης πρώτης της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου που προστατεύει τους παθητικούς καπνιστές στην Ελλάδα.

Ενός νόμου που φαίνεται ότι για πρώτη φορά υπάρχει η βούληση να εφαρμοστεί. Πρόκειται, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια "εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού της καθημερινότητάς μας, αλλά και μια άσκηση αλληλοσεβασμού, που τελικά ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή". Ο στόχος είναι ένας: Η μείωση του καπνίσματος κατά 30% μέχρι το 2025, κάτι που αποτελεί στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).


Όμως για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται κοινωνική συναίνεση, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:

"Δε θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε. Γιατί όλοι μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει! Κι αυτό είναι η Υγεία! Απευθύνουμε σήμερα μια ανοικτή πρόσκληση για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας. Για έναν εθνικό στόχο Υγείας. Για μια καλύτερη ζωή για όλους μας. Και με αυτά τα λόγια, καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε σε αυτή τη συμμαχία υγείας και ζωής".

Οι 4 άξονες του αντικαπνιστικού νόμου:

1. Η προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω.

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: "Πρέπει να διαμορφωθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, μια μη καπνιστική, αντικαπνιστική κουλτούρα. Με έμφαση στην πρόληψη, ώστε να αποτραπεί η έναρξη αυτής της κακής συνήθειας και μάλιστα σε μικρές ηλικίες. Με άλλα λόγια, όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου, το κάπνισμα πρέπει να θεωρηθεί και εδώ ξεπερασμένο. Να τεθεί, με άλλα λόγια, «εκτός μόδας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

2. Η προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εστίαση, καθώς, όπως επεσήμανε πρωθυπουργός, "Δικαίωμα δεν έχει μόνο ο πελάτης. Αυτός, στο κάτω-κάτω τη γραφής, μπορεί να επιλέξει να φύγει από το κατάστημα και να διαλέξει κάποιο άλλο. Την ίδια δυνατότητα δεν έχει ο εργαζόμενος. Ο νόμος έρχεται, λοιπόν, να προστατεύσει πρωτίστως τους εργαζόμενους στα καταστήματα που υποχρεώνονται μέχρι σήμερα, χωρίς να έχουν επιλογή, να πολιορκούνται από τον καπνό για πολλές ώρες".

3. Η υποστήριξη στη διακοπή του καπνίσματος

Η πολιτεία θα παρέχει ενεργή υποστήριξη σε όσους πάρουν την απόφαση να θωρακίσουν οι ίδιοι την υγεία τους. Τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος θα αυξηθούν σημαντικά σε αριθμό και θα ενισχυθούν. Και θα γίνει ακόμη ευκολότερη η πρόσβαση σε αυτά.

4. Τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού

Θα υπάρξει πιο σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση νέων καπνικών προϊόντων και με την ρύθμιση της κυκλοφορίας τους στην αγορά.

Παρουσιάζοντας αυτούς του 4 άξονες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: "Όλοι μας στο Υπουργείο Υγείας εργαστήκαμε και εργαζόμαστε, όχι απλά για ένα εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά για έναν εθνικό στόχο υγείας. Με σεβασμό και ευαισθησία για όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως τα παιδιά. Ο πρώτος στόχος για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης είναι να βρισκόμαστε όλοι στην ίδια αφετηρία. Με πλήρη ενημέρωση, τόσο για τα δικαιώματα όσο και για τις υποχρεώσεις μας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και δεν αποκλείουμε κανέναν".

Μία ενημερωτική εκστρατεία θα ήταν πολύπλευρη, όπως τονίστηκε. Με spots ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά. Με παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναζήτηση δημόσιων υποστηρικτών που θα συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά και με προβολή ενός άλλου υποδείγματος ζωής σε «άκαπνες» πόλεις, όπως είναι τα Τρίκαλα, σε «άκαπνα» νησιά όπως είναι η Αστυπάλαια, σε «άκαπνους» χώρους δουλειάς και αναψυχής.


Πως θα λειτουργεί η γραμμή υποστήριξης 1142

Από σήμερα τίθεται σε λειτουργία, η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες, 1142.

Καλώντας στο 1142, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσουν βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρουν παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.


Το 1142 ακολουθεί τη φιλοσοφία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος, όπου έμφαση δίνεται στην πρόληψη, στη διακοπή του καπνίσματος και στην εξάλειψη του παθητικού καπνίσματος.

Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία του πολίτη καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να ενημερώσει και να καθοδηγήσει τον ενδιαφερόμενο σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς του.

Ταυτόχρονα, στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει, που αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.

1 σχόλιο: