Σελίδες

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Αντιπαραθέσεις με επίκεντρο τον ΕΟΠΥΥ



Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη
DailyPharmaNews.gr
Οι … τέως ως είθισται επιτίθενται στους … νυν για να τους κουνήσουν το δάχτυλο ότι δεν κάνουν σωστά την εργασία που ανέλαβαν ή είναι «πολιτικά λάθος». Αυτό ζούμε το τελευταίο διάστημα μεταξύ των κόλπων των γιατρών σε ό,τι αφορά το δυσβάσταχτο clawback που καλούνται να αποδώσουν σε έναν ΕΟΠΥΥ ο οποίος ελέγχεται αν έχει περιθώριο να μειώσει το βάρος αυτό και δεν το πράττει…

Στο πλαίσιο αυτό, ο τέως αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος, επιτίθεται με κάθε ευκαιρία στην αντιπρόεδρο του ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου ότι είναι «πίσω» από την αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών γιατρών και μάλιστα όχι για να υπηρετήσει το γενικό καλό, αλλά για πολιτικά, δικά της οφέλη.


Όπως αναφέρει η κ. Μαστοράκου που είναι επίσης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, εργαστηριακή γιατρός η ίδια και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ για το clawback, «τα δεδομένα που αφορούν την επίλυση του clawback είναι πολυσύνθετα και δεν υπόκειται σε απλοϊκές αναλύσεις πολιτικού περιεχομένου. Καταρχάς είναι θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίσθηκε από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας η αδικία και η τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της χώρας από την οριζόντια επιβολή του clawback. Δόθηκε σαφή εντολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αναζητήσει τρόπους επίλυσης του θέματος σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους με τη συνδρομή του συντονιστικού οργάνου του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΠΙΣ έχει αναθέσει στον κ. Σουλιώτη Κυριάκο, αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Υγείας, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να εκπονήσει τεχνοκρατική μελέτη για την εξάλειψη του clawback.

Η θεσμοθετημένη επιτροπή υπό το συντονισμό της αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κα Θεανώ Καρποδίνη για την κατάργηση του clawback έχει προβεί ήδη στην πρώτη συνάντηση. Δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι η μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε από την πολιτική αυξημένης παροχολογίας χωρίς πόρους της προηγούμενης περιόδου δεν μπορεί να επιλυθεί άμεσα αλλά σε στάδια ενίσχυσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με θεσμοθέτηση ενός ανοιχτού λογαριασμού του κλάδου με τον Οργανισμό μέσα από τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αναζητούνται ήδη πόροι από διάφορες πηγές με σκοπό τη μείωση της ληστρικής επιδρομής στο εισόδημα των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών ιατρών, πολυϊατρείων και διαγνωστικών κέντρων της χώρας».

Και καταλήγει η κ. Μαστοράκου:

«Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι στο θέμα του clawback δεν χωρούν πολιτικές σκοπιμότητες επειδή απλούστατα η κλεψύδρα του χρόνου και του χρήματος έχει αδειάζει και δεν υπάρχει καμία διαδικασία που να μπορεί να αλλάξει τη στάση του κλάδου απέναντι σε αυτό το εξοντωτικό μέτρο».

Η αρμόδια Επιτροπή

Να θυμίσουμε ότι η νεοσυσταθείσα στον ΕΟΠΥΥ Επιτροπή για το clawback έχει ήδη συνεδριάσει για πρώτη φορά και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ενημέρωσαν τα μέλη για τα ανοικτά ζητήματα του κλάδου ο οποίος, όπως επεσήμαναν, «βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω των δυσβάσταχτων μέτρων που είχαν ληφθεί, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί στα ύψη η επιβάρυνση του κλάδου (clawback κ.α.)».

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχει προβεί ο οργανισμός, τόσο όσο αφορά στη διαδικασία των 120 δόσεων για το clawback παρελθόντων ετών, όσο και για την ορθή εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και την ορθή εφαρμογή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, έχουν δρομολογηθεί ήδη: *

-Αύξηση προϋπολογισμού για το 2020 που προκύπτει και από την αύξηση του ΑΕΠ.

-Αναζήτηση πόρων για τις παροχές προς τις ειδικές κατηγορίες (π.χ. μετανάστες, αιτούντες άσυλο, μη μόνιμοι κάτοικοι της χώρας κ.λ.π.), μέσω ελέγχου του συστήματος δαπανών υγείας και αντιστοίχηση μητρώων από άλλους φορείς.

-Εξεύρεση κονδυλίων από το υπουργείο Εργασίας, που αφορούν στην πρόνοια (π.χ. άνεργοι και ΑμΕΑ).

-Έλεγχος δαπανών των Ευρωπαίων ασφαλισμένων που διαθέτουν ΑΜΚΑ και όχι Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

- Προώθηση στην ΗΔΙΚΑ προς υλοποίηση όλων των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν γνωστοποιηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας μέχρι σήμερα, αλλά και ό,τι νέο προκύψει από τις αρμόδιες επιτροπές.

Η άλλη άποψη

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο τέως αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και γιατρός ο ίδιος, Τάκης Γεωργακόπουλος, «οι εργαστηριακοί γιατροί είχαν κινητοποιηθεί προεκλογικά, ζητώντας τότε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το μέτρο που όπως τους είχε ενημερώσει ο πρώην Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, είναι νομοθετημένο και θα ισχύσει ως το 2022. Πρόσφατα η ΠΑΣΙΔΙΚ προκάλεσε και πάλι συνάντηση όλων των εμπλεκομένων και σ' αυτή, η νέα αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Θεανώ Καρποδίνη, υποσχέθηκε «ανακατανομή των πόρων», σχεδιασμός που έχει προετοιμασθεί αλλά δεν υλοποιήθηκε λόγω προεκλογικής περιόδου, ενώ δήλωσε στους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών πως «τα επόμενα τρία χρόνια, θα καταργηθεί το clawback». Το ερώτημα είναι γιατί, οι εργαστηριακοί γιατροί, τρεις μήνες μετά τις εκλογές φάνηκαν να λιποψυχούν μπροστά στην εξαγγελθείσα κινητοποίησή τους και την ανέστειλαν, ΧΩΡΙΣ να έχουν λάβει ούτε μία χειροπιαστή δέσμευση για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος; Ποιος '«πολιτικός» δάκτυλος παρενέβη και πίεσε για αναστολή της κινητοποίησης, αφήνοντας έκθετους χιλιάδες εργαστηριακούς γιατρούς;»…

Τα μέλη της Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ για το clawback είναι:

Η Ομάδα Εργασίας απαρτίζεται από τους εξής:

-Καρποδίνη Θεανώ, αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ.

-Κωτσιόπουλος Ιωάννης, γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή τον -Μπαρτσώκα Δήμο, επιχειρησιακό ερευνητή και διευθυντή Γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας.

-Ρηγάτος Θεοφάνης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ.

-Γούλας Σπυρίδων, προϊστάμενος Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Αναπτυξιακών Έργων ΕΟΠΥΥ.

-Ψυχογιός Κωνσταντίνος, προϊστάμενος Τμήματος Συλλογής, Επεξεργασίας και Τεκμηρίωσης Οικονομικών Στοιχείων ΕΟΠΥΥ.

-Κικίλιας Νικόλαος, προϊστάμενος Τμήματος Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων ΕΟΠΥΥ.

-Μαθιουδάκης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος ΗΔΙΚΑ ΑΕ

-Μαστοράκου Άννα, μέλος διοικητικού συμβουλίου ΕΟΠΥΥ, ιατρός και αντιπρόεδρος Α΄ Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

-Πατσουράκος Φώτιος, εκπρόσωπος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Συντονίστρια της ομάδας έχει οριστεί η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

2 σχόλια:

  1. Κυριε Τακη ,η κυβερνηση Τσαουσεσκου δεν υπαρχει πια ,ουτε η σεκουριτατε .Αρκετη ζημια κανατε στους γιατρους .Τωρα ανηκετε πλεον στο περιθωριο με τις παλαιοκαμματικες αποψεις σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοι συνδικαλιστες γιατροι διορισμενοι σε διαφορα ΔΣ οργανισμων,συμπεριφερονται απλως σαν κομματικοι εγκαθετοι.Οταν μαλιστα αυτο γινεται απο δηθεν φιλελευθερους καταντα τραγελαφικο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή