Σελίδες

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Κικίλιας: Διχασμένοι οι Έλληνες πολίτες για το έργο του υπουργού Υγείας



Διχασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες σχετικά με το έργο και την εικόνα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, καθώς 1 στους 2 δηλώνει πως έχει θετική γνώμη, ενώ 1 στους 10 πως δεν γνωρίζει – δεν έχει άποψη, όπως προκύπτει από την έρευνα της Opinion Poll που διενεργήθηκε από τις 25 έως και τις 28 Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας

Healthpharma.gr

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Opinion Poll, ο κ. Κικίλιας βρίσκεται στην 9η θέση από το σύνολο των 10 πρώτων υπουργών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο 45% του δείγματος ο κ. Κικίλιας συγκεντρώνει θετικά σχόλια για την εικόνα και το έργο του. Αντίστοιχα, το 44,5% έχει αρνητική γνώμη για τον υπουργό υγείας κ. Κικίλια, ενώ το 10,5% δηλώνει πως δεν γνωρίζει.

Αναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατέταξαν στην πρώτη θέση τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για το μέχρι τώρα έργο του, στη δεύτερη τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην τρίτη τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, στην τέταρτη τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στην πέμπτη τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στην έκτη θέση της αξιολόγησης των πολιτών βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στην έβδομη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στην όγδοη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στην ένατη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και στη δέκατη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.


Πρόθεση ψήφου

Σχεδόν πέντε μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του διατηρούν την πλήρη κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό, με τις περισσότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν να κρίνονται θετικές από την κοινή γνώμη. Σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, με εξαίρεση το προσφυγικό–μεταναστευτικό η κυβέρνηση θεωρείται ότι τα πάει καλά.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το εύρημα για την πρόθεση ψήφου, καθώς η ΝΔ διατηρεί και αυξάνει το εκλογικό της ποσοστό στο 40.5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 23%, επιβεβαιώνοντας ότι σε αυτά τα επίπεδα κινείται ο σταθερός του πυρήνας στο εκλογικό σώμα.

Το ΚΙΝΑΛ με 5.3% φαίνεται ότι περνά περίοδο αμφισβήτησης, όπως δείχνουν κι άλλα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, ενώ το ΚΚΕ παραμένει στάσιμο, καταγράφοντας ένα 5%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται οριακά ενισχυμένη με 4.5%, πιθανόν εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο προσφυγικό–μεταναστευτικό, ενώ η ΜΕΡΑ 25 βρίσκεται στο 3%.

Το 63.2% δηλώνει ικανοποιημένο από τις παρεμβάσεις και την συνολική παρουσία του Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο το 49.9% θεωρεί πιο ικανό για πρωθυπουργό έναντι μόλις 16.8% που προτιμά τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τόσο χαμηλό ποσοστό στη συγκεκριμένη κατηγορία των γκάλοπ, ίσως δείγμα και της γενικότερης αμφιβολίας, που έχει η κοινή γνώμη για το πώς κινείται στον χώρο της αντιπολίτευσης και τον τρόπο που ασκεί κριτική την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την έρευνα το 60.2% θεωρεί δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που χειρίζεται τις υποθέσεις η Κυβέρνηση. Ενώ, με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί μόλις το 21.8%.

Η οικονομία παραμένει το ισχυρό όπλο για τον κ. Μητσοτάκη. Το 64% των ερωτηθέντων λένε ότι οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ένα νέο. Περισσότερο αισιόδοξο κλίμα για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας.
Θετική αποτίμηση

Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία του κυβερνητικού έργου είναι η πρωτοβουλία για διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων (ικανοποίηση 76.7%), η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (θετικές γνώμες 74%), η πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ναι από το 72.2%).

Η πρόβλεψη μίας μέρας άδεια για όλες της εργαζόμενες στο Δημόσιο για γυναικολογικές εξετάσεις συγκεντρώνει την συμφωνία του 75.3%.

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει στο μεταναστευτικό προσφυγικό. Το ποσοστό που δηλώνει ικανοποίηση να φτάνει μόλις στο 27.4%. Ενώ το 69.2% εκφράζει αρνητική άποψη.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ερευνών της εταιρίας Opinion Poll κ. Ζαχαρία Ζούπη, ένας άλλος λόγος που στηρίζει την κυριαρχία του Πρωθυπουργού είναι η αντίληψη του 68.3% ότι οι διαχωρισμοί Δεξιάς – Αριστεράς δεν έχουν νόημα. Μόνο το 28.1%, πιστεύει στο αντίθετο. Το 67.5% συμφωνεί με το άνοιγμα του πρωθυπουργού σε στελέχη που δεν ανήκουν στην Ν.Δ.

1 σχόλιο: