Σελίδες

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Πόσο αυξάνει η καινοτομία τη δαπάνη Υγείας - Το Φάρμακο και η αναμενόμενη έκρηξη πληρωμών στις ΗΠΑ

Σε παγκόσμια κλίμακα, αναμένεται αύξηση στις πωλήσεις φαρμάκων κατά 3% έως 6,5% και διπλασιασμός στις πωλήσεις "ορφανών" φαρμάκων, την περίοδο 2016 – 2022.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Ακριβά πληρώνουν τα συστήματα Υγείας την καινοτομία στις θεραπείες. Νέα φάρμακα, συσκευές και τεχνικές πιέζουν τα κόστη λειτουργίας με ρυθμούς οι οποίοι προκαλούν ίλιγγο.

Σε πρόσφατη ανάλυση επιστημόνων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρεται πως η καινοτομία "ευθύνεται" για το 10% έως 75% της αύξησης στις δαπάνες περίθαλψης, με τις περισσότερες μελέτες να την προσδιορίζουν στο 25% έως 50%.

Την περίοδο 1995 – 2015, η τεχνολογική πρόοδος στην Υγεία συνέβαλε στην ετήσια αύξηση της δαπάνης κατά περίπου 1% τον χρόνο και η εκτίμηση είναι πως θα την αυξάνει ετησίως κατά 0,9% έως το έτος 2030.

Οι παράμετροι – εξηγούν – που συμβάλλουν στην αυξημένη ζήτηση καινοτόμων θεραπειών και μεθόδων είναι η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση του εισοδήματος και η σχέση παραγωγικότητας – αμοιβών στον τομέα της Υγείας.

Ως προς το τελευταίο, σημειώνουν πως η αύξηση των αμοιβών είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία, όπου αυξάνονται ανάλογα με την παραγωγικότητα.

Ορισμένα καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες έχουν παρόμοιο κόστος με εκείνα που αντικαθιστούν, παρέχοντας όμως υψηλότερη ποιότητα. Σε άλλες περιπτώσεις έχουν μεγαλύτερο κόστος, αλλά μειώνουν σημαντικά τους χρόνους, όπως συμβαίνει με τις εξελιγμένες διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ σε άλλες αυξάνουν μεν την ποιότητα, αλλά σε βάρος του χρόνου.

Στον αντίποδα, παραθέτουν και περιπτώσεις στις οποίες οι καινοτομία μειώνει τα κόστη, όπως η Τηλεϊατρική, τα εμβόλια και οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

ΗΤΑ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση στο θέμα της αξιολόγησης της καινοτομίας στην Υγεία (Health Technology Assessment - HTA), η οποία αποτελεί στόχο για την Ελλάδα.

Αναφέρουν πως οι παράμετροι που αξιολογούνται είναι η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και το κόστος, ενώ σε ορισμένες χώρες εξετάζονται και θέματα δεοντολογίας και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενοι σε μελέτες που έχουν γίνει σε πέντε νόσους (καρδιαγγειακά, πρόωρες γεννήσεις, κατάθλιψη, καταρράκτης και καρκίνος μαστού), κάνουν λόγο για μέση αύξηση της δαπάνης κατά 4% από την υποκατάσταση παλαιών θεραπειών με νεότερες.

Φάρμακο

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτουν για το Φάρμακο, το οποίο αποτελεί σήμερα περίπου το 20% της συνολικής δαπάνης Υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Στη Γαλλία, εκτιμάται πως έως το 2029 θα υπάρχει ετησίως αύξηση κατά 1,1% της δαπάνης για αποζημιούμενα φάρμακα, ενώ στις ΗΠΑ η ετήσια αύξηση θα φτάσει το 6,1% για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα την περίοδο 2020 – 2027.

Σε παγκόσμια κλίμακα, αναμένεται αύξηση στις πωλήσεις φαρμάκων κατά 3% έως 6,5% και διπλασιασμός στις πωλήσεις "ορφανών" φαρμάκων, την περίοδο 2016 – 2022. 

Στα διαβητολογικά σκευάσματα, η αύξηση εκτιμάται ετησίως στο 7% έως 13%, ενώ κατά 1,5% θα αυξηθεί η αύξηση στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν υπολογιστούν οι επιστροφές και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου