Δυσμενή εικόνα για τους παρόχους του «περιγράφει» η 6η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, με το clawback τόσο για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όσο και για τις λοιπές κατηγορίες παρόχων να σκαρφαλώνει περαιτέρω.
Το Φάρμακο φαίνεται να δέχεται μεγάλο βάρος σε clawback και rebate, που ανέρχονται συνολικά 1,58 δισ. ευρώ! Όπως σημειώνεται στην 6η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, «το ποσό που βεβαιώθηκε για clawback του α’ εξαμήνου έτους ανήλθε σε 360.392.354 εκατ. ευρώ (από 357.000.000 εκατ. ευρώ που είχε εγγραφεί στην 4η τροποποίηση). Εκτιμάται, μάλιστα, πως το clawback του β’ εξαμήνου θα ανέλθει σε 450.000.000 ευρώ». Σύμφωνα με τον πίνακα του Προϋπολογισμού, η τελική διαμόρφωση του clawback (έσοδα) θα διαμορφωθεί στα 1.149.892.364 ευρώ! Μαζί με το rebate που υπολογίζεται στα 426,79 εκατ. ευρώ φθάνουμε σε συνολική επιβάρυνση των περίπου 1,58 δισ. ευρώ!
Την ίδια στιγμή, το ποσό του clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (1 Α) θα ανέλθει σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα φθάσει η επιβάρυνση στο νοσοκομειακό φάρμακο, τότε το 1,8 δισ. ευρώ που είχε υπολογίσει αρχικά η φαρμακοβιομηχανία για τη συνολική επιβάρυνση των υποχρεωτικών επιστροφών φαίνεται μάλλον αισιόδοξο…
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την 6η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, όπως διαγνωστικά, κλινικές, εταιρείες διανομής συμπληρωμάτων διατροφής και υγειονομικού υλικού θα κληθούν να καταβάλλουν συνολικές επιστροφές που ξεπερνούν τα 600 κατ. ευρώ.
Εχουμε όμως ενα ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ νααα!!!!! με το συμπάθειο.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.
ΑπάντησηΔιαγραφή