Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια, καθώς και διευκολύνσεις για τις κλινικές μελέτες, αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr.
Ειδικότερα ήδη ομάδα μελέτης μαζί με στελέχη του ΕΟΦ σχεδιάζουν όλες τις αλλαγές οι οποίες θα προωθηθούν στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας (μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη δημόσια Υγεία), το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί περί τον Φεβρουάριο.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr επισημαίνουν ότι ήδη μελετώνται όλες οι χρηματοδοτήσεις που γίνονται στα συνέδρια, ενώ επανεξετάζονται οι όροι συμμετοχής και επιχορήγησης των γιατρών με σκοπό να αυστηροποιηθούν.
Δεν αποκλείεται μάλιστα – με βάση τις σημερινές εισηγήσεις που δέχεται ο ΕΟΦλένε πηγές στο HealthReport.gr– να υπάρξουν νέοι περιοριστικοί κανόνες για τον ιατρικό κόσμο. Διαβάστε ΕΔΩ τι προέβλεπε η πρώτη απόφαση για τα ιατρικά συνέδρια πριν λίγο καιρό: «Ιατρικά συνέδρια: Έρχονται αλλαγές από το τέλος του έτους! Τι προβλέπει τροπολογία»
Αλλαγές και στις κλινικές μελέτες
Ταυτόχρονα στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και διευκολύνσεις για τις κλινικές μελέτες των φαρμάκων. Ένας τομέας που φαίνεται πως απασχολεί δεόντως την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς η χώρα μας θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγάλα ποσά από δοκιμές φαρμάκων όπως άλλωστε γίνεται σε όλες τις χώρες του πλανήτη.
Ωστόσο όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, οι τελευταίες ρυθμίσεις για τις κλινικές μελέτες που έγιναν τον περασμένο Μάιο, φαίνεται ότι επέφεραν επιπλέον δυσκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν κάθετα τους τελευταίους μήνες οι κλινικές μελέτες που διεξάγονταi στο ΕΣΥ και φυσικά να μειωθούν και οι εισπράξεις για το σύστημα υγείας.
Με βάση το σχέδιο που ετοιμάζεται, θα υπάρξουν διευκολύνσεις ειδικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και όχι μόνο στα πανεπιστημιακά, ώστε οι εγκρίσεις ειδικά από τα επιστημονικά συμβούλια, να μην είναι τόσο αυστηρές όσο σήμερα.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον τελευταίο νόμο, τα επιστημονικά συμβούλια των νοσοκομείων μπορούν βασιζόμενα σε συγκεκριμένες παραμέτρους να κόψουν τη διεξαγωγή μίας κλινικής μελέτης.
Τα κριτήρια αυτά κρίνονται από την ομάδα μελέτης του νέου νομοσχεδίου- υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr– ως εξαιρετικά αυστηρά, με συνέπεια να αποτρέπονται πολλές μελέτες στην Ελλάδα και να προτιμώνται άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου