Σελίδες

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Σε έλλειψη εμβόλια κατά της διφθερίτιδας – Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς ενηλίκων και εγκύων;

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Το πρόσφατο περιστατικό με το 8χρονο αγοράκι που έχασε τη ζωή του από την ξεχασμένη νόσο της διφθερίτιδας, έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα με τη μη τήρηση των επαναληπτικών εμβολιασμών, κυρίως στους ενήλικες, αλλά και της έλλειψης σχετικών εμβολίων.

Εξαιτίας αυτού του αναπάντεχου κρούσματος διφθερίτιδας μετά από 27 ολόκληρα χρόνια, δημιουργήθηκε η εύλογη ανησυχία για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, των παιδιών, των ενηλίκων και κυρίως των εγκύων, καθώς δεν είναι ευρέως γνωστό ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο προσφέρει ανοσία μόνο για 10 χρόνια και μετά από τα 12-14 χρόνια απαιτείται η επανάληψή του.


Το παραπάνω θέμα, απασχόλησε και το ελληνικό Κοινοβούλιο. Με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου, θέτει επί τάπητος το πρόβλημα της έλλειψης εμβολίων για τη διφθερίτιδα και κυρίως αυτών που χορηγούνται για την προστασία των παιδιών και των εγκύων γυναικών.
Βασίλης Οικονόμου: Σε απόλυτη έλλειψη συγκεκριμένα εμβόλια εδώ και 3 χρόνια

Τα εμβόλια Tdap (τετάνου, διφθερίτιδας, ακυτταρικού κοκύτη) και DTax βρίσκεται σε απόλυτη έλλειψη, τονίζει ο βουλευτής:

"Ως γνωστόν η ανοσιακή επάρκεια μετά τον τελευταίο εμβολιασμό που θεωρητικά γίνεται μεταξύ 11 και 12 ετών, διαρκεί για 10 έτη και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δεκαετία της ενήλικης ζωής. Έως και προ περίπου 2 ετών κυκλοφορούσε το εμβόλιο DTvax το οποίο πλέον είναι σε απόλυτη έλλειψη. Εξίσου σημαντικό ζήτημα επίσης αποτελεί η απόλυτη έλλειψη, από τουλάχιστον 3 ετών, του εμβολίου Tdap (Τετάνου, διφθερίτιδος, ακυτταρικό κοκύτη). Το εμβόλιο αυτό, όπως ορίζεται από τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας πρέπει να χορηγείται σε κάθε κύηση στις έγκυες γυναίκες κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, καθώς και σε ανεμβολίαστες λεχωΐδες, ανεξάρτητα από το διάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό".


Ο μη εμβολιασμός θέτει τα νεογέννητα σε πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από κοκκύτη. Εξαιτίας της ελλείψεως αυτής τα τελευταία τουλάχιστον 4 έτη η μεγάλη πλειονότητα των εγκύων δεν εμβολιάζεται και μια μικρή μειοψηφία εμβολιάζεται με το τετραδύναμο εμβόλιο Boostrix, το οποίο όμως περιέχει και αδρανοποιημένο τμήμα για την πολυομυελίτιδα (IPV) που επισήμως δεν υπάρχει οδηγία που να το επιτρέπει.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Οικονόμου ρωτά τον υπουργό Υγείας, ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των απαραίτητων εμβολίων και να μην εμφανιστούν νέα κρούσματα διφθερίτιδας.

1 σχόλιο:

  1. Και να μας πείτε επίσης ποιος γυναικολόγος ακολουθεί τις οδηγίες και προτείνει στις εγκύους τον εμβολιασμό. Εγώ προσωπικά δε γνωρίζω κανένα, ούτε μου προτάθηκε στην εγκυμοσύνη μου αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο.
    Να αποστείλετε ενημερωτικά μηνύματα στους γυναικολόγους για τους εμβολιασμούς, γιατί εχουν μαύρα μεσάνυχτα. Είναι τρομερό να ανακαλύπτουμε γυναίκες που υποτίθεται ότι παρακολουθούνται χρόνια από γυναικολόγο, να μένουν έγκυες και να βλέπουμε ξαφνικά ότι είναι ανεμβολίαστες για ερυθρά. Αυτά και πολλά άλλα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή